„Auksinius gaublius“ laimėjo „Operacija „Argo" ir „Vargdieniai“

Beno Afflecko (Beno Afleko) drama apie Irano įkaitų krizę „Operacija “Argo„ (Argo) ir miuziklas “Vargdieniai„ (Les Miserables) sekmadienį laimėjo po kelis pagrindinius “Auksinius gaublius„, o Steveno Spielbergo (Stiveno Spilbergo) drama apie JAV prezidentą “Linkolnas" (Lincoln) gavo tik vieną pagrindinių kategorijų apdovanojimą.

B.Affleckas už savo filmą apie CŽV misiją diplomatams, 1979 metais įstrigusiems Teherane, gelbėti atsiėmė geriausios dramos ir geriausio režisieriaus apdovanojimus, o „Vargdieniai“ buvo paskelbti geriausiu filmu, be to, gavo geriausio aktoriaus ir geriausios antrojo plano aktorės miuziklo ar komedijos kategorijoje apdovanojimus.

Danielis Day-Lewisas (Danielis Dėjus Liuisas), kuris suvaidino JAV prezidentą Abrahamą Lincolną (Abraomą Linkolną), per šią, jau 70-ąją „Auksinių gaublių“ įteikimo ceremoniją atsiėmė geriausio dramos aktoriaus apdovanojimą, bet tai buvo vienintelis pagrindinių kategorijų „Auksinis gaublys“ S.Spielbergo filmui, kuris turėjo daugiausiai nominacijų - septynias.

Tuo tarpu geriausia dramos aktore buvo pripažinta Jessica Chastain (Džesika Čestein), suvaidinusi nenuilstančią CŽV agentę, ieškančią Osamos bin Ladeno Kathryn Bigelow (Ketrin Bigelou) filme „Taikinys #1“ (Zero Dark Thirty).

„Norėjau būti aktore nuo pat to laiko, kai buvau maža mergaitė. Tikrai ilgai dirbau. Dalyvaudavau atrankose, grūmiausi ir koviausi, ir daug metų buvau nuošalyje, - sakė aiškiai susijaudinusi J.Chastain. - Būti čia šią akimirką yra nuostabus jausmas, gauti šį padrąsinimą ir paramą“.

B.Affleckas, kuris taip pat vaidina CŽV agentą, išgelbstintį šešis JAV diplomatus, prisiglaudusius Kanados ambasadoriaus rezidencijoje, pareiškė pagarbą realiems agentams ir diplomatams, tarp jų - savo herojaus prototipui.

„Tikrai, šis apdovanojimas yra dėl Tony Mendezo (Tonio Mendeso). Jūs jį matėte. Jis yra Amerikos didvyris. Jis atstovauja (JAV) užsienio tarnybai, kasdien dedančiai aukas dėl amerikiečių. Mūsų kariai užsienyje. Noriu jiems labai padėkoti“, - sakė jis.

Filmas buvo kritikuojamas dėl tam tikros laisvės interpretuojant istoriją, pirmiausia - perdedant CŽV vaidmenį per JAV diplomatų vadavimo operaciją tuometinio Kanados pasiuntinio Teherane sąskaita.

„Vargdieniai“ - muzikinė Victoro Hugo (Viktoro Hugo) knygos versija - laimėjo geriausio miuziklo ar komedijos kategorijoje. Šiame filme nusifilmavęs australas Hugh Jackmanas (Hju Džekmanas) gavo geriausio aktoriaus „Auksinį gaublį“, o jo kolegė Anne Hathaway (En Hatavėj) buvo paskelbta geriausia antrojo plano aktore.

Sakydamas padėkos kalbą H.Jackmanas, kuris sulaukė pagyrų už vokalinius sugebėjimus, atskleidė, kad kelios savaitės prieš filmavimo pradžią kone atsisakė Žano Valžano vaidmens - po „žeminančių“ repeticijų.

„Mano žmona pribaigė mane savo kalbomis, kaip pribaigia kone kasdien“, - juokavo jis.

A.Hathaway buvo pagerbta už jaunos motinos ir prostitutės Fantinos vaidmenį. Savo kategorijoje ji įveikė Amy Adams (Eimi Adams) iš „Mokytojo“ (The Master), Sally Field (Sali Fild) iš „Linkolno“, Helen Hunt (Helen Hant) iš „Intymių pamokų“ (The Sessions) ir Nicole Kidman (Nikol Kidman) iš „Laikraštininko“ (The Paperboy).

Dėkodama „Auksinių gaublių“ organizatoriams - Holivudo užsienio spaudos asociacijai (HFPA) - ji sakė: „Ačiū, kad priskyrėte mane, mano darbą prie šios kategorijos su didžiomis ir drąsiomis aktorėmis. Amy, Nicole, Helen ir Sally“.

„Ačiū jums už šį mielą buką daiktą, kurį amžinai naudosiu kaip ginklą prieš nepasitikėjimą savimi“, - pridūrė ji, spausdama rankoje statulėlę.

D.Day-Lewisas, kuriam už A.Lincolno vaidmenį pergalė buvo prognozuojama, buvo vienintelis didelis laimėtojas iš S.Spielbergo filmo, kuris taip pat gavo daugiausiai „Oskarų“ nominacijų. Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimai bus išdalyti kitą mėnesį.

„Mano kolegos nominuotieji, vaikinai ir merginos, tokie gražūs pasirodymai šiemet. Labai didžiuojuosi, kad esu tarp jūsų“, - sakė D.Day-Lewisas, kuris S.Spielbergą pavadino draugu ir „kukliu mokytoju su gyva kaip gyvsidabris vaizduote“.

Kraujo upeliais trykštantis Quentino Tarantino (Kventino Tarantino) vesternas „Ištrūkęs Džango“ (Django Unchained) laimėjo du „Auksinius gaublius“ - geriausio antrojo plano aktoriaus statulėlę austrui Christophui Waltzui (Kristofui Valcui) ir geriausio scenarijaus, kurį parašė pats „Bulvarinio skaitalo“ (Pulp Fiction) režisierius, apdovanojimą.

„Tai velniškas netikėtumas ir aš džiaugiuosi, kad buvau nustebintas“, - sakė Q.Tarantino, kurio naujasis filmas pasakoja apie laisvę gavusį vergą, - jį vaidina Jamie Foxxas (Džeimis Foksas) - susidedantį su pabėgusių nusikaltėlių gaudytoju. Šios duoklės „spagečių vesterno“ žanrui veiksmas vyksta keleri metai prieš JAV Pilietinį karą.

Britų dainininkė Adele (Adel) ant raudonojo kilimo pasirodė pirmą kartą po to, kai spalio mėnesį susilaukė vaiko. Ji buvo apdovanota už geriausią dainą, kuria buvo paskelbta pagrindinė blokbasterio apie Džeimsą Bondą „Operacija “Skyfall" (Skyfall) daina.

„To nesitikėjau“, - sakė Adele nuo viešbučio „Beverly Hilton“ scenos, atsiimdama savo pirmąjį „Auksinį gaublį“. „Labai keista būti čia. Ačiū, kad leidote man būti jūsų gyvenimo dalimi“, - pridūrė ji.

Geriausio filmo užsienio kalba apdovanojimas atiteko austro Michaelio Haneke (Michaelio Hanekės) „Meilei“ (Amour), kuri pernai laimėjo Kanų „Auksinę palmės šakelę“.

Laureatą, kaip visai derėjo, paskelbė režisieriaus tėvynainis, veiksmo filmų žvaigždė Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris).

„Niekada nemaniau, kad gausiu apdovanojimą Holivude (iš) austro (rankų)“, - sakė M.Haneke, kuris savo kategorijoje įveikė danų filmą „Karališkas romanas“ (En kongelig affaere), prancūzų „Neliečiamuosius“ (Intouchables), norvegų „Kon-Tiki“, prancūzų ir belgų juostą „Rūdys ir kaulas“ (De rouille et d'os).

„Bado žaidynių“ (Hunger Games) žvaigždė Jennifer Lawrence (Dženifer Lorens) už vaidmenį romantinėje komedijoje „Optimisto istorija“ (Silver Linings Playbook) buvo paskelbta geriausia miuziklo ar komedijos aktore, o geriausios originalios muzikos apdovanojimas atiteko Taivane gimusio Ango Lee (Ango Li) „Pi gyvenimui“ (Life of Pi).

Geriausiu animaciniu filmu buvo paskelbta „Karališka drąsa“ (Brave) škotų tema.

Televizijos kategorijose pagrindinius apdovanojimus gavo trileris apie terorizmą „Tėvynė“ (Homeland) ir komedija apie niujorkietes „Merginos“ (Girls).

Serialas „Tėvynė“, kurio antrasis sezonas kabelinėje televizijoje „Showtime“ baigėsi praėjusį mėnesį, buvo paskelbtas geriausiu dramos serialu, be to, savo žvaigždėms Claire Danes (Kler Deins) ir Damianui Lewisui (Deimianui Liuisui) pelnė geriausios aktorės ir geriausio aktoriaus apdovanojimus.

Tarp kitų televizijos laureatų yra HBO filmas „Žaidimo pakeitimas“ (Game Change) ir jo žvaigždė Julianne Moore (Džulian Mur), kuri už respublikonų kandidatės į viceprezidentus Sarah Palin (Saros Peilin) vaidmenį buvo pripažinta geriausia dramos aktore.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių