„CzechoBalt“ sujungė menininkų idėjas

Klaipėdos muzikiniame teatre finišuojančiame „CzechoBalt“ projekte susipynė dviejų šalių - Lietuvos ir Čekijos - menininkų, skirtingų muzikos stilių atlikėjų kūrybinės idėjos.

Inicijavo čekas

Jas į vieną intriguojančią visumą kitą savaitę sujungs šio projekto iniciatoriai pasaulinio garso čekų klarnetininkų kvartetas „Clarinet Factory“ (Jindrichas Pavlišas, Ludekas Baura, Vojtekas Nydlas ir Petris Valašekas), dirigentas bei kompozitorius, Klaipėdos muzikinio teatro choro vadovas Vladimiras Konstantinovas ir jo sūnus Eugenijus Konstantinovas - žinomas Lietuvos didžėjus, elektroninės muzikos kūrėjas Genys. Jis gyvena ir dirba Vilniuje, yra studijos „Idee Fixe“ garso redagavimo ir montavimo specialistas, elektroninės muzikos grupės „Dublicate“ narys. Per visą didžėjavimo laikotarpį DJ Genys rinko jazzy hip hop, dancehall, nu soul, broken beat, ragga, roots reggae, ska, downtempo ir dub stilių muziką. Plokšteles yra sukęs Berlyne, Sankt-Peterburge, Maskvoje, Minske, Belgijoje, Latvijoje ir Švedijoje.

Kaip pasakojo V.Konstantinovas, bendro projekto užuomazgos siekia 2006-uosius, po jo „Requiem Reborn“ publikacijos internete. Tuomet kūriniu susidomėjęs miuziklų libretistas ir multimedia kūrinių sumanytojas,  didžiausios Čekijos meno agentūros „Aura Pont“ narys Petras Čensky's supažindino klaipėdietį su garsiu čekų klarnetininkų kvartetu „Clarinet Factory“.

Pakvietė didžėjų

Taip kilo mintis kartu sukurti crossover (muzikinių žanrų samplaika) kūrinį. Sužinojęs, kad kompozitoriaus sūnus yra puikus didžėjus, P.Čensky's, pasiūlė į projektą pakviesti ir jį. O V.Konstantinovo iniciatyva prie projekto atlikėjų komandos prisijungė Klaipėdos muzikinio teatro orkestro stygininkų grupė. Muziką vaizdu papildys videožokėja Eglė „Suckmafinger“ Eigirdaitė. Toks kelių skirtingų grandžių bendradarbiavimas visiems dalyviams atrodo įdomus. Jie tikisi, kad suintriguos ir publiką.

„Elektronikos, styginių instrumentų, klarnetų skambesį ir videoprojekciją bandysime sujungti į vientisą visumą. Muziką šiam kūriniui rašėme visi - čekų muzikantai, aš ir mano sūnus. Kūrėme kiekvienas namie, idėjomis keitėmės internetu, siuntinėjome vieni kitiems. Sūnus visuomet domėjosi mano kūryba. Seniai abu svajojome nuveikti ką nors įdomaus su orkestru. Dabar tokia proga pasitaikė“, - džiaugėsi tarptautinio projekto vadovas V.Konstantinovas.

Jo teigimu, kūrinys virtualiame lygmenyje jau užbaigtas, dabar bereikia surepetuoti jį ir pagroti gyvai. Kitą savaitę atvažiuos čekai, ir per kelias dienas bus matyti rezultatas. 20 dalių daugiažanris, praturtintas multimedia priemonėmis koncertinis kūrinys reprezentuos šį drąsų, netipišką sumanymą. Dvejus metus trukęs tarptautinis projektas skambiu pavadinimu „CzechoBalt“ pagaliau bus pristatytas publikai.

Muzika be sienų

„Sąvoką „crossover“ šiuolaikinės muzikos kontekste galima apibūdinti kaip naujo stiliaus sukūrimą, jungiant skirtingų žanrų elementus. Mūsų projektas pabrėžtinai „krosoverinis“, kuriamas trijų grandžių - tai „Clarinet  Factory“, kurio kredo - muzika be apribojimų, plius elektroninė muzika, generuojanti pačias netikėčiausias garsines erdves, spalvas bei ritmus, plius klasikinis styginių orkestras, tarytum surišantis visą jungtį su istorinėmis muzikinėmis tradicijomis“, - apibūdino projektą V.Konstantinovas.

Anot jo, ansamblis „Clarinet Factory“ išsiskiria inovatyvių idėjų įgyvendinimu koncertinėje praktikoje bei įrašų leidyboje. Muzika be apribojimų - tai ansamblio kūrybinė platforma.

„Įsivaizduokite muzikos dirbtuvę arba laboratoriją, kurioje jungiama ketvertas klarnetų, klasikinis muzikinis išsilavinimas, etninė muzika, džiazas, dar į tai įterpiama šiek tiek minimalizmo idėjų ir improvizacijos. Įveiksminama šiuolaikiškiausia elektronikos technologija, kviečiami įdomūs svečiai, po išsamių galimybių studijų pradedama kūryba, o svarbiausia laboratorijos siekiamybė - bendravimas su klausytoju. Tokiu būdu kuriamoje terpėje gimsta ypatingas žanras, galintis turėti daug įvairių sąsajų su nusistovėjusiu terminu „crossover“, tačiau labiau teisinga būtų šį žanrą apibūdinti kaip „muzika be apribojimų“ arba „muzika be sienų“, - teigė  ansamblio „Clarinet Factory“ nariai.

Klaipėdoje įvyksiantis koncertas kol kas bus vienintelis. Tikimasi kitais metais atlikti programą Čekijoje, galbūt ir kituose Lietuvos miestuose. Taip pat planuojama išleisti kompaktinę plokštelę.

Tarptautinio polistilistinio muzikinio projekto „CzechoBalt“ premjera - lapkričio 18 d. 18.30 val. Klaipėdos muzikiniame teatre (Danės g. 19). Bilietai - po 25, 30, 35 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių