Daktaras Mirtis: kai mirsiu, žmona plastinuos ir mano kūną

„Kai mirsiu, žmona plastinuos ir mano kūną – taip tapsiu amžinas ir liksiu istorijoje visiems laikams“, – išskirtiniame interviu TV3 laidos „Gyvenimas yra gražus“ vedėjui Edvardui Žičkui pirmadienį, vasario 6-ąją, pareikš skandalingiausias Vokietijos profesorius Guntheris von Hagensas, visame pasaulyje išgarsėjęs atrastu būdu mirusiųjų kūnus konservuoti ir paversti juos parodų eksponatais.

Šių dienų Frankenšteinu ir Daktaru Mirtimi tituluojamas 67-erių vyras „Gyvenimas yra gražus“ kūrėjams atvėrė savo „Mirties fabriko“ duris.

„Tai buvęs keliolikos tūkstančių kvadratų drabužių fabrikas, kurį vokietis prieš penkerius metus įsigijo už 40 milijonų eurų. Dabar čia, tikrąja to žodžio prasme, karaliauja mirtis. Gausybėje laboratorijų šaldytuvuose saugomi lavonai, ant lubų kabo griaučiai, o dėžėse guli dešimtys kaukolių“, – šį pirmadienį TV3 eteryje pasirodysiančios ypatingos laidos užkulisius atskleidžia E. Žičkus.

Vieni G. von Hagenso tyrimus ir dešimtmečius besitęsiantį darbą vadina sensacingu perversmu mokslo srityje, kiti vokietį laiko nusikalstančiu žmogaus orumui. Prieš keletą metų per pasaulį nuvilnijo didžiulis skandalas, kai atsirado tvirtinančių, jog Daktaras Mirtis savo „eksponatams“ kurti vagia mirusiųjų kūnus iš Pakistano ir Kinijos ligoninių-kalėjimų. Esą Anapilin iškeliavusiųjų artimieji nė nežinodavo, kad jų giminaičiai tampa... šokiruojančios parodos eksponatais.

„Kad ir kaip ten būtų, reikia pripažinti, jog tyrinėdamas net geriausius biologijos vadovėlius taip gerai nepažinsi žmogaus kūno ir negalėsi savo akimis pamatyti kokią žalą jam daro aplinka ar mes patys. Tai aukso vidurys tarp kažko šiurpaus ir kažko nepaprasto. Tai aukščiausio lygio mokslas, tik gal su šiokiais tokiais nukrypimais“, – atvirauja Edvardas, beveik aštuonias valandas bendravęs su garsiuoju anatomu ir jo komanda.

Skandalai ir kaltinimai Guntherį lydi visą gyvenimą, o dėl keistos veiklos prieš daugybę metų jis net buvo nuteistas dvejus metus kalėti! Beje, „Gyvenimas yra gražus“ vedėjas šį intriguojantį pasakojimą pristatys kaip tik iš tos kalėjimo kameros, kurioje laikytas von Hagensas.

Tiesa, pastaraisiais metais į profesoriaus pusę lekia vis daugiau strėlių dėl neva jau seniai visas ribas peržengusių jo eksperimentų – dėl parodoje eksponuojamų viešai besimylinčių lavonų ar dėl jo įkurtame „Mirties prekybos centre“ parduodamų plastinuotų kūnų bei jų dalių. Pribloškia viešai skelbiamos kainos: 1500 eurų už plaštaką ar 70 000 eurų už visą kūną! „Čia menas ar išsigimimas?“ – klausia būriai vokiečio priešininkų, tačiau per trisdešimt milijonų smalsuolių visame pasaulyje veržiasi į šiuolaikinio Frankenšteino kūrybos pristatymus, vadinamus „Kūno pasauliais“.

Kaip tik vienoje tokių parodų, surengtų 2006-aisiais Niujorke, TV3 laidos vedėjui E. Žičkui ir gimė mintis nufilmuoti pasakojimą apie skandalingąjį mokslininką, šiurpiąsias jo valdas bei supažindinti su neįtikėtina gyvenimo istorija. Edvardas neatskleidžia, kokius reikalavimus lietuvių filmavimo grupei iškėlė G. von Hagensas, bet pripažįsta, kad prieš kelionę į Vokietiją turėjo pasirašyti itin griežtą kontraktą.

„Žiūrovams parodysime kai ką unikalaus, kas galbūt visiškai pakeis nuomonę apie mūsų kūnus“, – intriguoja E. Žičkus. Speciali laidos „Gyvenimas yra gražus“ transliacija iš „Mirties fabriko“ Gubene, Vokietijoje – jau šį pirmadienį, vasario 6-ą dieną, 20.30 val. tik per TV3!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių