Apklausa parodė, kas pritrauktų į klasikinės muzikos koncertą

Klasikinės muzikos koncertų formatas turi keistis, jei norima pritraukti jaunuomenę, rodo apklausa, atlikta D. Britanijoje.

Apklausos išvadose – teiginys, jog „viskas, ko reikia“, yra mažiau formali koncerto atmosfera, dirigento pasakojimai apie muziką ir nebrangūs bilietai (į kuriuos įskaičiuotas alaus bokalas).

Apklausoje dalyvavo 24–36 metų amžiaus žmonės.

Jie lankėsi Londono simfoninio orkestro, Londono kamerinio orkestro ir „Age of Enlightenment“ orkestro koncertuose.

Po koncertų atlikta apklausa parodė, kad daugelis respondentų jaučiasi atitolę nuo tradicinių klasikinės muzikos koncertų ir kaltina save dėl nepakankamo klasikinės muzikos išmanymo, kai muzika jiems pasirodo nesuprantama.

Respondentai išskyrė „Age of Enlightenment“ orkestro pasirodymą: pastarasis parengė koncertą be įprastų taisyklių, t.y. dirigentas pasakojo apie grojamą muziką ir aiškiai nurodė jos vietą muzikos istorijoje. Publika taip pat buvo raginama ploti ten, kur jiems atrodė tinkama, o ne ten, kur yra visuotinai priimta ploti. O į bilieto kainą studentams buvo įskaičiuotas ir vienas alaus bokalas.

„Jeigu informacija yra tinkamai įterpiama į koncerto eigą, jei ji pateikiama pašmaikštaujant, kuriami tokie auditorijos ir grojančio orkestro tarpusavio santykiai, kurie gali patraukti jaunąją publiką į klasikinės muzikos koncertus“, – svarsto Melissa Dobson, „The Journal of New Music Research“ atstovė.

„Jungtinėjė Karalystėje yra per 40 orkestrų, tačiau visi jie siūlo išimtinai tradicinius klasikinės muzikos koncertus. Jeigu nebus pateikta alternatyva, neužauginsime naujos publikos“, – įsitikinęs Williamas Norrisas, vienas iš orkestro „Age of Enlightenment“ narių.

Parengta pagal „London Evening Standard“ informaciją.


Šiame straipsnyje: muzikakoncertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių