D.Chvorostovskio koncerte – dirigentas, nuo vaikystės stebinęs pasaulį

Rugsėjo 29 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje vyksiantis baritono Dmitrijaus Chvorostovskio koncertas taps dviguba dovana visiems muzikos mylėtojams, nes dainininkui akompanuosiančiam Kauno miesto simfoniniam orkestrui diriguos garsus armėnų kilmės dirigentas Konstantinas Orbelianas.

Puikiai žinomas akademinės muzikos pasaulyje K.Orbelianas gimė 1956 m. San Franciske, armėnų emigrantų šeimoje. Kaip sakoma – „gimė pianistu”,  nes vos sulaukęs ketverių pradėjo lankyti fortepijono pamokas San Francisko konservatorijoje. Įgimtas talentas, atkaklumas ir užsispyrimas davė savo vaisius – šešiametis Konstantinas laimėjo J.S.Bacho fortepijono konkursą, o devynerių jau sugrojo savo pirmąjį solinį koncertą. Dar po dvejų metų 11-metis pianistas debiutavo garsiame San Francisko operos teatre kartu su simfoniniu orkestru, ir žinia apie neįtikėtiną mažo vunderkindo sėkmę pasklido po visą pasaulį.

Baigęs prestižinę „Juilliard School“ Niujorke, 1980-1990 m. sugrojo daugiau kaip 750 koncertų, akompanuojant Bostono, Detroito, San Francisko, Sankt Peterburgo, Maskvos filharmonijos simfoniniams orkestrams, „Maskvos virtuozams“ ir kitiems. K.Orbeliano atliekamas Aramo Khachaturiano koncertas fortepijonui pelnė „Geriausio metų įrašo“ apdovanojimą Didžiojoje Britanijoje.

1991 m. menininkas buvo pakviestas į Rusijos valstybinį akademinį kamerinį orkestrą, kuriam vadovavo net 18 metų. Su įvairiais kolektyvais dirigentas išleido įspūdingą kamerinės ir simfoninės muzikos plokštelių kolekciją, o taip pat puikius operos įrašus su dainininkais D.Chvorostovskiu, Renée Fleming, Roberto Alagna, Ewa Podles, Galina Gorčiakova ir kitais.

K.Orbelianas yra dviejų didelių festivalių steigėjas ir meno vadovas. Nuo 1991 m. jau dvidešimt metų po dirigento patronažu kasmet vyksta tarptautinis kamerinės muzikos festivalis „Sankt Peterburgo rūmai“, į kurį atvyksta muzikantai iš įvairių pasaulio šalių ir koncertuoja gražiausiuose Sankt Peterburgo ir priemiesčio rūmuose. Taip pat nuo 1996 m. K.Orbelianas kuruoja koncertų ciklą „Muzikiniai lobiai Kremliaus muziejuose“.

2001 m. dirigentas buvo apdovanotas Ellis Island Garbės medaliu, teikiamu emigrantams arba emigrantų palikuonims už svarų indėlį į JAV kultūrą, ekonomiką ir politiką. 1986 m. įsteigtu apdovanojimu jau pagerbti daugiau kaip tūkstantis žinomų ir įtakingų emigrantų, tarp kurių – šeši JAV prezidentai, dešimtys senatorių, verslininkų, Nobelio premijos laureatų, sportininkų ir menininkų. Rusijoje 2003 m. dirigentui buvo suteiktas Nusipelniusiojo artisto vardas, o 2011 m. įteiktas Draugystės ordinas už didelį indėlį į klasikinės muzikos populiarinimą ir kultūrinių ryšių puoselėjimą.

Kaune vyksiančio D.Chvorostovskio koncerto programoje skambės populiarioji operos klasika – D.Verdžio, V.Bellinio, R.Vagnerio, A.Rubinšteino ir kitų įžymių kompozitorių kūriniai, o taip pat gražiausi rusų romansai ir nuotaikingos neapolietiškos dainos. Dainininkas ir dirigentas į Lietuvą specialiai atvyks likus trims dienoms iki pasirodymo tam, kad būtų pakankamai laiko repeticijoms su Kauno miesto simfoniniu orkestru, o laikinosios sostinės publika ilgam įsimintų šį jausmingą ir nepakartojamą renginį.

Bilietais prekiauja www.bilietupasaulis.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių