Atrasta šimtas naujų jaunojo Caravaggio kūrinių

Italijos meno ekspertai pranešė atradę apie šimtą piešinių ir keletą paveikslų, kuriuos sukūrė renesanso meistras Caravaggio.

Teigiama, kad šio radinio vertė gali siekti daugiau kaip 860 mln. JAV dolerių, informuoja naujienų agentūra AFP.

Maurizio Bernardelli Curuzas ir Adriana Conconi Fedrigolli šiuos darbus atrado kolekcijoje, saugomoje Milano Sforza pilyje. Joje sukaupti tapytojo Simone Peterzano, pas kurį Caravaggio mokėsi nuo 11 metų, mokinių piešiniai.

Rasti kūriniai atlikti „tvirta, greita ranka“, juose vaizduojami „veidai, kūnai ir scenos, kurias jaunasis Caravaggio panaudos vėlesniuose darbuose“, dienraštis „La Repubblica“ citavo M. Bernardelli Curuzą.

Darbų fotografijose, kurias paskelbė Italijos žiniasklaida, matyti ir anatominių eskizų, ir religinių scenų.

Naujai atrasti darbai gali būti verti apie 700 mln. eurų, teigia du ekspertai, kurie kūrinius tyrinėja dvejus metus, pranešė naujienų agentūra ANSA.

„Buvo neįtikėtina, kad Caravaggio nepaliko jokių savo veiklos ženklų tarp 1584 ir 1588 metų, kai buvo tapytojo, kuris tuo metu buvo žymus ir vertinamas, dirbtuvėje“, – „La Repubblica“ teigė M. Bernardelli Curuzas.

Kūrinių vertė nustatyta pagal vidutinę kainą aukcionuose už Renesanso menininkų piešinius, parduotus pastaraisiais metais.

Iš maždaug 100 darbų, 83 esančias detales „galima keletą kartų atsekti vėlesniuose darbuose, o tai įrodo, kad jaunasis tapytojas iš Milano išvyko turėdamas stilius, modelius“ savo vėlesniems darbams, pridūrė ekspertas.

Tačiau nors ekspertai tvirtina, kad kolekcijoje rasti kūriniai tikrai sukurti Caravaggio, miestas, kuriam jie priklauso, viską vertina atsargiau.

„Piešiniai ten buvo, tačiau jie niekada nepriskirti Caravaggio“, – teigė Elena Connena, miesto tarybos kultūros skyriaus atstovė, kuri tvirtino, kad miestui apie tai iš anksto nepranešta, tad „jie viską tikrins“.

„Būsime labai laimingi, jei atradimas pasitvirtins. Tačiau keista. Jie nebuvo paslėpti, jie buvo visiems prieinami. Nors atvyksta daug ekspertų, šie du jų pažiūrėti pastaruosius dvejus metus nebuvo atėję“, – kalbėjo ji.

Anot ANSA, piešiniai atrasti po ilgų paieškų šiaurės Italijos miesto bažnyčiose bei S. Peterzano ir jo mokinių beveik 1,4 tūkst. darbų kolekcijoje.

Michelangelo Merisi (1571–1610) arba Caravaggio, žinomas kaip vienas labiausiai prisikentėjusių tapytojų. Jis nuolat įsiveldavo į peštynes ir baisias muštynes, o nuteistas mirties bausme už nužudymą turėjo sprukti iš Romos.

Šlovintas kaip „chiaro-scuro“ technikos – šviesos ir šešėlio kontrasto – meistras, jis tremtyje mirė nuo šiltinės ir buvo palaidotas masinėje kapavietėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių