„Aukuras“ dainuos Lietuvių dainų šventėje Kanadoje

Ketvirtadienį Klaipėdos mišrus choras „Aukuras“ išvyko į Kanadą, kur sekmadienį dainuos IX lietuvių dainų šventėje, vyksiančioje Toronte.

Iš Lietuvos – du chorai

Kanados ir JAV lietuvių bendruomenių su Šiaurės Amerikos lietuvių muzikos sąjunga rengiama Lietuvių dainų šventė rengiama Toronte liepos 4-ąją. Į ją suvažiuos 48 lietuvių chorai iš viso pasaulio. Bet daugiausia dalyvių – iš Kanados, JAV, Australijos, taip pat atvyks chorai iš Lenkijos, Airijos, Didžiosios Britanijos ir kitur. Mat išeiviai iš Lietuvos yra susibūrę į chorus Čikagoje, Kanzas Sityje, Bostone, Niujorke, Naujajame Džersyje, Toronte, Kalgaryje, Klyvlende, Lemonte, Otavoje, Vasagoje, Širlėjuje, Los Andžele, Filadelfijoje, San Franciske, Mineapolyje, Hamiltone, Sietle, Detroite, Londone, Ročesteryje, Edmontone ir kituose miestuose.

Iš Lietuvos į IX lietuvių dainų šventę Toronte, be klaipėdiečių „Aukuro“, vadovaujamo Alfonso Vildžiūno, dar susiruošė vilniečiai – Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos jaunimo choras (vadovas Romualdas Gražinis).

„Aukuras“ tautiečių išeivijoje organizuojamoje dainų šventėje dalyvaus jau antrąsyk. Klaipėdiečiai dainavo VIII lietuvių dainų šventėje, 2006-aisiais surengtoje Čikagoje (JAV).

Daug keliaujantis, nuolat koncertuojantis „Aukuro“ choras neatsitiktinai dar prieš dešimtmetį pelnė Lietuvos kultūros centro „Aukso paukštę“ nominacijoje „Tarptautinio spindesio žvaigždė”. 1993-iaisiais dviejų klaipėdiečių muzikų – Vladimiro Konstantinovo ir Alfonso Vildžiūno – suburtas „Aukuras” dabar jau gali didžiuotis tapęs bene 13-os tarptautinių konkursų laureatu, surengęs daugiau kaip 400 koncertų Lietuvoje ir užsienyje, įrašęs dvi kompaktines plokšteles. Choras ne sykį koncertavo Italijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, dainavo JAV, Prancūzijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Ispanijoje, reprezentavo Lietuvos chorinį meną Šiaurės ir Baltijos šalių chorų festivalyje Norvegijoje 2000-aisiais. Ir Kanadoje jam jau yra tekę lankytis su koncertais 2001-aisiais.

Gastrolės – dažniausiai vasarą

„Šiuosyk ten koncertų neplanuojame, dabar gi vasara, nedaug kas juos organizuoja, – kalbėjo A.Vildžiūnas prieš kelionę. – Suprantama, padainuoti truputį teks, bet to nepavadinčiau koncertais. Po dainų šventės neskubėsime namo, dar ketiname pailsėti, papramogauti, pakeliauti, geriau apžiūrėti tą šalį, susitikti su tenykščių lietuvių bendruomenėmis, tai ir užtrauksime kartu dainą – kaip gi be jos...“

A.Vildžiūno teigimu, gastrolės kiekvienam kolektyvui – sudėtinė veiklos dalis. „Bet mūsiškiams į jas labai sunku ištrūkti ne atostogų metu. Juk dauguma mūsų choro dainininkų – mokytojai, taip pat įvairių švietimo ir kultūros įstaigų darbuotojai, turintys muzikinį išsilavinimą. Pinigų gal ir atsirastų, bet laiko trūksta. Mes su gastrolėmis važinėti į užsienį galime tik per atostogas, dažniausiai vasarą. Todėl stengiamės suderinti koncertus ir poilsį“, – aiškino choro vadovas.

2008-ųjų vasarą „Aukuras“ viešėjo Meksikoje ir Vokietijoje, o per Kalėdas – Izraelyje. „Pernai niekur nevažiavome, taupėme pinigus Kanadai, – šypsojosi A.Vildžiūnas. – Skrydis lėktuvu beveik 30-čiai žmonių nemažai kainuos. Praeitąsyk, kai skridome į Lietuvių dainų šventę Čikagoje, mums pasisekė. Tuomet šviesios atminties Algirdo Brazausko rūpesčiu lėktuvo bilietams gavome 50 tūkstančių litų iš Vyriausybės fondo. Tas žmogus suprato, kad būtų labai negražu, jei tokioje šventėje nebūtų nė vieno choro iš Lietuvos...“

Koncertuoja nemokamai parke

„Aukuriečiai“ iš Kanados sugrįš liepos 13-ąją. O liepos 17-ąją jų jau laukia pasirodymas Klaipėdos koncertų salės parko estradoje, kur visiems jie jau antrąsyk šią vasarą dainuos nemokamai.

Klaipėdos koncertų salės parko estradoje „Aukuras“ ir Klaipėdos kamerinis orkestras koncertu „Baltas paukštis vasaros naktį“ birželio 26-ąją pradėjo Klaipėdos koncertų salės vasaros koncertų ciklą „Nuo Joninių iki Žolinės“. Jų programos pagrindą sudarė lietuvių autorių kūriniai, visiems žinomos dainos, tarp jų – „Baltas paukštis“, „Vasaros naktys“, „Lietuva“, „Mano gimtinė“ ir kitos, kurias gausiai į koncertą parke sugužėjusi publika niūniavo kartu.

Liepos 17-osios vakarą ten pat „Aukuras“ surengs koncertą „Vasaros mozaika“, kuriame taip pat dalyvaus džiazo pianistas Saulius Šiaučiulis ir gitaristas Viktoras Timašiovas. Jie supins įvairiaspalvę „Vasaros mozaiką” iš lietuvių, ispanų, andalūzų, meksikiečių, venesueliečių, kubiečių, amerikiečių kūrinių ir juodaodžių spiričiuelių.

„Padainuosime lengvos, vasariškos muzikos, tinkamos atlikti ir klausytis lauke, derančios prie parko nuotaikos. Su S.Šiaučiuliu atliksime kelis amerikietiškus ir lietuviškus muzikos gabalėlius, o gitara pritariant V.Timašiovui – šešis žavius ispaniškus kūrinėlius“, – žadėjo A.Vildžiūnas.

Plačia ir įvairia veikla „Aukuras” laužo stereotipus neva choras – rimtas ir nuobodus dalykas. Jis atlieka įvairių epochų ir stilių bažnytinę bei pasaulietinę, jau tautine klasika tapusią ir pačią naujausią lietuvišką muziką, džiazo kompozicijas, negrų spiričiuelių aranžuotes. Artistiškumas, demokratiškas repertuaras  „Aukurui“ nuolat pelno dideles publikos simpatijas.

Pakvietė į konkursą

Apie artimiausius kūrybinius planus „Aukuro“ vadovas irgi turėjo ką papasakoti: „Iš Zalcburgo atvažiuos mūsų senas bičiulis choro dirigentas Arūnas Pečiulis. Su juo ruošime kalėdinę programą. Lapkričio pabaigoje jau suplanuota, kad turime būti parengę ir atlikti W.A.Mozarto „Rekviem““.

A.Vildžiūno žodžiais, visi svarbiausi tarptautiniai chorų konkursai jau aplankyti, tai lyg ir praeitas kolektyvo veiklos etapas. „Nebent dar labai norėčiau, kad nuvažiuotume į vieną... – prasitarė chorvedys. – Marktoberdorfas, mažas miestelis Vokietijoje, Bavarijos Alpėse, turi labai rimtą tarptautinį chorų konkursą, festivalį ir „vorkšopą“. Kaip tik ten mus kviečia. To renginio direktorius Dolfas Rabus praėjusį rudenį buvo Klaipėdoje, pirmininkavo S.Šimkaus chorų konkurso vertinimo komisijai. Jis ir pakvietė mus. Tas konkursas Marktoberdorfe vyksta Sekminių savaitę. Kas antri metai. Bus kitąmet birželį. Jei mūsų choristai užsidegs, jei pasiseks paruošti konkursinę programą, tuomet važiuosime.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių