Atskleistos lietuviško teatro paslaptys

Mažiausiai analizuoto lietuviško teatro paslaptys ir didieji aktoriai pagaliau atskleisti. Dar spaustuvės kvapu dvelkianti knyga „Lietuvių teatro istorija. 1980–1990“ jau pasiekiama visiems teatro gerbėjams.

Šaltą pirmadienio vakarą ji buvo pristatyta Vilniaus mažajame teatre.

Gyva istorija

Lietuvos kultūros tyrimų instituto mokslininkų grupė, tyrinėjanti Lietuvos teatro istorijos problemas, išleido knygą „Lietuvių teatro istorija. 1980–1990“. Šis išsamus leidinys vainikuoja 1997 metais pradėtą Lietuvos teatro istorijos tyrimų programą, kurios metu buvo išleistos dar trys knygos: „Lietuvių teatro istorija. 1929–1935“, „Lietuvių teatro istorija. 1935–1940“ ir „Lietuvių teatro istorija. 1970–1980“.

„Priešingai nei prieš tai buvę leidimai, pastarasis yra žymiai gyvesnis. Juk mes – leidėjai turėjome unikalią galimybę pažinti ir pabendrauti su tomis asmenybėmis apie kurias rašėme, pamatyti ir išanalizuoti visus spektaklių pastatymus“, - kalbėjo viena knygos autorių Gražina Mareckaitė.

Ji tikino, jog čia sudėta ne tik archyvų duomenys, fotografijos, bet ir gyvas atsiminimas apie žmones kurie tuo metu kūrė lietuviško teatro istoriją.

„Vienas didžiausių tikslų, rašant šitą knygą, buvo prisiminti tuos žmones apie kuriuos yra mažai kalbama plačioje visuomenėje, kurie tarytum dingę laike“, - energingai sakė teatrologė.

Profesionalų komanda

Kita knygos autorė Audronė Girdzijauskaitė labai džiaugėsi, kad pavyko suburti puikią ir operatyvią kolegų komandą, kuri sugebėjo operatyviai ir energingai dirbti.

„Į knygą sudėjome viską, ką buvo įmanoma : nuo baleto iki lėlių teatro. Tačiau reik manyt, kad visuomenei bus įdomu skaityti. Juk tiek žmonių lankosi teatruose“, - teigė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių