Beveik tūkstančiui autorių paskirstyti 321,5 tūkst. litų

Iš valstybės biudžeto už praėjusius metus autoriniams atlyginimams už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose paskirstyti ir išmokėti 321,5 tūkst. litų, pranešė Kultūros ministerija.

Autorinis atlyginimas iš viso paskirstytas 929 autoriams, pateikusiems paraiškas Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūrai (LATGA-A), už 10 813 kūrinių.

Jo dydis nustatytas remiantis bibliotekų pateikta informacija, kiek kokio autoriaus kūrinių buvo paimta skaityti.

2009 metų duomenys apie knygų panaudą rinkti iš 60 Lietuvos bibliotekų, kuriose įdiegta LIBIS (Lietuvos integrali bibliotekų informacinė sistema).

Didžiausios išmokos skirtos už bibliotekose populiariausių rašytojų Elenos De Strozzi, Irenos Buivydaitės-Kupčinskienės ir Jurgos Ivanauskaitės kūrinius. E. De Strozzi kūriniai bibliotekoje paimti 14 316 kartų, I.Buivydaitės-Kupčinskienės - 13 300, J.Ivanauskaitės - 9864.

Kiti populiarūs grožinės literatūros kūrinių autoriai: Daiva Vaitkevičiūtė, Vytautas Ažušilis, Vytautas Račickas, Romualdas Granauskas, Justinas Marcinkevičius, Edvinas Kalėda, Vytautas V.Landsbergis.

Populiariausia lietuvių mokslinės literatūros autorė - Viktorija Daujotytė. Didelis susidomėjimas buvo ir Bronislovo Martinkaus, Arvydo Pajuodžio, Vytauto Pranulio, Sauliaus Fabijono Butkaus, Algimanto Sakalo mokslinės literatūros darbais.

Autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą taip pat išmokėtas užsienio autorių knygų vertėjams. Daugiausia kartų skaitytojams buvo išduoti Teodoro Četrausko versti užsienio grožinės literatūros kūriniai.

Kiti populiarūs vertėjai - Laima Bareišienė, Danguolė Žalytė, Zita Marys, Jurgis Gimberis, Jonas Čeponis, Indrė Žakevičienė, Asta Morkūnienė.

Grožinės literatūros kūrinių iliustratoriams ir knygų dailininkams taip pat paskirstytas autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą. Didžiausio susidomėjimo sulaukė Juditos Židžiūnienės, Agniaus Tarabildos, Jokūbo Jacovskio, Gedo Čiuželio, Alfredos Steponavičienės, Vladimiro Beresniovo, Iljos Bereznicko, Romo Oranto, Broniaus Leonavičiaus, Eglės Gelažiūtės-Petrauskienės kūryba.


Šiame straipsnyje: autoriuslitai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių