Baletas apie M.K.Čiurlionį

Statys ar ne Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) baletą „Angelas iš Pustelnikų“? Šis klausimas kankina baletui muziką sukūrusį kaunietį kompozitorių Giedrių Kuprevičių.

Autoriaus sumanymu, balete atgyja bene garsiausio lietuvių kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio jaunystė. Prieš du mėnesius kūrinio partitūrą įteikęs teatro vadovams, kompozitorius, kaip pats prisipažįsta, dabar yra laukime. Baleto muzikos kalbą kompozitorius priartino prie M.K.Čiurlionio intonacijų, o siužetą - prie biografijos detalių. „Daug dėmesio kūrinyje skirta moterims, suvaidinusioms svarbų vaidmenį Čiurlionio gyvenime. Tai lenkaitės Marija, Bronislava Volman ir galiausiai Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė. Tos trys moterys jį supa: jam padeda, jį palaiko“, - kūrinio siužeto vingrybes atskleidė G.Kuprevičius.

Prieš kurdamas muziką šiam kūriniui, kompozitorius išstudijavo M.K.Čiurlionio biografiją, jo kūrybą, korespondenciją. „Su dideliu entuziazmu kibau į istoriją. Su didžio lietuvių menininko kūryba norėjau susipažinti išsamiai - kruopščiai analizavau ir jo dailės kūriniais. Vadovavausi ir savo meninėmis intuicijomis“, - pasakojo kaunietis muzikas.

Tai jau antras G.Kuprevičiaus sukurtas baletas M.K.Čiurlionio tema. Pirmasis prieš dvejus metus buvo sukritikuotas LNOBT tarybos ir neišvydo dienos šviesos.

„Šiuo metu negaliu pasakyti, ar baletas bus statomas kitą teatro kūrybinį sezoną. Kito sezono repertuarą kaip tik dabar formuojame, tai užima laiko“, - sakė LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas. Anot jo, šiuo metu teatre kaip tik studijuojama baleto partitūra.


Šiame straipsnyje: KuprevičiusSantaka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių