B.Obama prieš Padėkos dieną suteikė malonę dviem kalakutams

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama trečiadienį suteikė malonę dviem kalakutams, kurie priešingu atveju būtų tapę šventine Padėkos dienos vakariene kuriai nors amerikiečių šeimai.

Prezidentas sakė, kad dovanojęs gyvybę paukščiams, jis užkirto kelią antram "sutriuškinimui" per vieną mėnesį.

Toks "ritualas" Baltuosiuose rūmuose atliekamas kasmet Padėkos dienos, kai milijonai amerikiečių savo šventinio stalo viduryje padeda keptą kalakutą, išvakarėse.

"Prieš tai, kai visi vyksime į namus švęsti Padėkos dienos, turiu atlikti vieną oficialią pareigą, kurią puoselėti esu įpareigotas kaip galingiausios tautos Žemėje lyderis", - sakė B.Obama, greta kurio stovėjo dukros Malia ir Sasha.

"Šiandien man teko didžiulė atsakomybė suteikti prezidento malonę porai kalakutų. Dabar, oficialiai žiniai, leiskite pasakyti, kad išties malonu sustabdyti bent vieną sutriuškinimą šį lapkritį", - sakė prezidentas, kurio žodžius palydėjo garsus susirinkusiųjų juokas.

B.Obama turėjo galvoje savo Demokratų partijos nesėkmę lapkričio 2 dieną vykusiuose kadencijos vidurio rinkimuose, kuriuose respublikonai perėmė Atstovų Rūmų kontrolę.

Kalakutai "Apple" ir "Cider" buvo tarp 25 finalininkų, atrinktų iš maždaug 20 tūkst. paukščių, auginamų viename paukštininkystės ūkyje Modeste Kalifornijoje. Vardus jiems sugalvojo moksleiviai, dalyvavę edukacinėje programoje apie žemės ūkį.


Paukščiai buvo pasirinkti per "finalines varžybas, kurių metų, be kita ko, jiems teko išdidžiai vaikštinėti priešais teisėjų komisiją skambant eklektiškos muzikos kokteiliui", sakė B.Obama.

"Tai buvo tarsi projektas "Šok su žvaigžde", tik skirtas kalakutams. Ir ant kortos jo dalyviai buvo pastatę kur kas daugiau", - juokavo prezidentas.

"Apple" ir "Cider" savo dienas leis pirmojo JAV prezidento George'o Washingtono rezidencijoje Maunt Vernone Virdžinijoje, netoli JAV sostinės.

"Tokia, žinoma, yra tikroji Padėkos dienos prasmė - tai šventė, raginanti mus būti dėkingais už tai, ką turime, ir būti dosniais tiems, kurie turi mažiau", - sakė B.Obama.

"Būdamas Jungtinių Valstijų prezidentu suteikiu jums malonę nepakliūti ant Padėkos vakarienės stalo, - sakė prezidentas, su visu deramu rimtumu žiūrėdamas į kalakutus.

"Tegul jūsų gyvenimas Maunt Vernone būna nuostabus ir laimingas", - pridūrė jis.

Ketvirtadienį šeimos visoje Amerikoje sės prie vakarienės stalo, ant kurio bus ir pagrindinis kalakuto patiekalas.

Daugeliui amerikiečių Padėkos diena yra svarbiausia šventė po Kalėdų, o ilgas Padėkos dienos savaitgalis reiškia keliones susitikti su savo šeima ir Kalėdų sezono pradžią, kai pradedamos pirkti kalėdinės dovanos.

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose pradėta švęsti 1621 metais, kai pirmieji imigrantai po itin sunkios pirmosios žiemos sulaukė gausaus derliaus, kuris leido jiems išgyventi kitą žiemą. Už tai jie padėkojo Dievui ir juos pamokiusiems indėnams.

Tuometis gubernatorius Williamas Bradfordas paskelbė, kad visi kolonistai ir indėnai kasmet minės Padėkos dieną.

Galutinai ši šventė buvo pripažinta 1863 metais, kai prezidentas Abrahamas Lincolnas ketvirtą lapkričio ketvirtadienį paskelbė Padėkos diena.

Padėkos dieną amerikiečiai tradiciškai stengiasi praleisti tėvų namuose. Šia proga paprastai kepamas kalakutas, valgomas su spanguolių padažu, taip pat patiekiami kukurūzai, ryžiai, batatai ir moliūgų pyragas.


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaPadėkos diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių