Balete apie M.K.Čiurlionį – tarptautinė komanda?

Baletas apie lietuvių genijų Mikalojų Konstantiną Čiurlionį po truputį skinasi kelią į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) sceną.

Teatro taryba nusprendė: baletas rampų šviesą išvys 2012 m. rudenį. Muziką baletui sukūręs kaunietis kompozitorius Giedrius Kuprevičius apgailestavo, kad 100-osioms lietuvių genijaus mirties metinės, kurias Lietuva pažymės kitais metais, bus praėjusios, tačiau, pasak jo, yra rimtų priežasčių neskubėti: „Šiuo metu LNOBT vadovai ieško kūrybinės komandos, statysiančios baletą. Tikimasi, kad tai bus tarptautinė komanda. M.K.Čiurlionio asmenybė peržengia lietuvių tautos ribas – būtų įdomu pažiūrėti, kaip jo gyvenimą scenoje interpretuos užsieniečiai.“

Balete „Angelas iš Pustelnikų“ scenoje turėtų atgyti garsiausio lietuvių dailininko ir kompozitoriaus jaunystė. Baleto muzikos kalbą G.Kuprevičius priartino prie M.K.Čiurlionio intonacijų, o siužetą – prie biografijos detalių. „Daug dėmesio kūrinyje skirta moterims, suvaidinusioms svarbų vaidmenį M.K.Čiurlionio gyvenime. Tai lenkaitės Marija, Bronislava Volman ir galiausiai Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė. Tos trys moterys jį supa: jam padeda, jį palaiko“, – kūrinio siužeto vingrybes atskleidė G.Kuprevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių