Baubliai po 200 metų prisikelia naujam gyvenimui

2012 metais sukanka 200 metų, kai Dionizo Poškos Baubliai stūkso Bijotuose (Šilalės r.) ir traukia žmones. Baubliai gyvi ir, maža to, atgimsta iš naujo. Visam Baublių kompleksui renovuoti skirta beveik 6 milijonai litų.

Atvykusiuosius prie Dionizo Poškos Baublių pasitinka didžiulis informacinis stendas, kuriame rašoma, kad čia vyksta Bijotų dvaro sodybos Baublių komplekso pritaikymo turizmui I etapas. Projektą bendrai finansuoja Europos Sąjunga ir Lietuvos Respublika. Užsakovas – Šilalės rajono savivaldybė, darbus atlieka UAB „Kvėdarsta“.

Darbai pradėti dar vasarį parko tvarkymu, – iškirsti nereikalingi, seni ir menkaverčiai medžiai, vėliau išvalyti du tvenkiniai, sodas, nugriauti ne kultūros paveldo registre esantys menkaverčiai, seni pastatai. Didysis tvenkinys bus pradėtas tvarkyti tik po birželio 30-osios, nes iki tol neleidžiama to daryti dėl žuvų neršto. Po minėtos datos apie du metrus bus nuleistas vanduo ir didysis tvenkinys išvalytas, sutvarkyti jo šlaitai. Didelioje, apie 12 hektarų ploto, Baublių komplekso teritorijoje nuolat dirba būrys žmonių ir įvairi technika.

„Darbai vyksta dviem etapais. Pirmiausia tvarkome parko teritoriją, tvenkinius, vėliau bus pakeisti Baublių sarkofagai, sutvirtinti šlaitai, pačius Baublius restauruos ir konservuos šios srities specialistai. Kiti specialistai užsiims muziejaus eksponatų tvarkymo darbais. Po to ateis eilė malūnui. Jis bus restauruotas, bus pastatytas toks vandens ratas, koks buvo Dionizo Poškos laikais. Šiuos darbus taip pat vykdys restauravimo ir konservavimo specialistai. Antrajame etape vyks buvusios mokyklos rekonstrukcija. Mokykla virs muziejumi. Visi darbai turi vykti ir vyksta paeiliui, planingai, nes neatlikus vieno darbo negalima pradėti ar užbaigti kitų. Visi numatyti takai, stovėjimo aikštelės atsiras paskiausiai“, – aiškino darbų vykdytojas, kultūros paveldo objektų renovacijos specialistas Alfonsas Gerulis.

Pačių Baublių tvarkymas ir jų naujų, modernių sarkofagų statyba kainuos apie 1 milijoną, tiek pat atsieis ir malūno restauravimo bei parko tvarkymo darbai. Vykdant antrojo etapo darbus lėšų bus panaudota dvigubai daugiau. 85 proc. lėšų gauta iš Europos Sąjungos, kiti pinigai – iš Lietuvos Vyriausybės ir savivaldybės biudžetų. Šiuo metu darbų atlikta apytiksliai už 0,5 milijono litų. Pasak patyrusio darbų vykdytojo A.Gerulio (jis vadovavo darbams Medvėgalyje, Varnių regioniniame parke ir kt. – aut. p.), iki 2012 metų „viskas turi blizgėti“.

Ekskursijos, turistai į Baublius užsuka kone kiekvieną dieną. Jų srautas ypač padidėjo dabar, kai mokiniams prasidėjo atostogos. Tačiau visiems tenka apsisukti ir važiuoti toliau, nes muziejus nedirba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių