Bibliotekos kiemelyje nusilenks didžiajam lyrikui

Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekos vidiniame kiemelyje trečiadienį vyks poezijos ir muzikos valanda, skirta poeto Jono Strielkūno (1939–2010) atminimui.

Šį pavasarį lietuvių literatūra neteko vieno didžiausių ir autentiškiausių žodžio meno žmonių – poeto, vertėjo, publicisto, ilgamečio redaktoriaus J.Strielkūno. Pasak poeto ir publicisto Valdo Kukulo, J.Strielkūnas buvo vaikščiojanti enciklopedija – „bene vienintelis žmogus, kuris perskaitydavo absoliučiai visą poeziją ir didžiąją dalį prozos, kuri išeina Lietuvoje. Išėjo tikrai paskutinis žmogus, kuris tobulai išmanė visą rusų poezijos klasiką ir ją vertė“.

J.Strielkūnas gimė 1939-aisiais Biržų rajone, baigė Vabalninko vidurinę mokyklą. Dirbo Vabalninko laikraščio redakcijoje, daug metų – savaitraščio „Literatūra ir menas“ redakcijoje. Jo eilėraščiai spaudoje pasirodė 1958-aisiais, daugelis jų tapo dainomis. Poetas šleido 13 knygų.

Rašytojo Kęstučio Navako žodžiais, „J.Strielkūnas yra pati lietuvių poezijos siela, jos širdis. Širdis juk iš esmės plaka labai vienodai, nuobodžiai, neatsinaujindama, tačiau joje telpa visa žmogaus gyvybė“.

„Tokio rango žmonės, koks buvo J.Strielkūnas, artimai labai mažai su kuo bičiuliaujasi, tai yra vienatvės žmonės”, – apie poetą sakė literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė, prieš porą metų parašiusi apie jį monografiją „Gyvenimas prie turgaus”. – Prisimenu jį, be abejo, šiltai, su didžiuliu gailesčiu, kaip labai savitą, daugelio mylimą žmogų. Kai aš sakau tuos žodžius, jaučiu lyg su manimi kartu juos kartoja labai daug žmonių nuo Vabalninko, Panevėžio iki Vilniaus. Visi, kurie turėjo laimę pažinti, bendrauti, kalbu už daugelį ar už visus, kurie pažinojo J.Strielkūną. Ne tik žmogų, bet ir didelį poetą, vieną iš didžiųjų Lietuvos lyrikų, kuris sukūrė savitą archetipinį lyrinį eilėraščio modelį”.

Poeto atminimui skirtas poezijos ir muzikos vakaras „Prie karčios netekimų arbatos“ Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje – liepos 7-ąją, 17 val. Dalyvaus  aktorė Olita Dautartaitė ir saksofonininkas Laimonas Urbikas.

Laukiami visi, neabejingi poezijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių