A.Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ pristato dainą „Paskutinė kulka“

Po beveik dvejus metus trukusio intensyvaus darbo, Aistė Smilgevičiūtė, Rokas Radzevičius ir grupė „Skylė“ kartu su vyrų vokaline grupe pristato naują albumą „Broliai“.

Viena iš albume pristatomų dainų „Paskutinė kulka“ – remiasi viena miško brolių kasdienybės detale.

Davę priesaiką nepasiduoti gyvi, broliai laikydavosi nerašytos taisyklės – per susirėmimą neiššaudyti visų kulkų, paskutinę pasilikti. Apsupties atveju ir nesant galimybių prasiveržti, ši kulka pasitarnaudavo, kad partizanas nebūtų paimtas gyvas, ir nebūtų tardomas.   Paskutinė kulka  - priemonė išsaugoti garbę ir orumą, o galbūt ir kitų partizanų gyvybes.

Naujojo albumo „Broliai“ koncertuose, kurie įvyks Panevėžio dramos teatre lapkričio 19 d., Kauno klube „Combo“ lapkričio 20 d., Šiaulių koncertų salėje „Saulė“ lapkričio 26 d.,  Klaipėdos Švyturio menų doke lapkričio 27 d. ir Vilniaus pramogų klube „Balsas LT“ gruodžio 3 d. skambės naujojo albumo dainos, kurios remiasi autentiška medžiaga – mintimis, kurios išdėstytos Liongino Baliukevičiaus – Dzūko dienoraštyje, kitų kovotojų atsiminimuose, partizaniškų dainų nuotaikomis ir lyrikoje randamais poetiniais įvaizdžiais. Atsiremiama ir į archajinę lietuvių karinę dainą, kur ieškoma kovinės ir pasipriešinimo dvasios užuomazgų. Stengiamasi permąstyti ir surasti šiuolaikinės kartos santykį su šiuo Lietuvos istorijos tarpsniu bei išryškinti nepasidavusio ir kovai nusiteikusio žmogaus dvasią.

Idėja įvilkta į modernią, jaunajai kartai priimtiną muzikos ir poezijos formą. Vengiant plastmasinio skambesio, vyraujančio pop muzikoje, dainos atliekamos gyvais instrumentais. Be tradicinio roko grupei instrumentų sąstato bus įtraukti tematiškai artimi instrumentai – akordeonas, lumzdelis, kanklės. Šalia solistų svarbią vietą muzikiniame audinyje užims vyrų vokalinė grupė, Vilniaus koncerte praturtins styginių kvartetas. Styginius aranžuoja Andrius Kulikauskas.

Šalia visiškai naujų šiuolaikinių tekstų, buvo sukurta muzika ir keliems autentiškiems partizanų eilėraščiams, sutartinei, kurios melodija neišliko iki šių dienų.


Šiame straipsnyje: Aistė Smilgevičiūtė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių