Brazilų legionierius neatsispyrė lietuvės žavesiui

Geriausiu Lietuvos futbolo legionieriumi vadinamas Rafaelis Ledesma atvykęs į mūsų šalį verkdavo iš vienatvės: prieš ketverius metus buvęs FBK "Kaunas" brazilas kalbėjo tik portugališkai. Tačiau praėjusį šeštadienį Rafa Lietuvoje tarė "taip" savo išrinktajai – kaunietei Simonai Skripkaitei.

Iš skirtingų pasaulio vietų

Pusantro milijono gyventojų turinčiame Porto Alegre mieste nuo ketverių metų gatvėje kamuolį gainiojęs Rafaelis Pompeo Rodrigues Ledesma, paklaustas, kuo bus užaugęs, apie nieką kitą net negalvojo – futbolininkas.

Kamuolys buvo viena pirmųjų labiausiai įstrigusių vaikystės dovanų nuo 10 metų futbolo treniruotes lankiusiam Rafai.

Didelė, beveik jos ūgio lėlė buvo viena pirmųjų dovanų mažajai Simonai, gimusiai beveik 40 tūkst. gyventojų turinčiame mieste – Mažeikiuose. Nuo trylikos metų Kaune gyvenusi S.Skripkaitė vaikystės svajonės – tapti mokytoja nerealizavo.

Jis apie Lietuvą žinojo, kad tai – labai labai maža šalis. Jai Brazilija asocijavosi su futbolu ir Rio de Žaneiro karnavalu.

Prieš kelerius metus jų keliai susikirto, o šeštadienį Kaune, po to Palangoje  tamsiaplaukis rudakis 27-erių brazilas Rafa ir šviesiaplaukė mėlynakė 26-erių lietuvė Simona vienas kitam ištarė "taip".

Kalbasi lietuviškai ir angliškai

"O, Jėzau... – nusijuokė Simona. – Dabar tapau Simona Pompeo Rodrigues Ledesma."
Greta sėdėjęs stilingą barzdelę auginantis, ausyse auskarėlius segintis Rafaelis šypsojosi baltadante šypsena.

Palangoje per jųdviejų iškilmingą šventę ji vilkėjo balta vestuvine suknele. Jis – juodu kostiumu, baltais marškiniais, po kaklu segėjo  juodą varlytę.

Per savo vestuves šoko lotyniškus, šiuolaikinius šokius ir valsą, kurio taip bijojo Rafaelis. Ant jaunavedžių pirštų blykstelėdavo deimantais inkrustuoti geltono aukso žiedai.

Vladimirui Romanovui priklausančioje komandoje Minsko "Partizan" žaidžiantis futbolininkas dabar ne tik supranta, bet ir moka kalbėti, nors ir laužyta, lietuvių kalba. Taip pat kalba angliškai, ispaniškai ir šiek tiek rusiškai.

"Tarpusavyje dabar kalbamės ir lietuviškai, ir angliškai, – aiškina Simona. – Šiek tiek pramokau portugališkai."

Iš pradžių vertino skeptiškai

"Aš bene geriausiai mokėjau angliškai, todėl buvau priversta su juo bendrauti", – buvusi parduotuvės "Mados linija" prekybos konsultantė aptarnaudavo neretai prabangius, stilingus drabužius ir avalynę pirkdavusį brazilą futbolininką R.Ledesmą.

Kaunietė ryžtingai purtė galvą: ne, ne, brazilui nepavyko lengvai gauti jos telefono numerio. Rimtus santykius vertinanti šviesiaplaukė šypsodavosi, bet purtydavo galvą: ji skeptiškai vertino daug merginų turinčius futbolininkus.

"Aš – rimtas, aš noriu rimtos merginos", – mušėsi ranka į krūtinę lietuvių  merginų dėmesiu nesiskundęs Rafa, prašydamas Simonos draugės, televizijos šokių projekte dalyvavusio V.Romanovo šokių partnerės Sandros Kniazevičiūtės pritarimo.
Tai – padėjo, prisipažįsta Simona, kuriai S.Kniazevičiūtė Rafą rekomendavo kaip rimtą vyrą.

It aukso puodą laimėjęs R.Ledesma nušvito gavęs daugiau nei pusmetį atakuotos merginos telefono numerį ir iškart pakvietė S.Skripkaitę  į pasimatymą restorane "Medžiotojų užeiga".


Dėmesingesnis nei lietuviai

"Jis... – ieško tinkamų žodžių žavi moteris: – ... itin dėmesingas. Lietuviai – geri vyrai, bet dėmesingumu Rafaelis juos pranoksta kelis kartus. Be to, jis neslepia savo emocijų, ko kartais trūksta santūriems lietuviams."

Atvirutės, dovanėlės, tortukai, žvakės, gražūs žodžiai – tai nuginkluoja daugelį merginų. Tu manęs pernelyg nelepink, nekart teatrališkai papūtusi lūpas vyrui sakė Simona.
"Jis supratingas, tolerantiškas, plačių pažiūrų. Su juo jaučiu pilnatvę. Jaučiuosi tarsi jis man atiduotų sielą ir širdį, – šiltai kalba komplimentais nesišvaistanti Simona. – Ir svarbiausia, kalbu ne apie materialius dalykus."

"Ji – įdomi, nuoširdi ir atvira. Brazilės dažnai kalba puse lūpų", – lygindamas lietuves ir braziles kalba Rafaelis. Dauguma brazilių – tvirtos, žemos, stambiais sėdmenimis ir tvirtomis kresnomis kojomis. "Lietuvių figūra – kaip modelių, – iškart skirtumus pastebėjo futbolininkas. – Simona visada pasako, kas jai patinka ir nepatinka. Ir, žinoma, ji labai graži."

Neramūs klausimai

Skirtingos kultūros. Skirtinga kalba. Tu – futbolininkas, ar ji važiuos paskui tave į kitą šalį, net į Braziliją? Iki ausų įsimylėjęs kaunietę Rafaelis labai greitai apie savo mylimąją pasigyrė 51-erių mamai Elenir ir 20-ies sesei Isadorai, o jos išsakė savo nuogąstavimus.

"Bet jei tu laimingas, tebūnie, – sūnui, kaip ir visos mamos, laimės linkėjo Elenir. Ir jau vėliau, pabendravusi su lietuve, Rafaeliui patarė: – Tu jos nepaleisk."
"Oho! Meluoji!" – pamatę kaunietės nuotraukas Rafos draugai nepatikėjo, kad Simona – jo mergina.

Kaip jūs kalbėsitės? Kokia kalba kalbės jūsų vaikai? Kur gyvensite? Kaip susitaikysite su kultūros skirtumais? Pirma Simonos tėvų reakcija irgi buvo vien nerimas ir daugybė klausimų. Tačiau nerimas greitai sklaidėsi, ypač Rafaeliui prakalbus lietuviškai.
Dabar Simona tik kvatojasi, kai, R.Ledesmai išvykus į treniruotes, pusdienį Minske viena turėjo praleisti tik su portugališkai mokančiomis Rafaelio mama ir seserimi.

Ištatuiruotas indėnų vaikas

Po vestuvių, kuriose dalyvavo ir iš Brazilijos atvykusios R.Ledesmos mama ir sesuo, jaunavedžių laukė Baltarusijos sostinė, kur žaidžia jaunikis legionierius. Minske dar tris mėnesius bus ir Elenir su Isadora.

Iki 2011 m. kovo R.Ledesma žais Minsko "Partizan" komandoje, kuriai neseniai draugiškas rungtynes "Kaunas" pralaimėjo 1 : 2. Baltarusių pergalei neprireikė ir savo vestuves šventusio Rafos pagalbos.

"Kai gyvenome skirtinguose miestuose, telefoniniams pokalbiams mėnesiui neužtekdavo 500 litų", – šypsodamasi galvą kraipė Simona. Gestikuliuodamas (ant dešinės rankos ištatuiruotas ispaniškas užrašas "Dios Me Bendigo" – "Tesaugo mane Dievas") Rafaelis prisipažino, kad jo telefoninės sąskaitos būdavo dar didesnės.
Paklaustas apie tatuiruotes futbolininkas šypsosi, Simona nepiktai susiraukia, o Rafa rodo antrą, ant tos pačios rankos, Brazilijoje padarytą tatuiruotę – Amazonės indėnų vaiko veidą.

"Iškart patiko", – nuoširdžiai prisipažįsta iš savo prosenelių indėnų kraujo turintis futbolininkas.



"Katastrofą" pakeitė meilė

Tatuiruotes, žiedus ir pietiečiams labiau būdingą ryškią išvaizdą mėgstantis R.Ledesma – labai prietaringas. Tai – ne gruodžio 31-osios, jo gimimo dienos, įtaka. Ko gero, jo prietaringumą labiau lėmė ne krikščioniškas auklėjimas, bet indėniškas kraujas.

Rafaelis ne tik meldžiasi,  prieš kiekvienas varžybas prašo Dievo pagalbos ir nešiojasi rožinį. Rafa tiki, kad namuose paliktas išskleistas lietsargis išneš pinigus. Jis niekada neims iš kito rankų druskos: reikės ją pastatyti ant stalo ir tik tada brazilas pats pasiims.
"Jis tikrai labai prietaringas", – šypsosi futbolininko žmona, kuri dabar jau nemažai žino apie futbolą: kad populiariausią pasaulyje žaidimą žaidžia po 11 sportininkų, už ką skiriama raudona kortelė ir kas yra nuošalė.

Brazilijoje S.Pompeo Rodrigues Ledesma dar nesilankė. Sutuoktiniai Rafaelio gimtinę ketina aplankyti kitais metais.

Ar jie ten ir gyvens? Nežinia, nes daug ką lems futbolininko karjera: R.Ledesma svajoja apie Vakarų Europos šalį, ypač savo mėgstamą Ispaniją.

Iš šios šalies būtų patogu aplankyti Braziliją. Ir, žinoma, Lietuvą, į kurią ir dabar iš Baltarusijos skuba Rafaelis. Ir kurioje pirmosiomis savaitėmis, nemokėdamas lietuviškai, angliškai, rusiškai, jautėsi tragiškai vienišas ir nesulaikydavo ašarų.
"Katastrofa", – prisimindamas tą laiką juokdamasis lietuviškai taria brazilas. Dabar R.Pompeo Rodrigues Ledesma geriau žino kito lietuviško žodžio – meilė – prasmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių