Darbštuoliai nupynė didžiulį sodą iš šiaudų

Klaipėdos etnokultūros centras advento metu klaipėdiečius vėl kvietė bendram darbui – šiemet nupintas beveik žmogaus ūgio šiaudinis sodas.

Šaltais ir tamsiais Advento vakarais į etnokultūros centrą klaipėdiečiai renkasi jau trečius metus. Vakarodami prieš pora metų jie numezgė daugiau nei 20 metrų šaliką, pernai nuaudė šimtaraštę juostą, o šiemet ėmėsi dar sudėtingesnio darbo – pynė šiaudinį sodą.

 

„Sodas – pagrindinė švenčių puošmena. Jis būdavo kabinamas virš stalo, turėjo ritualinę, apeiginę prasmę. Tai – pasaulio tvarkos simbolis, kuriame yra sutelpa visas gėris ir šiluma“, – sodo simbolinę reikšmę aiškino Klaipėdos etnokultūros centro specialistė Irena Armonienė.

Sodų pynimo paslapčių klaipėdiečius mokiusi tautodailininkė sako, kad prie bendro sodo padirbėjo mažiausiai pusšimtis žmonių.  

„Žmonės net keliskart į dieną atkeliauja padėti pinti sodo, mamos kartu pasiima savo vaikus. Atsitinka ir taip, kad susirinkus daugiau žmonių, kai kuriems tenka palaukti savo eilės, kad galėtų įverti bent po kelis šiaudelius ir taip prisidėti prie pinamo sodo. Tai – bendras gražus darbas, bendras linkėjimas miestui ir jo žmonėms“, – apie smagų kūrybinį procesą pasakojo tautodailininkė Margarita Macijauskienė.

 „Aš esu savamokslė. Savarankiškai išmokau dirbti su šiaudeliais, verti sodus. Dabar pasirodė įdomu prisidėti prie bendro darbo“, – savo sumanymą pinti rekordinį šiaudų sodą argumentavo rankdarbius mėgstanti klaipėdietė Audronė Gaižauskienė.

Klaipėdietės juokauja, kad sodo pynimas – lyg kokia terapija. Mat jei esi piktas, neramus, tai dirbti nesiseks – šiaudeliai lūžinės, siūlas pinsis. Todėl būtina nurimti.

„Šis darbas tikrai reikalauja kruopštumo, tad labai stengiamės. Pindamos įsileidžiame tik teigiamas mintis, nes norime, kad galiausiai ši puošmena teigiamai veikti kitus“, – gražius ketinimus atskleidžia Vida Galadauskienė iš Klaipėdos.

Auginti sodą klaipėdiečiams sekėsi puikiai – užaugo jis iki beveik žmogaus ūgio. Suksis ir gerąją savo energiją jis skleis uostamiestyje statomame šventojo Pranciškaus onkologijos centre, kuriame bus rūpinamasi vėžiu sergančiųjų ir jų artimųjų dvasine stiprybe.


Šiame straipsnyje: Kalėdosžiema 2011šiaudai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių