Apie lietuvių folkloro sąsajas su kitų tautų kultūromis

Klaipėdos etnokultūros centre antradienį vyks paskutinė renginių ciklo „Muzikinės antropologijos labirintai“ paskaita.

Jos tema – „Lietuvių folkloro sąsajos su kitų pasaulio tautų muzikinėmis kultūromis“. Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas profesorius Rimantas Sliužinskas kviečia kartu aptikti lietuvių tradicinės muzikinės kultūros pėdsakus tolimose pasaulio tautose.

„Muzikinės antropologijos labirintai“ – aštuonių pažintinių paskaitų ciklas, supažindinantis  su pasaulio tautų ryškiausiais muzikinės kultūros bruožais.

Anot R.Sliužinsko, kalbėdami apie lietuvių liaudies dainas, papročius ir kitus tautosakos ar folkloro dalykus, visada stengiamės pabrėžti, koks senas ir unikalus yra šis mūsų etninės kultūros paveldas. Ir retai susimąstome apie kitas, artimesnes ar tolimesnes tautas ar jų tradicines kultūras. O gal nemaža jų dalis yra dar senesnės ir unikalesnės? Retas kuris esame girdėję „kalbančius“ Afrikos tautelių būgnus, keistus ir paslaptingus Sibiro platybėse dar tebeklajojančių šamanų klyksmus, poliarinės nakties tamsoje ataidinčius tenykščių čiabuvių apeiginius bendravimus su savo protėvių dvasiomis... „Muzikinės antropologijos labirintų“ paskaitos jau supažindino su islamo pasaulio ir Sibiro platybių muzikos apraiškomis. Skambėjo muzikiniai ir nemuzikiniai (mūsų supratimu) garsai, sklindantys tiek poliarinės nakties tamsoje, tiek Afrikos savanose, tiek vikingų palikuonių žemėse ar margaspalvėje slavų tautų kultūroje.

Paskutinė ciklo paskaita „Lietuvių folkloro sąsajos su kitų pasaulio tautų muzikinėmis kultūromis“ žada atskleisti mūsų krašto tradicinės muzikos instrumentarijaus, dainavimo būdo, tradicinės choreografijos bei apeiginio folkloro apraiškų lyginamuosius tyrimus su gretimų ir pakankamai tolimų tautų tradicinės muzikos ypatumais.

Gausiai iliustruota vaizdine ir muzikine medžiaga paskaita vyks lapkričio 9 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre. Įėjimas – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių