Atnaujintas Holivudo ženklas turi ir tragiškų žymių

Atnaujintas Holivudo ženklas antradienį buvo atidengtas ir suspindo visu naujų dažų grožiu - prieš savo 90 metų jubiliejų, kuris bus minimas kitais metais.

Tai buvo didžiausi ženklo atnaujinimo darbai per 35 metus. Pastaruosius du mėnesius šiam Los Andželo simboliui, esančiam ant pietinio Li kalno šlaito Holivud Hilse, buvo sunaudota maždaug 1 360 litrų skaisčiai baltų dažų.

„Tai mūsų Laisvės statula, mūsų Aukso vartai ... Bet ir daugiau nei tai, tai - Holivudas, reiškiantis viltį. Holivudo ženklas - niekur pasaulyje tokio nėra“, - sakė Holivudui atstovaujantis Los Andželo miesto tarybos narys Tomas LaBonge'as.

„Tai atšviežina Pietų Kalifornijos gyvenimo būdo simbolį“, - po ženklu surengtoje spaudos konferencijoje pridūrė Chrisas Baumgartas, vadovaujantis ne pelno fondui „Hollywood Sign Trust“, kuris prižiūri užrašą.

Du mėnesius darbininkai, naudodamiesi langų valymo stiliaus platformomis, nuvalė 15 m aukščio geležines raides ir naujai jas nugruntavo ir nudažė.

Darbai atsiėjo maždaug 175 tūkst. dolerių, kurių 140 tūkst. sumokėjo dažais aprūpinusi kompanija „Sherwin-Williams“. Ši firma taip pat tiekia skiriamuoju ženklu tapusius dažus Aukso vartų tiltui labiau į šiaurę Kalifornijos pakrantėje.

„Nuo raidžių buvo nugremžti visi sluoksniai ir ant paradinės pusės buvo užtepta dvi tonos makiažo. Daug padaryta ir užpakalinėje pusėje, bet paliekame joms šią paslaptį“, - pajuokavo Ch.Baumgartas.

Vienas iš dažytojų Victoras Galindo sakė, jog didžiuojasi, kad dirbo prie visame pasaulyje garsaus objekto.

„Daugeliui mūsų privilegija būti čia, nes daugelis mūsų augo čia, Los Andželo mieste, ir matydavome šį ženklą iš toli, o dabar esame taip arti, dažome jį“, - sakė jis AFP.

Darbai ėjosi greičiau nei tikėtasi, pridūrė šis 37 metų vyras.

„Sunkiausia dalis buvo (raidė) “H„. Po tos pirmosios raidės viską perpratome ir darbas ėjosi sparčiai“, - sakė jis.

Pasižiūrėti garsiojo užrašo, kuris matosi iš didelės Los Andželo dalies, atvažiuoja milijonai turistų, tačiau prie paties ženklo smalsuoliams neleidžia prieiti tvoros, įspėjamieji užrašai ir saugumo kameros.

Dažytojai ir antradienį pakviesti žurnalistai prie užrašo leidosi stačiu šlaitu iš už jo nugaros, pro rakinamus vartus. Naujokai ėjo įsikibę į virvę.

Didžiulių baltų raidžių viršuje pritaisytos kameros ištisą parą transliuoja į bunkerį Los Andželo centre, tad pareigūnai mato, jei kas nors bando lipti prie ženklo kelis šimtus metrų stačiu šlaitu.

Nuo ženklo žvelgdamas žemyn, prižiūrėtojas Patrickas Joyce'as sakė: „Kelis kartus per mėnesį žmonės užlipa čia. Tai - įstatymo pažeidimas, galima būti areštuotam“.

„Daugiausia jie ... rašinėja ant ženklo arba tiesiog nori nusifotografuoti čia ir išeina, - pasakojo 40 metų P.Joyce'as. - Tačiau visuomet kartkartėmis kas nors užlipa čia ir per daug geria arba vartoja narkotikus. Buvo užlipusių ir išprotėjusių žmonių, kurie pradeda kūrenti lauželius ir panašiai“.

Pirmasis užrašas čia atsirado 1923 metais, kaip nekilnojamojo turto bendrovės „Hollywoodland“ reklama, be 5-ajame dešimtmetyje keturios paskutinės raidės buvo pašalintos.

Užrašas, kuris yra vienas mėgstamiausių „Angelų miesto“ atrakcijų, jau buvo prastos būklės, bet 8-ajame dešimtmetyje buvo restauruotas - tada devyni aukotojai, kurie „įsivaikino“ po vieną raidę, skyrė jam 27 777 dolerius.

Grėsmė simboliui buvo iškilusi ir ne taip seniai - kai investuotojai, kuriems priklauso žemė aplink užrašą, paskelbė planus parduoti tą sklypą statytojams.

Tačiau „Playboy“ magnatas Hugh Hefneris 2010 metais drauge su tuometiniu Kalifornijos gubernatoriumi Arnoldu Schwarzeneggeriu ir kitomis Holivudo įžymybėmis, tarp jų - Stevenu Spielbergu ir Tomu Hanksu, padėjo apginti ženklą.

Užrašo istorija turi ir tragiškų žymių. 1932 metais britų aktorė Peg Entwistle nusižudė nušokusi nuo jo raidės „H“.


Šiame straipsnyje: HolivudasHolivudo ženklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių