Dailės muziejuje - nuo XVI a. dailininkų iki šiuolaikinio meno

Lietuvos dailės muziejus (LDM) 2012-aisiais žada pristatyti platų parodų spektrą - ekspozicijose bus galima susipažinti ir su XVI-XVIII amžiaus Vakarų Europos dailininkų portretais graviūrose, ir su Lenkijos avangardu bei Kristijanijos bendruomenės menininkų Danijoje kūryba.

Muziejininkai į Vilnių ketina atgabenti dvi parodas iš Sankt Peterburgo: sausį Radvilų rūmuose bus atidaryta imperatoriško porceliano kolekcija, o kovą Vilniaus paveikslų galerijoje duris atvers garsių dailininkų - Mikelandželo, Rebranto, Albrechto Diurerio ir kitų - portretų XVI-XVIII amžių Vakarų Europos graviūrose ekspozicija.

„Ši paroda yra bendras Lietuvos ir Rusijos Federacijos Kultūros ministerijos projektas. Manau, kad tai bus tikrai vienas iš kitų metų kultūros įvykių“, - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė Lietuvos dailės muziejaus (LDM) direktorius Romualdas Budrys.

Kelias istorines parodas žada pristatyti ir su LDM bendradarbiaujantis Valdovų rūmų muziejus. Vasario 16-ąją Vilniaus paveikslų galerijoje jis atidarys didikams Sapiegoms skirtą parodą iš Lenkijos ir Lietuvos, kurioje bus pristatomi tapytojų, auksakalių, tekstilės meistrų darbai, dokumentai, knygos iš Sapiegų archyvų. Liepą į Chodkevičių rūmus iš Ukrainos muziejų atkeliaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LKD) valdovų ir didikų portretų paroda.

Pasak Valdovų rūmų direktoriaus Vydo Dolinsko, apie 300 eksponatų apimanti Sapiegoms skirta paroda turėtų tapti tiltu tarp senosios Lietuvos valstybės ir atkurtos naujosios.

Radvilų rūmuose metų pradžioje duris atvers ir šių laikų menininkų paroda - Danijos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) proga bus pristatyti kūrėjų darbai iš garsios Kopenhagoje įsikūrusios Kristijanijos bendruomenės „Kristijanija mene“. Joje, pasak Danijos kultūros instituto direktorės Audros Sabaliauskienės, žadama demonstruoti tapybos, grafikos, fotografijos darbus, dokumentinį kiną. Su kūrėjais iš Kristijanijos žada bendradarbiauti ir Vilniaus Užupio menininkai.

„Danijos vardas sukelia prieštaringų minčių. Vieni galvoja apie narkotikus, kiti - dar apie kažką kitą, o Kristijanijos menas ir menininkai visąlaik prieš tą įvaizdį kovojo, nes jiems patiems ta etiketė trukdo judėti pirmyn. (...) Ta kova vyksta iki šiol, ir menininkai labai rimtai yra susirūpinę ir savo įvaizdžiu“, - pasakojo A.Sabaliauskienė.

„Paroda bus labai “kristijaniška„, nes ji atspindi jų požiūrį. Visų pirma tai yra laisvas miestas, ir jų pagrindinės temos yra žalias miestas, ekologija“, - kalbėjo ji.

Dar vieną Danijos pirmininkavimui ES skirtą parodą, kurioje rodomi garsaus šiuolaikinio šios šalies menininko Pero Kirkeby, bendradarbiaujančio su režisieriumi Larsu Von Trieru, darbai, pristatys Nacionalinė dailės galerija (NDG). Vilniuje bus pristatyti jo grafikos ir bronzos kūriniai, kino fotografijos eksperimentai. Parodos atidaryme pavasarį ketina dalyvauti ir pats P.Kirkeby.

NDG taip pat žada pristatyti žinomo Lenkijos avangardisto ir teatro reformatoriaus Tadeuszo Kantoro (Tadeušo Kantoro), padariusio įtaką lietuvių dailininkams reformatoriams ir teatro režisieriams, darbus bei išeivės menininkės Elenos Urbaitytės-Urbaitis kūrybos retrospektyvą. Pasak NDG vedėjos Lolitos Jablonskienės, ši iš Šiaulių kilusi menininkė testamentu paliko Lietuvai per 1000 savo kūrinių. Kelias jos skulptūras numatoma eksponuoti NDG prieigose.

„Žinomos ir originalios menininkės kūryba bus pristatoma dokumentiniame kontekste, stengiantis dokumentų, topografijų pagalba išryškinti gana sudėtingą, lūžinį XX amžiaus vidurio laikotarpį, lietuvės menininkės likimą ir tų istorinių aplinkybių poveikį jos kūrybai“, - sakė L.Jablonskienė.

2012-uosius Seimas paskelbė Muziejų metais.


Šiame straipsnyje: lietuvos dailės muziejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių