Ar lydės sėkmė pirmąjį pasirodymo „Eurovizijoje“ numerį?

Pastarųjų „Eurovizijų“ istorija rodo, kad šiemet pirmu numeriu pusfinalyje pasirodysiančiai grupei „InCulto“ yra galimybių patekti į finalą, bet jos nedidelės.

Lažybų organizatoriai irgi nesuteikia daug šansų Lietuvos atstovams, nors ir nenurašo jų į visiškus autsaiderius.

Pusfinaliai atsirado 2004-aisiais

Įsibėgėja prognozės, kaip šių metų „Eurovizijos“ dainų konkurse Osle seksis Lietuvos grupei „InCulto“. Energingą dainą „Eastern European Funk“ su šou elementais atliksianti grupė pasirodys pirmuoju numeriu antrajame konkurso pusfinalyje gegužės 27 dieną.

Abiejuose pusfinaliuose dalyvaus po 17 valstybių. Iš jų po 10 pagal žiūrovų ir nacionalinių komisijų balsavimų rezultatus pateks į gegužės 29-ąją įvyksiantį finalą.

„Eurovizijos“ dainų konkursuose pusfinaliai atsirado tik 2004 metais. Iš pradžių buvo tik po vieną pusfinalį, nuo 2008-ųjų - jau po du.

Pastarųjų metų konkurso rezultatų analizė rodo, kad pirmieji pasirodę pusfinaliuose nedažnai patenka į finalinį koncertą.

2004 metais net pirmieji septyni „Eurovizijos“ pusfinalio dalyviai nepateko į finalą. 2005-aisiais trys pirmieji pasirodymai nesukėlė publikos susižavėjimo, todėl irgi nepateko į finalą.

2006 metais pirmasis pusfinalio numeris sulaužė tradiciją ir pateko į finalą, tačiau nuo antrojo iki septintojo pusfinalio dalyviai surinko per mažai balsų, kad galėtų dalyvauti pagrindiniame „Eurovizijos“ koncerte. 2007-aisiais ir vėl pirmąjį pusfinalio numerį lydėjo laimė – jis gavo kelialapį į finalą, antrasis ir trečiasis – ne.

Pernai „prastūmė“ komisijos

2008 metais, kai „Eurovizijoje“ įvesta dviejų pusfinalių sistema, nacionalinėms komisijoms suteikta teisė į finalą deleguoti bet kurį nepatekusį pusfinalio dalyvį. Tų metų pirmojo pusfinalio pirmasis dalyvis į finalą nepateko, tuo tarpu antrojo – pateko.

Pernykščio „Eurovizijos“ dainų konkurso pirmojo pusfinalio pirmasis numeris, kaip ir paskui sekantys trys, neištraukė laimingo finalo dalyvio bilieto. Bet antrojo pusfinalio pirmasis dalyvis gavo teisę pasirodyti finaliniame koncerte. Tiesa, tai įvyko tik dėl nacionalinių komisijų sprendimo į finalą deleguoti tą numerį turėjusią Kroatiją. Jeigu būtų vadovautasi tik žiūrovų balsavimu, ji irgi finale nedalyvautų.

Apibendrinant pastarųjų šešerių metų patirtį keturiais atvejais pusfinalių pirmieji numeriai nepateko į finalinius koncertus, o keturiais – pateko, tačiau vieną kartą tai įvyko dėl nacionalinių komisijų prielankumo.

Balsuoti bus galima nuo pradžios

Šiemet komisijos jau vėl nebeturės galimybės deleguoti joms patikusios valstybės atstovo į finalą. 50 procentų balsų priklausys televizijos žiūrovams, 50 proc. - nacionalinėms komisijoms. Susumavus balsavimų rezultatus, 10 daugiausiai balsų surinkusių šalių pateks į finalą.

Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad žiūrovų balsavimas šiemet ir pusfinaliuose, ir finale vyks nuo pat koncerto pradžios. Tai laikoma palankiu ženklu pirmąjį numerį turinčiai „InCulto“, nes galima bus savo balsą atiduoti iškart po to, kai lietuvių grupė pusfinalio pradžioje pasirodys scenoje.

Galima tikėtis airių ir britų palankumo

Portalas atliko pastarųjų dešimties metų „Eurovizijos“ dainų konkursų balsavimų analizę ir paskaičiavo, iš kokių antrajame pusfinalyje dalyvaujančių valstybių šiemet Lietuvos atstovai gali tikėtis bent po vieną balą.

Už Lietuvą gali balsuoti bent nedidelė dalis Izraelio, Danijos, Švedijos, Ukrainos, Nyderlandų, Slovėnijos, Airijos, Kroatijos ir Gruzijos, galbūt Armėnijos ir Rumunijos žiūrovų bei nacionalinių komisijų. Be to, antrajame pusfinalyje galės šiemet balsuoti automatiškai finale dalyvaujančios Prancūzija, Didžioji Britanija ir Norvegija. Iš britų bei norvegų taip pat galima tikėtis balų, nors jų gali nepagailėti ir prancūzai.

Jeigu visos šios šalys „InCulto“ skirtų bent po 2-3 balus iš 12, galima tikėtis, kad lietuvių grupė pateks į „Eurovizijos“ dainų konkurso finalą.

Nieko gera neprognozuoja

Lažybų bendrovėms neatrodo, kad „Eastern European Funk“ paliktų didelį įspūdį Europai.

Kaip jau skelbėme, viena didžiausių bukmekerių agentūrų „Bwin“ jau dabar siūlo spėti, kas nugalės Osle vyksiančioje „Eurovizijoje“. Pagrindiniais pretendentais laimėti laikomi Azerbaidžano bei Izraelio atstovai. Tuo tarpu Lietuvos grupė „InCulto“, anot bukmekerių, geriausiu atveju gali tikėtis vietos bendrojo dvidešimtuko pačiame gale. Tiesa, jeigu išvis pateks į finalą.

Apibendrinus kelių svarbiausiųjų lažybų bendrovių prognozes, realiausios kandidatės laimėti konkursą yra Azerbaidžano, Izraelis, Vokietija, Kroatija ir Armėnija. Toliau seka Danija, Norvegija, Graikija, Švedija ir Belgija.

Lietuva bendrame populiariausių lažybų bendrovių sąraše užima vidutiniškai 23 vietą. Tai reiškia, kad, lažybininkų nuomone, Lietuvos atstovai tik per plauką galėtų patekti į finalą. Grupės „InCulto“ šansai nugalėti visą konkursą vertinami apytiksliai vos 1–2 procentais.

Tokių šalių kaip Slovėnija, Lenkija, Makedonija ar Portugalija laimėjimas yra laikomas mažiausiai tikėtinu įvykiu.

Nors lažybininkai dvejus metus iš eilės teisingai nuspėjo „Eurovizijos“ laimėtoją, verta prisiminti, kad kasmet pasitaiko nemenkų klaidų – pavyzdžiui, valstybė, kuriai prognozuojamas fiasko, patenka į finalą ir atsiduria tarp favoritų arba atvirkščiai.

55-asis „Eurovizijos“ dainų konkursas vyks šių metų gegužės 25-29 dienomis šalia Oslo esančioje „Telenor“ arenoje.


Šiame straipsnyje: Eurovizijaesc 2010

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių