„Auksinių gaublių“ teikimo ceremonijoje triumfavo du filmai

Kino drama „Paveldėtojai“ (The Descendants), kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė Holivudo žvaigždė George'as Clooney, sekmadienį pelnė pagrindinį „Auksinio gaublio“ apdovanojimą, o nebylusis filmas „Artistas“ (The Artist) tapo daugiausiai apdovanojimų pelniusia kino juosta, laimėjusia trijose kategorijose.

Per ceremoniją, kuri tradiciškai laikoma įžanga į kitą mėnesį vyksiančias „Oskarų“ dalybas, G.Clooney už vaidmenį filme, kurio veiksmas vyksta Havajuose, buvo pripažintas geriausiu aktoriumi, o prancūzo režisieriaus Michelio Hazanoviciaus „Artistas“ pelnė apdovanojimus už geriausią garso takelį ir geriausią miuziklo arba komedijos aktorių.

„Manėme, jog tai bus filmas (kino) festivaliams, filmas kritikams..., bet tik ne šitoks. Šito nesitikėjome“, - pareiškė M.Hazanavicius, išėjęs į sceną su jo filme triukus atlikusiu šunimi Ugiu.

Meryl Streep pelnė geriausios aktorės apdovanojimą už įtaigų buvusios Didžiosios Britanijos premjerės Margaret Thatcher atvaizdavimą filme „Geležinė ledi“ (The Iron Lady), o geriausio režisieriaus titulas atiteko Martinui Scorsese už trimatį nuotykių filmą „Hugo.“

„Mūsų pagrindinis žaidėjas buvo George'as Clooney“, - sakė „Paveldėtojų“ prodiuseris Jimas Burke'as (Džimas Berkas), priimdamas apdovanojimą per tris valandas trukusių „Auksinių gaublių“ dalybų kulminaciją Los Andželo viešbutyje „Beverly Hilton“.

Scenoje G.Clooney padėkojo filmo scenarijaus autoriui ir režisieriui Alexander'ui Payne'ui, o užkulisiuose sakė žurnalistams, kad „jis moka pasakoti istorijas. Jis žino, kaip padaryti kažką juokinga ir kaip apversti tai aukštyn kojomis“.

G.Clooney teigė, kad „Paveldėtojai“ yra „filmas apie 50-mečio virsmą suaugusiuoju, o daugelis iš mūsų yra susidūrę su tokiais žmonėmis“.

Šis filmas nepelnė apdovanojimo už geriausią scenarijų, kuris atiteko Woody Alleno „Vidurnakčiui Paryžiuje“ (Midnight in Paris), o kovą dėl geriausios antrojo plano aktorės titulo laimėjo Octavia Spencer, suvaidinusi filme „Tarnaitė“ (The Help), kuriame vystoma pilietinių teisių tema.

„Aš tiesiog drebu. Viešpatie, tuojau nugriūsiu nuo su šių aukštakulnių batelių“, - sakė O.Spencer priimdama apdovanojimą.

Tuo tarpu geriausiu režisieriumi pripažintas M.Scorsese už „Hugo.“

„Kodėl tau nesukūrus bent vieno filmo, kurį galėtų pasižiūrėti mūsų dukra?“ - M.Scorsese citavo savo žmonos Helen raginimą sukurti filmą vaikams.

„Artistas“, kuri buvo nominuotas šešiose „Auksinių gaublių“ kategorijose, pelnė tris apdovanojimus - vienu daugiau negu „Palikuoniai“: kaip geriausias miuziklas arba komedija, už geriausią aktorių ir geriausią muzikinį takelį.

Tačiau geriausio režisieriaus apdovanojimą iš jo paveržė M.Scorsese, geriausios antrojo plano aktorės - O.Spencer, o geriausio scenarijaus - W.Allenas.

Ši nespalvota juosta, vadinama pagarbos pareiškimu nebyliojo kino erai, pasakoja apie ekrano žvaigždę George'ą Valentiną, kurį vaidina Jeanas Dujardinas ir kurio šlovė ublanksta atsiradus garsiniam kinui.

Niujorko kino kritikų draugija lapkričio mėnesį „Artistui“ skyrė savo geriausio filmo ir geriausio režisieriaus apdovanojimus, o vėliau juosta pelnė dar toli gražu ne vieną apdovanojimą, tarp kurių yra šią savaitę įteiktas Amerikos režisierių gildijos (DGA) apdovanojimas, laikomas svarbiu „Oskarų“ pranašu.

Likus trims dienoms iki „Auksinių gaublių“ vos 12 mln. dolerių kainavęs „Artistas“ gavo ir keturis Kritikų simpatijų (Critics' Choice) apdovanojimus, tarp jų - geriausio filmo kategorijoje. Filmo biudžetą galima palyginti su maždaug 170 mln. dolerių, kurių prireikė M.Scorsese „Hugo“ pastatyti.

Tačiau praėjusią savaitę „Artistas“ sulaukė ir neįprastai griežtos kritikos - aktorė veteranė Kim Novak pramogų verslo leidinyje „Variety“ per visą puslapį kaltina M.Hazanavicius „išžaginimu“ - dėl muzikos iš Alfredo Hitchcocko filmo „Svaigulys“ (Vertigo) naudojimo.

Tuo tarpu sekmadienio vakarą dalijant „Auksinius gaublius“, Michelle Williams (Mišel Viljams) buvo apdovanota kaip geriausia miuziklo arba komedijos aktorė už Holivudo žvaigždės Marilyn Monroe vaidmenį filme „7 dienos ir naktys su Marilyn Monroe“ (My Week with Marilyn), o geriausio antrojo plano aktoriaus apdovanojimas atiteko Christopheriui Plummeriui, suvaidinusiam filme „Pradedantieji“ (Beginners).

„Save laikau pirmiausiai motina, o po to - aktore. Žmogus, kuriam noriu labiausiai padėkoti - mano dukrelė, mano mergytė“, - pareiškė M.Williams, kalbėdama apie savo dukrą, kurios tėvas buvo velionis aktorius Heathas Ledgeris.

„Noriu pasakyti tau ačiū, kad kasdien išlydėdavai mane į šį darbą su apkabinimu ir bučiniu“, - pridūrė ji.

Geriausiu animaciniu filmu pripažinta režisieriaus Steveno Spielbergo kino juosta „Tintino nuotykiai“ (The Adventures of Tintin), sukurta pagal Belgijoje leistą populiarų komiksą.

„Norėčiau padėkoti dviem studijoms, kurios iš tikrųjų įrodė pasakymą, jog mudu su Peteriu galėtume sukurti (filmą pagal) telefonų knygą, jeigu panorėtume“, - pareiškė S.Spielbergas, turėdamas omenyje Peterį Jacksoną, tapusį „Tintino nuotykių“ prodiuseriu.

Geriausio užsienio filmo apdovanojimas atiteko Irane sukurtai šeimyninei dramai „Skyrybos“ (Jodai-e Nader az Simin), įveikusiam filmus iš Kinijos ir Belgijos, taip pat Ispanijos kino grando Pedro Almodovaro juostą „Oda, kurioje gyvenu“ (La piel que habito) ir aktorės Angelinos Jolie debiutą režisūroje - filmą „Kraujo ir medaus žemėje“ (In the Land of Blood and Honey).

„Skyrybų“ režisierius Ashgaras Farhadi pasinaudojo galimybę pasakyti klausytojams visame pasaulyje: „Mano tauta... Manau, jie yra išties taiką mylintys žmonės“.

Geriausios televizijos miniserialo aktorės apdovanojimas atiteko Kate Winslett, suvaidinusiai HBO seriale „Mildred Pirs“ (Mildred Pierce).

„Ačiū (televizijai) HBO už tai, kad jūsų nebūdavo, kai mums jūsų prireikdavo, ir už tai, kad prisistatydavote, kai mums prireikdavo šiek tiek daugiau laiko filmavimui“, - pareiškė K.Winslett.

Pirmiausiai sekmadienio vakarą buvo įteiktas apdovanojimas už geriausią originalų garso takelį, atitekusį „Artisto“ kompozitoriui Ludovicui Bource'ui. Šis atėjęs ant scenos ištarė „Atleiskit, aš prancūzas“ ir išsitraukęs lapelį perskaitė padėkos kalbą.

Popmuzikos žvaigždė Madonna, kuriai kiek vėliau buvo įteiktas apdovanojimas už geriausią originalią dainą, regis, užmiršo savo planuotus pasakyti žodžius.

„Tai staigmena, - pasakė ji. - Aš nesu prancūzė, neturiu kuo pasiteisinti.“

Britas komikas Ricky Gervais, tapęs „Auksinių gaublių“ teikimo ceremonijos vedėju trečius metus iš eilės, nors pernykštis jo pasirodymas daug kam nepatiko, šįkart vėl elgėsi provokuojančiai, nors galbūt nebe taip dygiai kaip prieš metus.

„Taigi, kuo aš baigiau?“ - jis paklausė pačioje ceremonijos pradžioje, ir iškart paleido strėlę patiems „Auksiniams gaubliams“.

„Tai tas pats kaip “Oskarai„, tik neatnešantys pagarbos, - pareiškė ceremonijos vedėjas, kurio tolesni žodžiai sukėlė šurmulį tarp žiūrovų: “Auksiniai gaubliai„, lyginant su “Oskarais„, yra tas pats, kas Kim Kardashian prieš Kate Middleton.“

Britų komikui nenusileido ir Madonna.

„Ricky, jeigu tebesu skaisti mergelė, kodėl tau neatėjus ir ko nors dėl to nepadarius? Jau kelerius metus nesibučiavau su mergina... per televiziją“, - pasišaipė Madonna, teikdama apdovanojimą už geriausią filmą užsienio kalba - po to, kai buvo pristatyta R.Gervais, užsiminusio apie šios dainininkės hitą „Just Like a Virgin“ ir garsiai sukosėjusio.

„Auksinius gaublius“ kasmet paskirsto apie 90 Holivudo užsienio spaudos asociacijos (HPFA) narių. Ši ceremonija būna viena iš svarbiausių per Holivudo apdovanojimų sezoną ir sulaukia didelio žiniasklaidos dėmesio.

JAV Kino meno ir mokslo akademijos teikiamų „Oskarų“ nominacijos šiemet bus paskelbtos sausio 24 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių