Atvirukai gaivina šiltus klaipėdiečio gamtininko prisiminimus

Ilgametis Gamtos apsaugos draugijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas, nusipelnęs Lietuvos pedagogas, 50 metų dirbęs Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijoje biologijos mokytoju ekspertu, joje įkūręs vienintelį šalyje mokyklos gamtos muziejų Benediktas Gaižauskas ir dabar nenuobodžiauja.

Jis neseniai išleido knygą „Prisiminimų pasaulis“, į kurią sudėjo gražiausius atvirukus iš per daugel metų sukauptos pusės tūkstančio jų kolekcijos.

Ne tik gražūs

Kaip ir pirmoji knyga „Gamtos pažinimo keliu“, sulaukusi dviejų leidimų, šioji taip pat išleista autoriaus lėšomis. Leidinys gausiai iliustruotas atvirukų reprodukcijomis.

Šiuosyk žymus gamtininkas itin šiltai ir vaizdingai pasakoja apie paštu gautus atvirukus bei kvietimus, kurie jam anuomet suteikdavo ne tik geros nuotaikos pliūpsnį, bet ir tarsi įpareigodavo siekti vis geresnių rezultatų profesinėje ir visuomeninėje veikloje.

Pasak autoriaus, ant atvirukų užrašyti sveikinimai – tai praeities kultūros vertybė, kurią iš mūsų gyvenimo vis sparčiau stumia elektroniniai laiškai ir trumposios žinutės. Jam seni atvirukai kelia ne tik estetinį pasigėrėjimą – jie atskleidžia daug įdomios informacijos apie praėjusį laikmetį, tuo metu gyvenusius žmones ir jų vertybes. Piešinių motyvai, temos, užrašai paskatino pasidalyti savo pastebėjimais su kitais.

Įprasmino laikas

„Likimas lėmė nugyventi ilgą ir, tikiuosi, prasmingą gyvenimą, šalia nuolat buvo artimieji, kurie negailėdami dovanojo man savo dvasios šilumą. Tad per daugelį metų namuose susikaupė nemažai malonių smulkmenėlių: tarp knygos lapų sudžiūvusi gėlytė, atvirukas, kvietimas į renginį ar asmeninę šventę... Tuomet, kai buvo dovanojami šie mieli daiktai, jų funkcija buvo aiški – išreikšti asmens ar bendrijos pagarbą, draugiškumą. Laikas juos įprasmino savaip“, – dalijosi mintimis B.Gaižauskas.

Jis turi surinkęs daugiau nei pusę tūkstančio atvirukų – sveikinimų šv. Kalėdų, Naujųjų metų, šv. Velykų ir kitomis progomis. Tai mokinių, giminių, įvairių įstaigų ir organizacijų sveikinimai iš Lietuvos bei užsienio. Spalvingi vaizdeliai, atkeliavę iš tolimosios Amerikos, egzotiškos Australijos, kitų kraštų.

Spaudos paminklas

„Vieną pavasario vakarą žiūrinėdamas šiuos laiko paženklintus „dokumentus“, staiga suvokiau: juk tai ne tik mano gyvenimo dalis, bet ir tam tikras spaudos paminklas, atskleidžiantis to meto estetines, kartais net ekologines žmonių pažiūras, dėmesio raiškos būdus. Neįtikėtina – atvirukas dažnai byloja apie neblėstančią įtampą tarp laikinųjų ir amžinųjų vertybių, – teigė knygos autorius. – Norėčiau, kad vartydami šią kuklią atvirukų kolekciją, patirtumėte bent dalelę to džiaugsmo, kurį man suteikė tuos atvirukus siuntę dvasia artimi žmonės. Draugiškumo ir dėmesingumo šiluma neišblėso, nors dalies siuntėjų tarp mūsų jau nebėra, trūkinėja socialiniai ryšiai... Kita vertus, per ilgus darbo mokykloje metus užsimezgęs dvasinis ryšys su mokiniais išliko iki šiol. Mus vis dar sieja bendri interesai ir pomėgiai, vienija ekologinė pasaulėžiūra.“

Savo knygoje B.Gaižauskas pateikia duomenų apie istorinę atviruko raidą, aptaria gamtinės pasaulėjautos atspindžius atvirukuose, pasakoja apie proginių atvirukų simbolius, dalijasi įžvalgomis apie suvenyrinius atvirukus ir šiuose, sakytumei, mažmožiuose įamžintas visuomenės aktualijas. Leidinio pabaigoje publikuojami atvirukai, parsivežti iš 48 pasaulio šalių, kurias autorius per savo ilgą ir gražų gyvenimą yra aplankęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių