Baigti tvarkyti Tytuvėnų vienuolyno ansamblio stogai

Baigti dvejus metus trukę Tytuvėnų Švč. M. Marijos bažnyčios ir bernardinų vienuolyno ansamblio vienuolyno ir koplyčios stogų tvarkybos darbai.

Jų restauravimas kainavo 2,018 mln. litų, pranešė Kultūros paveldo departamentas (KPD).

„Restauruoti Tytuvėnų vienuolyno ansamblio pastatai yra atsikuriančios Lietuvos dvasinės ir kultūrinės tapatybės simbolis. Šiuose pastatuose gyvuoja ne tik praeitis, bet ir aktuali dabartis, tęsianti šimtametę kultūros tradiciją, be kurios esame benamiai“, - sakė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Tytuvėnų bernardinų vienuolyno kompleksas - vienas didžiausių ir vertingiausių XVII-XVIII amžiaus baroko sakralinės architektūros paminklų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Šiaurės rytų Europoje. Ansamblį sudaro bažnyčia, šventorius su Kristaus laiptų koplyčia, dviaukštis vienuolynas ir ūkinės paskirties statiniai. Jo architektūra yra daugiasluoksnė, žavi gotikos, renesanso ir baroko stilių derme.

Pastaraisiais metais Tytuvėnų sakralinis ansamblis buvo intensyviai restauruojamas ir pritaikytas turizmo reikmėms, panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Čia autentiškai restauruotos vienuolių celės, ypatingą dėmesį skiriant išlikusiai, tačiau laiko ir drėgmės pažeistai sienų tapybai. Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio iniciatyva ansamblyje įkurtas Šiaulių vyskupijos bažnytinio paveldo muziejus.

Tytuvėnų sakralinis ansamblis patenka į Palaimintojo Jono Pauliaus II Piligrimų kelio programą, kuria siekiama įamžinti popiežiaus Jono Pauliaus II keliones po Lietuvos šventoves, o jo Kryžiaus kelias su Kristaus laiptų koplyčia yra viena gražiausių piligrimų traukos vietų Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių