Charizmatiškoji E.Sašenko dainuos festivalyje Gargžduose

Klaipėdos rajonas didžiuojasi galėdamas svetingai priimti tokią gausybę profesionalių ir talentingų muzikos atlikėjų, sugužėjusių į VIII tarptautinį Gargždų muzikos festivalį pasitikti pavasario.

Festivalio žiūrovų gretos vis auga, o jų akims, ausims ir širdims pradžiuginti liko dar aštuoni renginiai, iš kurių artimiausi  – Valstybinio choro „Vilnius“, Jovitos Vaškevičiūtės ir Ramūno Urbiečio bei Lietuvos kariuomenės orkestro su Evelina Sašenko koncertai.

Koncertuos vienas ryškiausių Lietuvos chorų

Balandžio 28 d. 12 val. Gargždų Šv. Mykolo arkangelo bažnyčioje festivalio gerbėjų laukia išties didinga dovana – sakralinės muzikos koncertas. Dainuos Valstybinis choras „Vilnius“, kurio meno vadovas ir vyr. dirigentas – prof. Povilas Gylys.

Profesorius – žymus choro dirigentas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino karininko kryžiumi, choro festivalių, konkursų Lietuvoje ir užsienyje laureatas, pasaulio lietuvių dainų, Baltijos šalių studentų švenčių „Gaudeamus“ meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, tarptautinių chorų konkursų žiuri pirmininkas.

Prof. P.Gylio vadovaujami Lietuvos ir užsienio chorai skambėjo daugelio Europos šalių koncertų salėse, tarp jų – Berlyno filharmonijos, Leipcigo „Gewandhaus“, Bremeno „Glocke“, Vokietijos Liubeko kongresų, Vienos „Mozartkonzertsall“, Talino „Estoni“, Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos didžioji ir kitos salės.

Valstybinis choras „Vilnius“, įkurtas 1970 m., yra vienas ryškiausių ir profesionaliausių Lietuvos chorų, išsiskiriantis savo kūrybiškumu ir meistriškumu. Per spalvingą daugiau nei keturių dešimtmečių metų veiklos laikotarpį šis choras koncertavo su žymiausiais šalies bei užsienio orkestrais ir solistais, dainavo Lietuvoje ir įvairiose pasaulio šalyse, prestižinėse salėse, tokiose kaip Maskvos P.Čaikovskio konservatorija ir Vokietijos Liubeko kongresų rūmai.

Choro „Vilnius“ repertuare – nuo baroko, klasikos, romantizmo kūrinių iki džiazo ar kruopščiai atrinktos pramoginės muzikos klasikos, o didžiausią dalį užima lietuvių liaudies dainos ir originali lietuvių kompozitorių chorinė muzika.

Solistų duetas įkvėps meilei

Balandžio 30 d. 19 val. Dovilų etninės kultūros centre pavasarinės romantikos ir švelnių jausmų į kasdienę rutiną įpūs koncertas „Gražiausi meilės duetai“.

Slapčiausiose širdies kertelėse glūdinčiais jausmais ir romantiškais išgyvenimais dalysis solistai J.Vaškevičiūtė (mecosopranas) ir R.Urbietis (baritonas) bei pianistė Birutė Asevičiūtė.

J.Vaškevičiūtė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė magistro studijas, taip pat stažavosi Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Operos studijoje. Solistė dainuoja „Vanemuines“ teatre Estijoje, buvo pakviesta dalyvauti G.Verdi operos „Aida“ pastatyme „Opera Cologne“ Vokietijoje, vėliau šiame teatre nuskambėjo du jos debiutai: G.Verdi „Requiem“, Dominga de advento P.Eötvös operoje „Meilė ir kiti demonai“. Pastaruoju vaidmeniu ji debiutavo „Opera National du Rhin“ Prancūzijoje. Solistė koncertuoja su Lietuvos valstybiniu simfoniniu ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais. 2006 m. J.Vaškevičiūtė tapo„Metų operos viltimi“.

R.Urbietis – baritonas, stipraus ir lankstaus balso savininkas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventas, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Operos studijos stažuotojas, 2007 m. išrinktas „Metų operos viltimi“ ir apdovanotas „Švyturio“ premija. R.Urbietis sėkmingai dalyvavo LTV auksinio balso konkurse „Triumfo arka“, koncertavo užsienyje  Belgijoje, Olandijoje, Slovėnijoje, Baltarusijoje, Izraelyje. Solistas sėkmingai kuria įvairiausius vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, Panevėžio muzikiniame teatre, atlieka Jėzaus vaidmenį Daniele Ricci roko operoje „Prisikėlęs“.

Su Lietuvos kariuomenės orkestru

Gegužės 2 d. 18 val. Gargždų kultūros centre – iškilmingas Lietuvos kariuomenės orkestro ir solistės E.Sazenko koncertas, užbursiantis savo ištaigingumu ir sodriu skambesiu.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1991 m. rugsėjo 4 d. įkurtas Lietuvos kariuomenės orkestras. Orkestro kapelmeisterio majoro Justino Jonušo pastangomis buvo suburtas jaunas kolektyvas, kurį šiuo metu sudaro 57 profesionalūs muzikantai. Jiems vadovauja orkestro kapelmeisteris majoras Egidijus Ališauskas, kuriam talkina dirigentas kapitonas Dainius Pavilionis.

Valstybinio „Vilniaus“ orkestro pagrindinė paskirtis – dalyvauti aukštų užsienio svečių oficialiuose sutikimuose, Lietuvos kariuomenės iškilminguose ceremonialuose, valstybinių švenčių renginiuose. Orkestras taip pat rengia solinius koncertus Lietuvos visuomenei, jo įrašai skamba per radiją ir televiziją. Išleistos jau 7 kompaktinės plokštelės. Taip pat orkestras ruošia ir defilė programas, atliekamas įvairių švenčių metu.

Nuo pat gyvavimo pradžios šis orkestras glaudžiai bendradarbiauja su kariniais orkestrais ir jų dirigentais iš Europos Sąjungos bei JAV. Lietuvos kariuomenės orkestras sėkmingai dalyvavo karinės muzikos festivaliuose bei koncertavo Vokietijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Danijoje, Prancūzijoje ir kitur. 1996 m. Lenkijoje tarptautiniame orkestrų festivalyje-konkurse „Auksinė lyra“ jis laimėjo Didįjį prizą, o po trejų metų NATO karinių orkestrų festivalyje Kaiserslauterne Vokietijoje koncertavo 23 tūkst. klausytojų publikai. Kasmet orkestras dalyvauja maždaug 90-yje renginių.

Orkestro repertuaras talpina Lietuvos ir pasaulio kompozitorių populiarią orkestrinę, originalią šiuolaikinę muziką ir klasikinių kūrinių aranžuotes.

Kartu su Valstybiniu orkestru „Vilnius“ koncertuos solistė E.Saszenko. Šią žavią dainininkę pažįsta turbūt visa Lietuva, mat ji 2011 m. po pergalės nacionalinėje atrankoje sėkmingai atstovavo Lietuvai „Eurovizijos“ konkurse, vykusiame Vokietijos mieste Diuseldorfe. Pirmajame konkurso pusfinalyje komisija Lietuvai skyrė maksimalų 113 balų įvertinimą.

Solistė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo vokalo specialybės absolventė. Daugumą savo muzikinių idėjų ir norų Evelina įgyvendina savo pačios inicijuotuose muzikiniuose projektuose: „Meilės istorija pagal Edith Piaf“, „Chopin Jazz Inn“, „All that cabaret“. Taip pat ją dažnai galima išgirsti naujausiuose miuziklų pastatymuose, kituose muzikiniuose projektuose, koncertuose. Ji dainuoja „Aidoje“, „Kabarete“, „Maria de Buenos Aires“, „Monmartro gatvelėse“, „Can you feel the love tonight“, „Meilės dainose“, „Spindinčiuose Brodvėjaus miuzikluose“, „Alicijoje Vilniaus šalyje“...

„E.Saszenko pažadėjo festivalio publikai skirti visą savo meilę ir nuoširdumą, tad Gargžduose ji yra ypač laukiama viešnia. Šio koncerto metu salė turėtų lūžte lūžti nuo klausytojų“, – sakė Gargždų muzikos festivalio meno vadovė Šarūnė Petruškevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SA

SA portretas
Saszenko, sazenko - toks vaizdas, kad ne Lietuvoj gyvenam. Rašykit pagaliau žmoniškai, žurnaliūgos, saŠenko ji (bent jau kol aparatas lenkams lLietuvos nepardavė)!!!

Viskas gerai

Viskas gerai portretas
Pavardė parašyta teisingai - pagal lietuvių kalbos taisykles. Jei nežinote, tai pasižiūrėkite VLKK reikalavimus, užsienietiškos kilmės pavardžių ir vardų transkripciją -:)

REMBO

REMBO portretas
tu nuostabi.ir nekreip demesio i tuos debiliskus komentarus.SEKMES TAU EWELINA.;;]]]]]]]]
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių