Bardų koncerte – prasminga poezija prisodrintos dainos

Penktadienį Kaune įvyks Nedos Malunavičiūtės, Kosto Smorigino ir Olego Ditkovskio, susibūrusių po simbolišku „Meilės trikampio“ pavadinimu, dainų vakaras.

Jausmingas trio susibūrė 2006 metais, kuomet ne primą dešimtmetį dainuojamosios poezijos žanrą išpažįstantys grandai prisijungti pakvietė išskirtinio talento ir balso Lietuvos džiazo scenoje puikiai žinomą atlikėją Nedą Malunavičiūtę. 

Artėjant būsimam koncertui, pakalbinome ekspresyviausią šio lyriško trikampio dalyvę, Nedą Malunavičiūtę.

Kokia „Meilės trikampio" susibūrimo istorija?

2006 pavasarį paskambinęs Kostas pasiūlė pabandyt pamuzikuoti kartu. Man tai nebuvo labai netikėta, nes yra tekę dalyvauti aktorių muzikos įrašuose kaip kviestinei atlikėjai: įdainavau pritariamojo vokalo partijas, grojau fleita, o viename kūrinyje netgi švilpavau. Kostas Smoriginas ir Olegas Ditkovskis norėjo naujų „vėjų“, pasitikėjo mano sugebėjimu improvizuoti, groti fleita.

Pradėję repetuoti sugalvojom „Meilės trikampio“ pavadinimą, kuris simbolizuoja mūsų meilę poezijai, muzikai ir kūrybai. Į kolektyvą įsiliejau labai organiškai, nes jau po pirmųjų koncertų tapo aišku, kad ši kompanija bus labai smagi (šypsosi), juolab, kad aš atėjau su savo atliekamom dainom, kurių aktoriai mielai ir uoliai puolė mokytis. Prasidėjo ne sunkus, o labai malonus darbas. Po koncertų – stovinti ir plojanti publika tik patvirtino, kad šis kolektyvas turi ir toliau egzistuoti, dalintis gera ir šilta energija su klausytojais.

Ar visuomet vienbalsiai sutariate, kurias dainas įtraukti į „Meilės trikampio" koncertinę programą?

Muzikinė programa kardinaliai nepasikeitė. Liko tos pačios Kosto ir Olego atliekamos dainos, tačiau jos suskambėjo kitaip, nes atsirado moteriškas balsas ir fleita. Kiekvienoj aktorių dainoj juntamas ir mano indėlis.

Palaipsniui vis atsirasdavo naujų minčių, kaip papuošti ar paįvairinti kiekvieną dainą, kad būtų subtilu, skoninga ir gražu. Pati atėjau su keliom nuostabiom dainom, kurios savo stilistika puikiai įsiliejo į jau egzistavusią programą. Jiems beliko tik akompanuoti ir pritarti balsais. Mūsų repertuarą papuošė ir nauji, specialiai man sukurti kūriniai. Dėl repertuaro niekada nesiginčijam, nes labai gerai sutariam ir jaučiam vienas kitą. Nežiūrint į tai, kad kiekvienas atlikėjas jaučiasi labai svarbi asmenybė, esam gera komanda.

Kas yra jūsų trijulės atliekamų autorinių dainų muzikos ir tekstų kūrėjai?

Repertuare yra daug Kosto ir Olego parašytų dainų, sukurtų pagal įvairių poetų eiles: J.Strielkūno, H. Radausko, A.Jonyno, A.A.Jonyno,S.Bareikio, R.Stankevičiaus, L.Degėsio, V.Kukulo, G.Vijerus ir kitų poetų. Aš atlieku keletą dainų, kurioms muziką sukūrė Andrius Kulikauskas, o tekstus parašė Aidas Giniotis. Dainuoju ir keletą dainų, kurių autorius – Andrius Borisevičius.

Ar prieš tampant „Meilės trikampio" kraštine Jums, kaip žinomai džiazo atlikėjai, yra tekę susidurti su dainuojamąja poezija?

Atvirai šnekant, su dainuojamosios poezijos žanru artimiau susipažinau tik būdama „Meilės trikampio“ nare. Į kolektyvą atėjau su savo „aš“, t.y. niekas manęs nebandė keisti, tiesiog gavau ir vis dar gaunu daug patarimų, kaip geriau ištarti vieną ar kitą žodį, kaip sudėlioti frazę, kur sudėti akcentus, kad tekstas suskambėtų tobulai. Iš „Meilės trikampio" kolegų mokausi ne tik vienų ar kitų aktorinio meno subtilybių, bet ir semiuosi gyvenimiškos patirties, kuri yra labai svarbi atliekant dainuojamosios poezijos kūrinius. Svarbu dainą išgyvent, išjaust, o kartais – tik šelmiškai pašmaikštauti.

Dainuojamosios poezijos žanre tekstas yra itin svarbus. Gal pamenate Jus labiausiai sujaudinusias dainos eilutes?

Vienoje iš mano mylimiausių Andriaus Kulikausko ir Aido Giniočio baladžių, „Žingsniai ne tie“, yra štai tokios eilutės: „Jau virš mano stogo gandrai neatneš nuostabių ir šviesių naktų. Ten, kur meilės dainos daugiau neskambės, liksiu laisva, kaip žvaigždė, kur krenta per lemtis erdves, skaudžios lemties erdves..."

Dainuojamojoje poezijoje tekstas yra labai svarbus, bet, patikėkit manim, muzikinis išpildymas yra tikrai ne antroj vietoj. Man asmeniškai labai svarbu girdėti gerą ir stiprų vokalą, muzikinį apipavidalinimą, improvizaciją, pajusti nuotaiką. Muzika turi papildyti tekstą ir atvirkščiai, jeigu tai pavyksta – būna nuostabu.

„Meilės trikampio" koncertas vyks lapkričio 25 d., 18 val. „Park Inn“ viešbučio salėje Kaune (K. Donelaičio g. 27)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių