B.Galdikas Indonezijos orangutanams parodys filmą „Gimę laisvi“

Į Indoneziją atvežtas dokumentinis filmas „Gimę laisvi“ (Born to be Wild), pasakojantis apie orangutanų ir dramblių jauniklių, kurie neteko tėvų, gyvenimą. Artimiausiomis dienomis 40 minučių trukmės filmą ketinama parodyti Borneo saloje gyvenantiems orangutanams, kurių daugelis įamžinti šiame filme, rašo „Jakarta Globe“.

Filmo prodiuseris ir scenaristas Drew Fellmanas pareiškė norįs sužinoti, kaip žmogbeždžionės reaguos į filmo vaizdus. Be to, jis pažymėjo, kad, surengę kino peržiūrą orangutanams, kino kūrėjai taip parodys gyvūnams savo dėkingumą ir pagarbą.

Filmą „Gimę laisvi“ jau pažiūrėjo Indonezijos prezidentas Susilo Bambangas Yudhoyono. Jis prisipažino, kad filmas jam padaręs gilų įspūdį. Pasak S.B.Yudhoyono, šis filmas turėtų įkvėpti jo tėvynainius kovai už orungutanų išsaugojimą.

Filmas „Gimę laisvi“ JAV ekranuose pradėtas rodyti 2011 metais. Jis pasakoja apie lietuvių kilmės mokslininkės, antropologijos profesorės Birutės Marijos Galdikas veiklą Borneo saloje ir zoologės Daphne M. Sheldrick veiklą Kenijoje.

„Warner Bros“ ir IMAX sukurtą dokumentinį filmą įgarsino garsus aktorius Morganas Freemanas. Filmas pasakoja dviejų moterų, kurios priešinguose Žemės rutulio vietose įsteigė prieglaudas gyvūnams, istorijas.
Daphne M. Sheldrick visą gyvenimą paskyrė globai Kenijos dramblių jauniklių, kurių motinas dėl ilčių sumedžiodavo brakonieriai.

Kanados lietuvė Birutė Mary Galdikas į Indoneziją atvyko aštuntajame dešimtmetyje. Jos įkurtame rūpybos centre Tanjung Putingo nacionaliniame parke šiandien globojama daugiau kaip 300 jaunų orangutangų.
B. Galdikas sakė, kad yra patenkinta filmu, kuris praėjusiais metais sužavėjo JAV žiūrovus ir galų gale prasiskynė kelią namo.

„Jis padeda kelti sąmoningumą, - sakė 65-erių primatologė. - Paprasti Indonezijos gyventojai vis dar nesupranta, kad orangutanai yra artimi jų giminaičiai, jog jie yra saugoma rūšis, atsidūrusi ties išnykimo riba.“

Orangutanų populiacija pasaulyje nyksta. Dabar jų priskaičiuojama 50-60 tūkst.; 90 proc. orangutanų gyvena Indonezijoje.


Šiame straipsnyje: Birutė Galdikasorangutangai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių