Dar vienus benamystės metus išlydi spektakliais

Klaipėdos dramos teatro aktoriai kartais tarpusavyje juokauja, kad netekę teatro pastato gyvena kaip pasaulinio lygio scenos žvaigždės: visas jų gyvenimas - nesibaigiančios gastrolės iš vienos salės į kitą. Net ir gimtojoje Klaipėdoje. Teatrinis gruodis bus toks pat - su įprastinėmis klajonėmis po miesto sales.

Į „Vakarienę su idiotu“

Gruodžio 5 d., šeštadienį, 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36) Klaipėdos dramos teatras žiūrovams rodys populiarią prancūzų dramaturgo Franciso Veberio komediją „Vakarienė su idiotu“.

Su F.Veberiu daugelis žiūrovų jau neakivaizdžiai pažįstami, tik iš kiek kitų sferų - tarp populiariausių pasaulyje F.Veberio sukurtų bei režisuotų kino komedijų pateko ir Lietuvoje gerai žinomas jo debiutinis „Žaisliukas”, „Nevykėliai”, „Tėtušiai”, „Chameleonas”, „Jaguaras”, „Bėgliai”. Kino filmas „Dubleris”, kuriame suvaidino ir pats režisierius, 2006-aisiais buvo nominuotas „Oskarui”. "Vakarienė su idiotu" taip pat turi ir savo kino versiją, pasaulyje žinomą anglišku pavadinimu „The Dinner of Idiots“ (1998). O išgarsėjo F.Veberis (g.1937 m.) tuomet, kai dar būdamas žurnalistas parašė  kultinio prancūzų filmo „Aukštas blondinas juodu batu“ scenarijų...

1998-aisiais F.Veberis sukūrė filmo „Vakarienė su idiotu” scenarijų ir pats jį režisavo. Filmas pelnė fantastišką pasisekimą ir Europoje, ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Prancūzijoje  „Vakarienė su idiotu” pagal gautas pajamas - antrasis filmas po „Titaniko”.

Pagrindinis komedijos veikėjas - klestintis leidėjas, drauge su bičiuliais kiekvieną mėnesį rengiantis pikantišką pasilinksminimą. Iki tol kiekvienas šios draugijos “narys” turi susipažinti su keistuoliais, gyvenimo nuošalių personažais, kuriuos ciniškai vadina tiesiog kvailiais. Jie ir sukviečiami į „žaismingą” vakarienę, kad atliktų, jiems to nežinant, juokdario vaidmenį. Prancūziškai žaismingoje, intriguojančioje F.Veberio komedijoje svarbiausia ne situacijos, bet charakteriai. Per juos ir siekiama atskleisti tikrąją žmogaus esmę.

 „Vakarienė su idiotu“ - puiki dovana gero prancūziško humoro mėgėjams. Mėgstami F.Veberio aktoriai - Jeanas Reno, Gerardas Depardieu ir, žinoma, legendinis komikas Pierre'as Richardas, o klaipėdietiškoje sceninėje šio kūrinio versijoje pagrindinį vaidmenį atlieka aktorius Vytautas Anužis. Spektaklį 2008-aisiais režisavo Rolandas Atkočiūnas.

Pažintis su „Oskaru ir ponia Rože“

Gruodžio 10 d., ketvirtadienį, 18 val. uostamiesčio Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70) žiūrovų lauks Erico Emmanuelio Schmitto elegija „Oskaras ir ponia Rožė“.

Režisierių Povilą Gaidį drąsiai galima vadinti prancūzų dramaturgo E.E.Schmitto kūrybos ekspertu - pradėjęs sceninę pažintį jo komedija „Paleistuvis“, jis ir toliau sėkmingai gilinasi į prancūziškos dramaturgijos subtilybes.

P.Gaidžio pastatyta elegija pagal E.E.Schmitto knygą „Oskaras ir ponia Rožė“ Rokiškyje vykusiame XXV Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje pelnė žiūrovų prizą.

Režisieriaus artimiausiuose planuose - dar viena E.E. Schmitto pjesė - „Jausmų tektonika“. Tai dviejų dalių meilės istorija, kurioje preciziškai tiksliai - ir, žinoma, su E.E.Schmittui būdingu šmaikštumu - analizuojami žmonių santykiai, meilė ir jos išmėginimai.

Pernai rudenį Klaipėdos dramos teatro repertuare atsiradusi „Oskaro ir ponios Rožės“ inscenizacija - šviesi ir skaidri istorija apie draugystę, tikėjimo ir vilties paieškas. Spektaklyje pagrindinius vaidmenis sukūrė skirtingų kartų aktorių duetas - virš 50 metų scenai paaukojusi Elena Gaigalaitė ir sceninę karjerą tik pradedantis aktorius Donatas Švirėnas. Kuo gali pasidalinti išmintis ir jaunystė, patirtis ir naivumas, ko vienas kitą gali išmokyti? Pasirodo, labai svarbių ir reikšmingų dalykų, ir ne tik scenoje...

Išklos „Viską apie vyrus“

Pjesės „Viskas apie moteris“, sulaukusios milžiniško pasisekimo visame pasaulyje, o Klaipėdoje tapusios beveik kultiniu Dramos teatro spektakliu (rež. Dalia Tamulevičiūtė) autorius Miro Gavranas neapsikentė ir parašė vyriškąją versiją -  dramą „Viskas apie vyrus“ Ją 2007-aisiais Klaipėdos dramos teatre pastatė režisierius Arvydas Lebeliūnas.

Scenoje šiuosyk - vyrai, pasakojantys skirtingų personažų gyvenimo istorijas. Žaidimo taisyklės tos pačios, kaip ir spektaklyje „Viskas apie moteris“: aktoriams tenka vaidinti po keletą personažų žaibiškai persikūnijant. Istorijos skirtingos, tačiau tarpusavyje susipina. Regis, vyrų pasaulis iš tiesų niekuo nenusileidžia moteriškajam: toks pats intriguojantis, dramatiškas, o neretai ir tragikomiškas...

Spektaklyje išvysime Klaipėdos dramos teatro aktorius Igorį Reklaitį, Rimantą Pelakauską, Edvardą Brazį ir Kazimierą Žvinklį. „Viską apie vyrus“ jie išklos gruodžio 12-ąją, šeštadienį, 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Svarbi detalė: spektaklis skirtas tik suaugusiųjų auditorijai.

Klaipėdos dramos teatras nuoširdžiai kviečia į spektaklius ir primena: teatras gyvas tol, kol yra žiūrovai. Ir benamystė, teatrą užklupusi dėl pastato rekonstrukcijos, tuomet ne tokia baisi, ir sunkmetis ne toks juodas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių