Čikagoje mirė poetė Liūnė Sutema

Jungtinėse Valstijose mirė žinoma poetė Liūnė Sutema. Jai buvo 85-eri metai.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sakė apie netektį sužinojęs ketvirtadienio rytą.

Čikagoje įsikūrusio lietuvių kalba leidžiamo laikraščio „Draugas“ vyriausioji redaktorė Dalia Cidzikaitė informavo, kad poetė mirė trečiadienį savo namuose.

Mažeikiuose gimusi Liūnė Sutema, kurios tikrasis vardas - Zinaida Nagytė-Katiliškienė, baigiantis Antrajam pasauliniam karui pasitraukė į Vakarus, ir nuo 1949 metų iki šiol gyveno Jungtinėse Valstijose, Lemonte.

V.Adamkus sako ilgus metus bendravęs su poete, ji buvo jo artima pažįstama. Prezidento teigimu, poetė jo prisiminimuose liks iškili kultūrinio gyvenimo asmenybė ir šiltas žmogus.

„Gyvenome netoli vieni nuo kitų, bendravome “Santaros-Šviesos„ federacijoje, ji dalyvaudavo suvažiavimuose. Ji buvo viena iš iškilių lietuvių literatūros žmonių, labai šilta asmenybė, ji tikrai be galo nuoširdžiai pergyveno dėl Lietuvos padėties, domėjosi jos kultūriniu gyvenimu“, - sakė V.Adamkus.

„Tai yra gyvenimo realybė, aš manau, kad jinai išėjo iš gyvenimo galbūt per anksti, gal savęs dar visiškai kūryboje neatidavusi“, - kalbėjo jis.

Poetė 2007 metais buvo apdovanota Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija.

Kūrybą JAV lietuvių spaudoje spausdinusi Liūnė Sutema priklausė vadinamajai bežemių, neornamentuotos kalbos kartai. Ji išleido poezijos rinkinius „Tebūnie tarytum pasakoj“ (1955), „Nebėra nieko svetimo“ (1962), „Bevardė šalis“ (1966), „Badmetis“ (1972), „Graffitti“ (1993).

Anot kritikų, poetės kūryboje istorinė savimonė atsiskleidė per gimtosios žemės ir asmeninio likimo ryšį.

1981 metais pasirodžiusiame rinkinyje „Vendeta“ svarbiausia tapo mirties ir gyvenimo prasmės problema, kuri svarstoma kaltės ir atleidimo kontekste. 2006 metais Liūnė Sutema dar išleido poezijos rinkinį „Tebūnie“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių