D. Tagliente filharmonijoje įgarsins filmą „Kristus“

Trečiadienį Nacionalinės filharmonijos salėje – italų menininkų tandemas. Prieš beveik 100 metų sukurtą nebylųjį italo Jiulio Antamoro filmą „Kristus“ gyvai įgarsins vargonininkas iš Italijos Domenico Tagliente.

Jiulio Antamoro filmo „Kristus“ premjera įvyko 1916-aisiais, Romoje, dalyvaujant karalienei Elenai. Prieš dvylika metų filmas buvo atkurtas ir rodytas Venecijos kino festivalyje. Trečiadienį – galimybė filmą pamatyti ir Vilniuje.

Dažniausiai šį filmą įgarsinantis bažnyčiose, italų vargonininkas ir kompozitorius Domenico Tagliente gros Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. 2 279 metrų ilgio kino juostoje įamžintas Jėzaus gyvenimas, suskirstytas į tris dalis, pavadintas Paslaptimis.

Ypatingas šio filmo ryšys su daile. Jo scenose žiūrovai gali atpažinti ne vieną dailės šedevrą – Rafaelio „Kristaus atsimainymą“, Leonardo da Vinčio „Paskutinę vakarienę“, Rembrandto „Nuėmimą nuo kryžiaus“.

Kai kurie epizodai filmuoti autentiškose istorinėse vietovėse – Egipte ir Palestinoje.

„Tai ne pirmas kartas, kai įgarsinu nebyliuosius filmus, esu dar kelis įgarsinęs, bet šis koncertas susijęs su Jėzaus gyvenimu ir integruotas į kontekstą – skirtas Didžiąjai savaitei. Dažniausiai filmus renkuosi pagal tai, kad jie būtų tinkami gyvai improvizuoti ir nebūtinai tik vargonais, bet ir fortepijonu ar elektronika“, – aiškino vargonininkas Domenico Tagliente.

D. Tagliente taip pat kuria muziką kinui ir televizijai. Jis gastroliuoja Europoje, yra surengęs rečitalių Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Švedijoje, Monake bei Ispanijoje. Lietuvoje jis viešėjo ne kartą, rengė mokymus bei grojo Kristupo vasaros festivalyje Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: D. Taglientemuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių