A.Taurinsko tapybos derlius – per dvi uostamiesčio meno erdves

Penktadienį uostamiestyje atidaroma gyvo Klaipėdos tapybos klasiko Algirdo Taurinsko jubiliejinė paveikslų paroda, skirta autoriaus 70-mečiui.

Jubiliejinės ekspozicija lankytojų laukia Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose ir Baroti galerijoje.

A.Taurinskas jau 40 metų yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys (nuo 1971 m.), nuolatinis ir aktyvus Lietuvoje bei užsienyje rengiamų grupinių dailės parodų dalyvis, suruošęs ne vieną dešimtį personalinių parodų Klaipėdoje, Vilniuje ir kituose šalies miestuose.

Dailininkas gimė 1941 m. Šiauliuose. Būdamas septynerių su šeima persikėlė gyventi į uostamiestį. Tuomečiame Lietuvos valstybiniame dailės institute 1961–1967 m. jis studijavo molbertinę tapybą. Baigęs institutą kurį laiką gyveno ir dirbo Elektrėnuose. Į Klaipėdą dailininkas sugrįžo 1971-aisiais. Čia iki 1983 m. dėstė Klaipėdos vaikų dailės mokykloje.

A.Taurinsko tapyba ekspresyvi, koloristinė bei itin paveiki. Autorius tapo gamtos vaizdus, architektūrinius peizažus, figūrines kompozicijas, portretus, natiurmortus. Siužetų paprastume slypi didžiulė spalvos galia, dermė bei harmonija, sodrus, meistriškas tapybinis potėpis, plastiškumas bei įtaiga. Tapytojas yra spalvos meistras, paveikslus kuria derindamas aktyvių, skambių spalvų derinius, juos lengva ranka sulydydamas į raiškią, emocionalią ir iškalbingą spalvinę simfoniją.  

Jubiliejinėje kūrybos parodoje A.Taurinskas eksponuos savo tapybos derlių, subrandintą per ilgus kūrybos metus. Vėl galėsime sugrįžti prie jo tapybos ištakų, kūrybinės brandos, jo sukurtų įsimenančių portretų, romantiškų Klaipėdos senamiesčio gatvelių, spalvingų pajūrio vaizdų... Spalvinio žaidimo drąsa, emocionaliai įtaigus, savitas tapybos spontaniškumas ypač išryškėjo pastarojo dešimtmečio A.Taurinsko paveiksluose, kurie įgavo minties bei formos apoteozę. Tos „taurinskiškos“ paveikslų įtaigos, spalvinio dinamizmo nesupainiosi su jokio kito tapytojo darbais, įsitikinęs dailėtyrininkas Petras Šmitas.

Parodos atidarymas – 18 val.. Prieš tai, 16.30 val., rengiama atvira ekskursija po parodą su jos autoriumi A.Taurinsku bei dailėtyrininku P.Šmitu. Ekskursijos metu bus galima ne tik artimiau susipažinti su ekspozicija, bet ir su pačiu dailininku bei jo kūrybiniu keliu, sukaupta patirtimi.

A.Taurinsko tapybos paroda Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1) veiks iki lapkričio 30 d., KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) – iki gruodžio 11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių