A.Valinskas pristatė pirmąją savo biografiją

Knygynuose tarp įvairiausių biografijų atgulė dar viena knyga „Akiplėša, arba Tas ir Kitas Arūnas Valinskas“. Pirmos mintys išgirdus šią žinią: „Iškrito iš Seimo Pirmininko kėdės, tai sugalvojo kitą reklaminę akciją“ ir  „O ko mes apie jį dar nežinome?!“ Pasirodo, pati jo žmona Inga knygoje rado tokių dalykų, apie kuriuos ir ji nežinojo.

I.Valinskienė: „Ten parašyta tiesa“

Penktadienį pramogų centre „Forum palace“ visuomenei viešai pristatyta pirmoji biografinė knyga apie A.Valinską. Į vakarėlį pasveikinti knygos autorės, žurnalistės Laisvės Radzevičienės ir istorijų kaltininko susirinko apie šimtas kviestinių svečių, kurių dalis - A.Valinsko ir knygos autorės artimiausi šeimos nariai, knygos herojai.

Tačiau daugiausia atvykusiųjų - Lietuvos televizijos ir pramogų padangės žvaigždės. Salėje sukiojosi „Dviračio šou“ kūrybinė grupė: Haroldas Mackevičius, Gintaras Ruplėnas. Į knygos pristatymą atvyko sena A.Valinsko bendražygė Renata Mikailionytė, grupės „Žas“ nariai Linas Zareckas Choras ir Gidonas Šapiro Bilas. Atvyko ir laidų vedėjos Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Edita Mildažytė ir kiti.

Visų atvykusiųjų akys pirmiausia smigo į vakarėlio kaltininkus: L.Radzevičienę, A.Valinską ir, be abejo, jo žmoną. Būtent iš pastarosios norėjosi išpešti, ar knygoje išguldyti faktai apie jos vyrą yra tiesa, ir kokios pikantiškos smulkmenos nuo visuomenės buvo nuslėptos. Visų nuostabai paaiškėjo, kad A.Valinskienė knygos iki šiol neperskaitė. Vakarais ji pavarto, akį užmeta į kas šeštą puslapį ir pati stebisi randanti nutikimų, kurių per dešimtis metų bendro gyvenimo su A.Valinsku taip ir nesužinojusi.

„Ne, nesakyčiau, kad žinau viską. Aš knygoje daug mielų ir netikėtų smulkmenų atrandu. Nors kartu nemažai išgyvenome - daug ko vienas apie kitą nežinome. Tačiau iš tiek, kiek skaičiau, galiu drąsiai sakyti, kas ten parašyta - tikra tiesa“, - sakė I.Valinskienė.

Knyga nedžiugina... autorės

Knygos pristatyme dalyvavę svečiai pirmieji galėjo iš autorės išgirsti apie kūrinio gimdymo kančias. A.Valinskas šmaikštavo - simboliška, tačiau L.Radzevičienė knygą parašė per devynis mėnesius. Pati autorė atskleidė, kad pasiūlymo rašyti šou ryklio biografiją sulaukė iš leidyklos ir ilgai svarsčiusi - ar sutikti. Vėliau jai teko įkalbinėti ir patį knygos herojų, kol galiausiai šis sutiko. Po to sekė susitikimai su A.Valinsko šeimos nariais, draugais, giminėmis, klasės auklėtoja, iš kurių pasakojimų L.Radzevičienė pabandė sulipdyti vientisą A.Valinsko paveikslą. 

Knyga šviežutėlė, jau knygynuose - o džiaugsmo nulis. Pirmąją savo knygą kilnojanti autorė dabar svarsto, kad galėjusi darbą atlikti geriau. Mat dėl ribotos apimties ne visos istorijos atgulė į knygą, kitos nuskendo Vilnelėje kartu su pamestu diktofonu. Pats A.Valinskas knygos nesureikšmina - na, pirmoji, ir, kas žino, gal ne paskutinė. Tačiau juk tai ne jo - o L.Radzevičienės kūrinys.

Pristatymas virto gimtadieniu

Knygos pristatymas greičiau švente tapo ne jos kaltininkams, o svečiams. Pristatymą vedęs dainininkas ir žurnalistas Marijonas Mikutavičius šmaikščiai kritikavo biografiją, kuri neva parašyta prastai. Joje esą neišvystyta herojaus linija, meilės tema ne iki galo atskleista. Svečiai nuleipo juokais, kai A.Valinskas metė repliką dėl kritikos - esą M.Mikutavičius, būdamas vieno garsiausių šalyje kūrinio, eilėraščio „Trys milijonai“, autorius, gali sau leisti kritikuoti. 

Atsitiktinumas ar ne - knygos pristatymas surengtas herojaus gimtadienio išvakarėse - lapkričio 27-ąją. Tad į šventę „Dviračio žinių“ kūrybinė grupė atskubėjo su dovanomis - su, jų nuomone, biografijai tinkamesne knygos viršelio nuotrauka. Esą pasirinktoji labiau tinka Eimantui Nekrošiui, o ne akiplėšai A.Valinskui, tad šie atgabeno ir publikai viešai pademonstravo nemenko formato nuotrauką, kurioje ką tik išlėkęs iš pirtelės A.Valinskas pozuoja visiškai nuogas.

__________________________________________________________

Arūnas Valinskas

Pramogų verslo guru, politikas

Ši knyga - autorės. Tai yra jos darbas. Apie knygos išliekamąją vertę reikėtų klausti ko nors kito. Aš nebūsiu objektyvus. Tačiau, patikėkite, kai aš pirmą kartą paėmiau ant rankų savo pirmagimį Arūną, jausmas buvo šventesnis. Taip pat, kaip ir tada, kai Šaras gimė, kai Ingą nešiau per tiltą per vestuves.

Aš tiesiog norėčiau padėkoti Laisvei, kuri per tuos devynis mėnesius išnešiojo ir pagimdė kūrinį. Aš tik šiek tiek, kaip nesantuokinis partneris, esu prisidėjęs prie jos naujo kūrinio. Galiu pasakyti tiek, buvo klausimų, į kurios aš neatsakinėjau, bet į tuos, kurios atsakiau - atsakiau nuoširdžiai. Norėjau palikti daugiau klaustukų. Knyga šiek tiek apnuogina žmogaus sielą, gyvenimą, tačiau kai visiškai nurengia - knyga tampa nebeįdomi.
___________________________________________________________

Vilhelmina Tuskenienė

Klasės auklėtoja

Pradėjusi dirbti dabartinėje Vilniaus Baltupių vidurinėje aš auklėti gavau pačią baisiausią klasę mokykloje - aštuntokus. Šioje klasėje mokėsi ir A.Valinskas. Įsivaizduokite: aš įeinu į klasę, visi vieni kitiems verčiasi per galvas, griūna ant suolų, kiti pasuolėse, keletas jodinėja ant klasės draugų. Triukšmas nežmoniškas. Tu gali stovėti prieš juos tris dienas - nė vienas nepakels galvos. Teko pradėti individualų darbą su kiekvienu.

Tačiau visko apie tą klasę nežinau. Jie daug ką nuo manęs yra nuslėpę. Pavyzdžiui, nežinojau, kad A.Valinskas su draugu Arūnu Paliuliu į mokyklą nešėsi knygas ne kuprinėse, o kibiruose. Kitų kabinetų spynas klasė užkišdavo degtukais, kad nebūtų pamokos.

A.Valinskas niekada nesivertė per galvas ir vandeniu su draugais nesipilstė. Jo humoras iš kitų išsiskyrė subtilumu. Ir buvo labai gabus, imlus visiems dalykams. Jam matematikė dvejetus rašydavo už tai, kad neturi sąsiuvinio. Bet jo A.Valinskui nereikėjo - jis skaičiuodavo mintinai. Lituanistė pykdavo, kad jis nesutinka su josios nuomone dėl kūrinio vertinimo. Bet A.Valinskas visada turėjo savo nuomonę.

_________________________________________________________

Gintaras Ruplėnas

„Dviračio žinių“ kūrybinės grupės narys

Knygos dar neskaičiau. Nežinau, kiek knygoje paslapčių atskleista. Tačiau, kai šiandien knygą pamačiau, pagalvojau apie kitką - pirmiausia, aišku, tai - knyga apie Arūną, tačiau kartu ir apie mus visus. Keistos mintys šovė į galvą - apie mus jau rašomos knygos. Keista būsena.

____________________________________________________________

Laisvė Radzevičienė

Knygos autorė, žurnalistė

Jo žmona teisingai pasakė: Arūnas yra žmogus, kuris žaidžia gyvenimą. Kiekvienas interviu buvo tarsi žaidimas, nuotaikos, emocijos. Jis trupučiuką pakalbėdavo apie vaikystę, truputį apie „Dviračio“ laikus. Labai norėjosi pabandyti sudėti viską į vieną paveikslą. Tačiau Arūnas kaip herojus labai dėkingas. Jis niekada nevynioja žodžių į vatą ir nesako to, ko vėliau nenorėtų perskaityti.

Aš nebijau pasakyti, kad ši knyga nėra reklaminė akcija. Toks buvo leidėjų užsakymas - jie norėjo knygos apie A.Valinską ir man pasiūlė ją ršyti. Mano nuomone, knyga išleista per vėliai. Ji turėjo pasirodyti paties skandalo įkarštyje.


Šiame straipsnyje: Valinsko knyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių