Bibliotekose – lietuviško filmo „1000 galimybių“ premjera

Sausio 10 d. 15 val. šalies viešosiose bibliotekose bus rodoma lietuviško filmo „1000 galimybių“ premjera.

Naujame pripažintų kino kūrėjų trumpo metražo filme – trys neišgalvotos istorijos, atskleidžiančios provincijos gyvenimo kasdienybę ir pastangas iš jos išsivaduoti. Antradienį Lietuvos bibliotekose vyksiančios tiesioginės internetinės transliacijos metu gyventojai galės ne tik stebėti premjerą, bet ir pateikti klausimus filmo scenarijaus autoriui Antanui Gluskinui, aktorei Neringai Bulotaitei bei filmo istorijų herojėms.

„Bene pirmą kartą lietuviško filmo premjera rengiama ne kino teatruose ar televizijos kanalu, o Lietuvos viešosiose bibliotekose. Toks sprendimas pasirinktas neatsitiktinai. Nemažai atokesnių regionų, kaimo teritorijų gyventojų, senjorų pastaraisiais metais būtent viešosiose bibliotekose įgijo naujų skaitmeninių įgūdžių, tapo naujais interneto vartotojais. Filmas “1000 galimybių„ taip pat nukelia į šalies provinciją ir įrodo, kad čia gyvenantys žmonės irgi kupini ambicijų, noro gyventi ne tik kuriant tolimos ateities planus, bet ir išnaudojant čia pat, šalia mūsų, esančias galimybes“, – sakė filmo premjerą inicijuojančio projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

Pasirengimas dokumentinio-vaidybinio filmo kūrimui prasidėjo dar 2010-aisiais, kai gyventojai iš visos Lietuvos konkursui atsiuntė apie 200 savo istorijų. Scenarijaus autoriai atrinko tris istorijas, kurių pagrindu ir buvo sukurtas 30 minučių trukmės filmo „1000 galimybių“ scenarijus.

„Labai pasisekė, kad filmą kūrė tikri kino meno meistrai – žiūrovai turės galimybę pamatyti ir išgirsti išskirtinės kokybės vaizdus, garsą, intriguojantį siužetą,“ – teigia projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas.

Filmą „1000 galimybių“ režisavo Jonas Grižas, lietuviams pažįstamas dėl pernai pristatyto filmo „Misija Sibiras“ režisūros. Filmavo operatorius Viktoras Radzevičius, Lietuvoje ir Europoje įvertintas prestižiniais kino apdovanojimais. Operatorius filmavo tokius filmus kaip „Duburys“ (2009 m., rež. G. Lukštas), „Zero“ (2006 m., rež. E. Vėlyvis), „Elzė iš Gilijos“ (1999 m., rež. A. Puipa), „Kažkas atsitiko“ (1986 m., rež. A. Pozdniakovas), „Vilko dantų karoliai“ (1997 m., rež. A. Puipa) ir kt.

Filmavimo aikštelėse Kaišiadoryse, Šyliuose ir Mažonuose darbavosi ir profesionalūs Lietuvos aktoriai, ir kuriamų personažų prototipai, todėl filmas įgyja dokumentinio filmo bruožų. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė aktoriai Gintaras Mikalauskas, Arūnas Stanionis, Neringa Bulotaitė, Vilija Ramanauskaitė – Žebrauskienė, Alina Mikitavičiūtė – Stankaitienė, Ričardas Marcinkus, Eglė Mikulionytė, Karina Stungytė, Paulius Markevičius.

Filmo scenarijų kūrė scenaristai Greta Grikevičiūtė, Simas Chomentauskas ir „Auksinio scenos kryžiaus 2008“ laureatas, spektaklių scenarijų autorius ir režisierius, trumpo metražo filmų kūrėjas, vienas iš studijos „Monoklis“ įkūrėjų – Antanas Gluskinas.

Klausimus scenaristui A. Gluskinui, aktorei N. Bulotaitei bei tikriesiems istorijų herojams žiūrovai galės užduoti sausio 10 d. nuo 15 val. susirinkę į viešąsias bibliotekas pamatyti filmo „1000 galimybių“ premjeros.


Šiame straipsnyje: filmasbiblioteka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių