Britanijoje bus eksponuojama atkurta dingusi Henriko VIII karūna

Praėjus daugiau kaip 450-čiai metų po to, kai puošė vieną garsiausių Didžiosios Britanijos karališkųjų galvų, prarastoji Henriko VIII karūna buvo atkurta ir bus eksponuojama buvusiuose monarcho rūmuose Londono pakraštyje.

Karūna, kuri 1649-aisiais buvo išlydyta, kad papildytų vyriausybės iždą po Oliverio Cromwellio (Oliverio Kromvelio) pergalės prieš karališkąsias pajėgas Anglijos pilietiniame kare, buvo atkurta pagal detalius aprašymus ir to meto portretus.

1521-ųjų karališkajame apraše „karaliaus aukso karūna“ vadinama puošmena buvo naudojama per Henriko vaikų Edvardo, Marijos ir Elzbietos I, o vėliau - ir per Jokūbo I bei Karolio I karūnacijas.

Karūnos kopija sveria 3 kg, yra sukurta rankomis ir papuošta 344 brangakmeniais ir perlais. Ji bus pagrindinis akcentas Henriko VIII Hamptono rūmuose, kai šį mėnesį po septynerius metus trukusių restauravimo bus atidaryta jų karališkoji koplyčia.

Rūmų atstovė Simone Sagi (Simon Sadži) sakė, kad toji karūna retai būdavo matoma viešumoje.

„Ji būdavo naudojama tik labai svarbiomis progomis, tokiomis kaip Trijų Karalių diena, ir tik per procesijas Hamptono rūmuose“, - sakė ji.

Atkuriant karūną dalyvavo įvairiausios komandos ir ekspertai, tarp jų - karališkasis juvelyras Harry Collinsas (Haris Kolinsas), kuris šiais metais išėjo į pensiją.

Karūna bus eksponuojama nuo spalio 27-osios.


Šiame straipsnyje: Henrikas VIIIkarūnaD.Britanija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių