„BrassBastardz“ atgims prieš Kalėdas

2003 m. grupę „BrassBastardz“ įkūrę saksofonininkas Alvydas Mačiulskas ir trimitininkas Aurimas Rimeikis sugrįžta į „Tamstą“.

Tie patys jaunuoliai, kuriuos matėte grojant su visais įmanomais ano meto kolektyvais „Tamstoje“ ir kitose gyvos muzikos scenose. Kaip ir dera neskubantiems, po kelių sėkmingų pasirodymų grupė koncertinę veiklą trumpam pristabdė. Iki dabar.

Tiesa, per šį laiką gimė keturios vinilinės plokštelės. Prie jų sėkmės prisidėjo keistas kaip Islandija menininkų kolaboravimas - drauge buvo išleista vardinė saulės akinių kolekcija iš vinilinių plokštelių, kuriose yra išgraviruota „BrassBastardz muzika“, kurios autorius – Zackas, draugas vengras iš Amerikos.

Savo lėtu veikimu „BrassBastardz“ primena „the Yardbirds“. 1962-63 m. Londono priemiesčiuose susibūrusi grupė jau 1968 m. vikriai suskubo išleisti pirmą savo studijinį albumą. Šioje grupėje savo karjerą pradėjo vieni geriausių pasaulio gitaristų –Ericas Claptonas, Jeffas Beckas ir Jimmis Page, nors pastarasis iš pradžių ir dvejojo. Prireikė net 25 metų tam, kad 2003 m. jie pristatytų  savo antrą albumą „Birdland“.

„Dūdniekščiai“ pradėjo nuo „funk“ ir „oldschool“, bet visada norėjo būti švieži, originalūs ir aktualūs, be to, patys teigia, kad mėgsta transformacijas. Nenuostabu, kad jos nutinka repetuojant dešimtmečiais. Perfekcionistai metų metus gludino ne tik garsus, bet ir tobulą jų sintezę su šviesa ir video, išpildymo estetiką, koncepcijos grynumą ir garso kokybę, tiesiog atsidavę harmonijai. O kai jau išmoko groti, ėmė improvizuoti, todėl dabar kūrinių natos laksto nuo „dirty funk“ iki šviesios melancholijos. Čia vietą randa ir netaisyklingos formos, stulbinančiai darniai įsikomponuoja netikėtumai.

Tokia kūrybinė branda atvedė iki laukto albumo, kuriam pavadinimo galvoti nereikėjo – „Waiting...“. Jį įrašė grupės branduolys – A. Mačiulskis, A. Rimeikis ir vokalistė Daiva Starinskaite, kitiems žinoma kaip DivahDee, drauge su pusėje lietuviškų gyvų pasirodymų sudalyvaujančiais broliais Domantu ir Marijumi Aleksomis, multi instrumentalistu Aleksandru Raičenok ir DJ Justu Fresh.

Apibrėžimų mėgėjams – „BrassBastardz“ savo muzikoje jungia „jungle“, „hip-hop“, „soul“, „house“, „big beat“, „drum&bass“ ir šį kokteilį vadina „new groove acid jazz“. Bet suprasti tai iš žodžių keblu. Kas turėtų būti parašyta paskutiniu sakiniu, matyt, aišku.

„Brassbastardz“ koncertas „Tamstoje“ – gruodžio 17 d. 21 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių