Baroti galerijoje – Augustino Našlėno rekviem posovietiniam sapnui

Penktadienį Klaipėdoje atidaroma  jauno menininko Augustino Našlėno fotomontažų paroda „Rekviem posovietiniam sapnui“.

A.Našlėnas – jaunosios kartos menininkas, studijas baigęs Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos vizualiojo dizaino katedroje. Iš pradžių domėjęsis peizažu ir daiktų fotografavimu, netrukus jis pradėjo dirbti prie jungtinės, „sintetinės“ dailės idėjos. Jam norėjosi į vientisą sistemą sujungti tapybą, grafiką ir fotografiją. Būtent tai atvedė prie skaitmeninių technologijų, kurias autorius naudoja šiandien. Šiuo metu jis gyvena ir kuria Didžiojoje Britanijoje.

Kaip pasakojo A.Našlėnas, kompozicijose jis įkūnija ryškiausius savo vaikystės ir paauglystės prisiminimus, sapnus, vizijas ir viltis, susijusias su posovietine realybe.

„Fotomontažu susidomėjau vos susipažinęs su skaitmeninėmis vaizdo apdorojimo technologijomis. Domino galimybė jungti fotografinę medžiagą su ranka bei kompiuteriu atlikta grafika. Iš karto supratau, kad norėdamas sukurti profesionaliai atrodančias kompozicijas, turėsiu surinkti labai didelį fotoarchyvą. Tada ir pradėjau rimtai domėtis fotografija, mokytis fotografuoti ir rinkti medžiagą. Dirbau analogine aparatūra, daugiausia nespalvotai. Pats ryškinau negatyvus. Fotografija man tapo labai svarbi, nors tapti „tikru“ fotografu niekada nesiekiau. Mane domina vaizdų kūrimas, o ne technologija“, – teigė A.Našlėnas.

Fotomontažų seriją „Rekviem posovietiniam sapnui“ (Requiem for a Post-Soviet Dream) jis pradėjo kurti prieš aštuonerius metus. 2010-aisiais trys šios serijos darbai dalyvavo Lietuvos fotomenininkų sąjungos konkurse „Debiutas“, kur pelnė trečiąją vietą. 2011 m. šios serijos 11 atspaudų buvo parodyti personalinėje A.Našlėno parodoje „Fotomontažai“ „Vilniaus fotografijos galerijoje“. Šiemet paroda „Requiem for a Post-Soviet Dream“ veikė Šefildo mieste (Didžioji Britanija), keturi jos darbai pateko į „Woolgather Art Prize“ konkurso finalininkų parodą Lidse (Didžioji Britanija) ir ten laimėjo antrąją vietą.

A.Našlėno fotomontažų parodos „Rekviem posovietiniam sapnui“ pristatymas – birželio 29 d. 18 val. Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1), kur ji veiks iki liepos 18 d. Atidaryme dalyvaus autorius ir parodos kuratorė menotyrininkė Danguolė Ruškienė.

Uostamiestyje bus eksponuojama naujausiais autoriaus darbais papildyta serija. Rudenį ji nukeliaus į Nidą, Gargždus ir Palangą. Klaipėdos krašte parodą organizuoja VšĮ „Meno menė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių