Atbanguoja „Baltija“ – rengiamos almanacho sutiktuvės

Pirmadienį Klaipėdoje skaitytojams bus pristatytas literatūrinis-kultūrinis almanachas „Baltija 2012“. Dalyvaus šiemečio numerio sudarytojas rašytojas Rolandas Rastauskas ir autoriai.

„Baltijos“ almanachas, greitai švęsiantis 30-metį, šiemet skaitytojus pasiekia ankstokai. Nepakeitęs rūbo, tuo pačiu velionio Algio Kliševičiaus tvirta ranka sukurtu pavadinimo šriftu viršelyje. Toks pat ir kitoks, – dalijosi mintimis jo leidėjo Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Juozas Šikšnelis. – Buvome įpratę metai iš metų matyti vienus ir tuos pačius autorius. Sudarytojai rasdavo paaiškinimų tokiam reiškiniui: almanachas skirtas pajūrio krašto literatų kūrybai, todėl autoriai kartojasi, juk jų nėra daug. Būdavo primenama, jog dažnai nelengva surinkti medžiagą, nes vieni rašytojai visada pasiruošę duoti savo kūrybos, kiti duoda nenoriai, treti tik žada ir panašiai. Taigi almanachas, nepaisant nieko, ėjo, kiekvienas jo numeris būdavo unikalus, skirtingas, jo meninė vertė bei išraiška nevienoda, bet vertina laikas. Nacionalinės premijos laureatas eseistas R.Rastauskas, kuriam buvo patikėtas šių metų almanacho sudarymas, laužydamas įsigalėjusius stereotipus, sukūrė naują, patrauklią „Baltiją“. Klaipėdiečių rašytojų joje tik iš pirmo žvilgsnio – saikingai, bet jeigu prisiminsime, jog grandas Tomas Venclova kilęs iš Klaipėdos, tai mūsiškiai sudaro daugumą. Netikėtai daug dramaturgijos, kurios pastaraisiais metais autoriai iš viso neturi kur publikuoti. Nemažai vertimų. Visko yra nemažai, bet drįstu pastebėti, kad nieko nėra per daug. Imkite ir skaitykit.“

Nauja „Baltija“ visa jėga subanguos spalio 29 d. 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės  bibliotekos (Herkaus Manto g. 25) Gerlacho palėpėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių