„Baltija“ žvangina raktais

Ant stalo – nauja „Baltija“, kuriai atrakinti reikia rakto, o jis kiekvienam žmogui ir spynai yra vis kitoks.

Kaip įvade rašo almanacho literatūrinės dalies sudarytoja Nijolė Kepenienė, „tyrinėjant seniai išdžiūvusias vagas, visi sužvejoti raktai spynoje prasisuka. Būna šitaip nutinka ir žodžiams. Žodžio, kaip ir rakto, reikia tikro...  Kad atrakintų.“

„Baltijos“ sudarytoja mano, kad visų autorių žodžiai ir mintys apie pasaulį yra tikri. Suprantama, kitaip jų nebūtų surinkusi po vienu stogu, almanacho viršeliu – tiek skirtingų amžiumi, profesija bei išsilavinimu veidų ir vardų. Čia rasime pradedančiųjų (Š.Petravičiūtė, U.Gužaitė, A.Maleravičius, G.Kelmelytė, S.Žižliauskas), jau spėjusių pabuvoti ir apsitrinti literatūros turguje (V.Černiauskaitė, R. Rimkevičienė, L.Pranciškus, J. Viningas, S.Simanaitienė) ir žinomų Klaipėdos krašte poetų bei rašytojų (B.Liniauskienė, J.Kantautas, D.Žibaitienė, S.Jonauskas, A.J.Navickas, D.Molytė-Lukauskienė, A.Žalys, E.Karnauskaitė, A.Kuklys, R.Latvėnaitė-Kairienė, A.Juozaitis).

Pavardžių gausa pribloškianti, tema ta pati – raktas ir žodžio grynumas. Kaip pavyko sudaryti šiųmečio almanacho literatūrinę dalį, lai sprendžia skaitytojas. Juolab kad galės ir palyginti su leidinyje į lietuvių kalbą verstais rusų poetų ir prozininkų kūriniais

Kultūrinė almanacho dalis pasakoja apie senuosius Klaipėdos namus, jų istoriją ir ypatingus gyventojus (J.Saulėnienės straipsnis), raktą žemaičių foklorui atverti demonstruoja D.Sobeckis, rašytojas ir bibliotekos direktorius J.Šikšnelis žvangina raktais į I.Simonaitytės biblioteką, muzikologė D.Petrauskaitė mosuoja sunkiu raktu nuo nostalgijos, o menotyrininkas P.Šmitas dalijasi mintimis apie A.Mėčiaus tapybos ypatumus, semiotikė K.Kučinskaitė apžvelgia jaunos fotografės E.Kerpytės fotovaizdus. Dar almanache, O.Bartkiūtės, V.Radavičienės ir R.Skunčiko literatūrinėse įžvalgose, daug kalbama apie trijų vyrukų sukaktuviniais metais išdrapakuotus literatūrinius dirvonus ir, kaip visada, pateikiama miesto kultūrinio gyvenimo kronika, kurią jau daug metų sudaro I.Simonaitytės bibliotekos darbuotoja R.Merkevičiūtė.

Almanachas margas, jo viršelius puošia A.Mėčiaus tapybos darbų iliustracijos. Meninį-poligrafinį veidą leidiniui suteikė uostamiesčio leidybos grupė „Druka“. Leidinį įsigyti bus galima per almanacho aptarimą, kuris įvyks gruodžio 1 d. 17 val. I.Simonaitytės bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25).

Lauksime skaitytojų nuomonės, piktų ar geranoriškų vertinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių