Baroti galerijoje – tapytojos J.Mykolaitytės miesto mįslės

Penktadienį uostamiesčio Baroti galerijoje atidaroma vilnietės tapytojos Jūratės Mykolaitytės naujausių paveikslų paroda, veiksianti iki spalio 20-osios.

Jos autorė gimė 1954-aisiais Vilniuje. 1972–1978 m. Vilniaus dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija) studijavo tapybą pas J.Švažą ir V.Gečą, o jos diplominio darbo vadovas  buvo prof. A.Gudaitis. Parodose J.Mykolaitytė dalyvauja nuo 1979-ųjų, nuo 1988 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

„Realistė, mistikė, Vilniaus dailininkė – tai etiketės, nuolat klijuojamos J.Mykolaitytei, – pastebėjo menotyrininkė Ugnė Dalinkevičiūtė. – Taip, realistė, jei tai suprasime kaip naujų ryšių su realybe ieškojimą. Taip, mistikė, tačiau labiau dėl to, kad tuo metu turėtoje dirbtuvėje buvo tamsu. Ir taip, Vilniaus dailininkė, jei šiuo vardu vadinsime vieną miesto dalį – Užupį, kurį labiau norisi rašyti iš mažosios raidės, nes jis labiau būsena ar gyvenimo būdas. Jos tapyboje miesto daug. Jis lipdomas iš detalių ir auga tiesiog akyse. Svarbu kiekviena smulkmena: kaip atrodo durys, turėklai, langas, laiptai... Kokia detalė ir kuriuo metu gali tapti reikšminga, niekas negali nuspėti. Nors visi mėgsta tai daryti. Tačiau jei spėjimams būtų lemta išsipildyti arba jeigu visi spėtų vienodai, gyventi pasidarytų klaikiai nyku.“

„Kai pajuntu, jog kažkuri paveikslo vieta jau sako tai, ką norėjau, suprantu, kad darbas baigtas. Juk jei kiekviena būtų vienodai iškalbinga, kalbėjimas taptų beprasmis, nesuprantamas kaip „Babelio bokštas”. Dėl to neįsivaizduoju savęs kuriančios abstrakcijas. Man gražu pažiūrėti, žaviuosi, kai tai daro kiti”, – teigė tapytoja J.Mykolaitytė, kurią su Klaipėdos Baroti galerija sieja sena tvirta bičiulystė.

Vernisažas – 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paulius

paulius portretas
Cia man daugiau siurealizmas nei realizmas, prie ko cia realizmas bei kaskoks naujadaras MISTIKA. Is didelio rasto jau kaikurie iseina is krasto. Bent jau siame paveiksle
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių