Baltų dienos minėjime Latvijoje – menas, amatai ir diskusijos

Latvijoje esančioje Bauskės pilyje rugsėjo 22 dieną rengiamame Baltų vienybės dienos minėjime bus diskutuojama apie lietuvių ir latvių bendrą praeitį bei šiandienos bendradarbiavimą, vyks kolektyvų iš abiejų šalių pasirodymai, filmo apie Saulės mūšį peržiūra, bus pristatomi liaudies meno ir amatininkų dirbiniai.

Šventės dalyvius sveikins Lietuvos kultūros ministras Arūnas Gelūnas ir Latvijos kultūros ministrė Žaneta Jaunzemė-Grendė, Lietuvos ambasadorius Latvijoje Ričardas Degutis ir Latvijos ambasadorius Lietuvoje Martinis Virsis, Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos sekretoriato ir Bauskės savivaldybės atstovai. Pranešimus skaitys abiejų šalių istorikai.

Programoje numatytas senosios muzikos ir šokio ansamblio „Banchetto Musicale“ koncertas, Lietuvos liaudies kultūros centro atkurtų kuršių genties I–XIV amžiaus kostiumų kolekcijos pristatymas, režisieriaus Sauliaus Bartkaus dokumentinio filmo „Saulės mūšis“ peržiūra, amatininkų dirbtuvės, dainos, šokiai ir žaidimai su folkloro ansambliais.

Kaip skelbiama URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento išplatinmtame pranešime spaudai, Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimas sėkmingai plėtojamas jau 20 metų – per visą atkurto valstybingumo laikotarpį. Lietuvius ir latvius sieja etninio giminingumo jausmas, bendros kultūrinių tradicijų šaknys ir ypač XX amžiaus istorinė patirtis.

Baltų vienybės diena pažymima 1236 metais Saulės mūšyje susivienijusių žemaičių ir žiemgalių pergalė prieš Kalavijuočių ordino riterius. Lietuvos ir Latvijos Seimai Saulės mūšio dieną – rugsėjo 22-ąją – Baltų vienybės diena paskelbė 2000 metais.


Šiame straipsnyje: kultūraBaltų kultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių