Danijos knygos ženklai – bibliotekoje Klaipėdoje

Uostamiestyje, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, iki vasario 12-osios veikia ekslibrisų paroda iš Danijos Frederikshavno meno muziejaus, sukaupusio didžiausią šių meninių knygos ženklų kolekciją pasaulyje.

Didžiausia pasaulyje

Praėjusį šimtmetį Danijoje ekslibrisus kūrė pirmiausia knygų iliustruotojai, dailininkai ir taikomosios grafikos menininkai bei daugiau ar mažiau talentingi mėgėjai. Todėl originalių šios srities grafikos darbų nėra daug. Išimtis - menininkai tėvas ir sūnus Friedrichas ir Johannesas Britze's, kurių ekslibrisai daugiausia sukurti pagal vario atspaudus.

Frederikshavne sukaupta neabejotinai didžiausia pasaulyje ekslibrisų kolekcija - Danijos ekslibriso fondas, saugomas miesto meno muziejuje. Muziejaus kolekcijoje šiuo metu yra Eigilio Jenssen-Tuscho, Helmerio Fogedgaardo ir Johnny'o Køhlerio bei didžioji dalis milžiniško Klauso Rödelio palikimo. Iš viso turima apie 400 tūkst. knygos ženklų, eksponuojamų muziejaus salėse ir saugomų saugyklose. Be to, dar yra sukaupta per 5 tūkst. pavadinimų specialiosios literatūros apie ekslibriso žanrą - nedidelių brošiūrų ir įvairiausių žurnalų bei knygų, išleistų skirtingais dešimtmečiais skirtingose šalyse.

Kas būdingiausia danams

Sekant sena gera tradicija, tarptautinio kongreso metu buvo surengtos kelios ekslibrisų parodos, tarp jų - didžioji per pastaruosius dvejus metus sukurtų ekslibrisų ekspozicija. Pirmą kartą paroda buvo organizuojama kongreso rengėjams bendradarbiaujant su pasaulinio garso Marienburgo pilies muziejumi Lenkijoje.

Kongreso vadovybės atstovai danai savo ruožtu nusprendė, kad būtų prasminga pateikti palyginti koncentruotą 1900-2000 m. danų ekslibriso ekspoziciją, kuri dabar keliauja po Europą.

Anot Frederikshavno meno muziejaus direktoriaus Klauso Rödelio, „kai rengiama rinktinių darbų paroda, visada esama subjektyvumo ir rizikos, kad gali būti pamirštas vienas ar kitas menininkas. Todėl šioje nedidelėje parodoje norima parodyti tipiškiausius Danijos ekslibriso meno pavyzdžius“.

Dviejų dešimtmečių apžvalga

Ekspozicijoje praėjusio amžiaus devintajam dešimtmečiui atstovauja architekto Thorvaldo Bindesbøllio bei knygų iliustratorių Kristiano Kongstado ir Hanso Tegnerio kūriniai. Taip pat rodomi Ebbe's Kornerupo ir Friedricho bei Johanneso Britze'ių darbai. Vėlesnį laikotarpį atspindi menininkai Johannesas Larsenas, H.C.Bärenholdtas, Gudmundas Hentze'ė, Ebba Holm ir Louisas Moe ir jų sukurti ekslibrisai.

Vienas iš labiausiai pripažintų Danijos knygų iliustratorių yra Povlas Christensenas - pačių tradiciškai suprantamų ekslibrisų jis nėra sukūręs, tačiau yra davęs leidimą kurti ekslibrisus tipografiškai, pridedant savininko vardą prie originalių savo medžio raižinių.

Kito garsaus knygų iliustruotojo Mogenso Zielerio ekslibrisai atspindi laikmečio skonį, o daugumą likusių parodos autorių galima pavadinti grynais ekslibrisininkais, kūrusiais knygos ženklus 1960-2000 m. Chronologiškai žiūrint tai būtų Edmundas Peteris (medžio ir linoleumo raižiniai), Thomas Pedersenas (fotografika), Leifas Rydengas (linoleumo raižiniai su būdingais paukščių motyvais). Parodoje galima pamatyti senojo danų ekslibriso meno grando, sukūrusio daugiau kaip 600 knygos savininko ženklų, Christiano Blæsbjergo darbus. Įdomiais erotinių motyvų ekslibrisais, sukurtais išbraižymo ir išėsdinimo technika, dėmesį atkreipia Muggis Wille-Nielsenas, spalvingais linoleumo raižiniais - Christianas W.Bauditzas, Lorentzas May ir Jørgenas Brockdorff-Nielsenas.

Jaunesniajai danų ekslibrisininkų kartai priskirtini Peras Christensenas, ypač išsiskiriantis stilizuotais ir įspūdingais ryškių spalvų šilko atspaudais, bei Flemmingas Horsgårdas, dabartinis Danijos ekslibrisininkų draugijos pirmininkas. Pastarasis, turėdamas inžinieriaus išsilavinimą, atsidavė ekslibriso menui ir yra sukūręs labai asmeniškų knygos savininko ženklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių