Artėja magiška dainuojamosios poezijos savaitė

Spalio 19 d. startuoja aštuntasis Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – Aš“. Kaip ir kasmet, kūrybingieji bardai aplankys tolimiausius Lietuvos miestus ir miestelius, taip pat kirs kaimynų lenkų ir latvių sienas.

Festivalio vadovo Juozo Žitkausko teigimu, dainuojamoji poezija yra dvasią maitinanti vitaminų dozė, itin reikalinga šiandienos negatyvių aktualijų išvargintai visuomenei.

„Melodinga bardų kūryba, remdamasi turtingais mūsų kultūros klodais, nuramina žmogų, padeda išgyventi šį sunkų, permainų kupiną laikotarpį“, – tiki J. Žitkauskas.

Spalio 19-24 d. vis augančiam dainuojamosios poezijos klausytojų būriui koncertus surengs daugiau nei 30 atlikėjų iš Lietuvos: Gediminas Storpirštis, Aidas Giniotis, Andrius Kaniava, Kostas Smoriginas, Giedrius Arbačiauskas, Vytautas V. Landsbergis, Zala ir Driukas, grupės „Stipriai kitaip“, „Liūdni slibinai“, „Atika“ ir kiti publikos pripažinti muzikantai.  

„Vieni užaugo su festivalio „Tai – Aš“ krikštatėviu Vytautu Kernagiu, kiti – su Sauliumi Bareikiu ir Olegu Ditkovskiu, dabartinis jaunimas savo gyvenimo kelio ieško kartu su Domantu Razausku, Mindaugu Ancevičiumi ir „Atviro rato“ žmonėmis. Kiekviena klausytojų karta turi savo kartos lyderį, kuriuo tiki, kuris juos veda į teisingą kelią“, – įsitikinęs festivalio, skiriančio didelį dėmesį jaunajai kartai, vadovas Juozas Žitkauskas.

Šiais metais į festivalį pristatyti savo kūrybos atvyksta gausus autorių ir atlikėjų iš 13 užsienio šalių būrys. Trečią kartą festivalyje „Tai – Aš“ dalyvausiantis Denis McLaughlin iš Šiaurės Airijos prisipažįsta: „Ryškiausias prisiminimas iš mano ankstesnių pasirodymų Lietuvoje – žmonių veidai, kuriuose spindėjo dėkingumas ir meilė kitos kultūros muzikai. Nepamiršiu jaunų žmonių entuziazmo ir plojimų bei šypsenų brandžių klausytojų veiduose. Į Lietuvą mane traukia „dvikova“ tarp auditorijos ir atlikėjo, kurioje abi pusės yra laimėtojos“, - kalbėjo šiandien į Lietuvą atvykęs atlikėjas.

Kaune festivalis „Tai - Aš“ lankysis jau šeštąjį kartą. Spalio 23 d. (šeštadienį) 18 val. Kauno valstybiniame lėlių teatre (Laisvės al. 87 a.) į jungtinį koncertą miesto gyventojus ir svečius pakvies dainuojamosios poezijos kūrėjai ir atlikėjai Giedrius Arbačiauskas, grupė „Stipriai kitaip“, Zala ir Driukas, Vygantas Kazlauskas, John Gorka iš Jungtinių Amerikos valstijų, Galina Chomčik iš Rusijos, Plamen Stavrev iš Bulgarijos bei lenkas Wojciech Lesniak su grupe „Nad Porami Roku“.

Į Kauną atvykstantis amerikietis J. Gorka laikosi kiek atokiau nuo pop kultūros, tačiau toks atsiribojimas, kaip bebūtų keista, skatina tik dar didesnį susidomėjimą šiuo atlikėju ir jo kūryba. Jo koncertų metu salės niekada nebūna tusčios, o itin kuklus sceninis įvaizdis ir laikysena akimirksniu prikausto žiūrovą ir leidžia sutelkti dėmesį būtent į dainos žodžius. John universalumas grojant gitara ir pianinu išlaiko kūrybą muzikaliai įdomia, o sodrus baritonas nesunkiai įvykdo įvairius prašymus. Gorka niekuomet nestokoja gudrių komentarų ar protingų pajuokavimų, kurie visuomet užveda jo auditoriją.

Kita laikinąją sostinę aplankysianti viešnia – Galina Chomčik – gimė Maskvoje. Iki trejų metų gyveno Senajame Arbate. Groti gitara išmoko savarankiškai. Galina – viena iš dviejų autorinės dainos atlikėjų Rusijoje (kita – Jelena Kamburova), kurios vardas įrašytas į knygą „Patys žymiausi Rusijos bardai“. Joje G. Chomčik pavadinta „rekordininke pagal surengtų solinių koncertų skaičių“.


Šiame straipsnyje: Tai – Aš

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių