Apie gyvenimo Indijoje pokyčius – meno kalba

Lietuvoje pirmąkart vyksta šiuolaikinį Indijos meną išsamiai pristatanti paroda. Joje – jaunųjų menininkų akimis atspindėti šios tolimos Rytų šalies pokyčiai.

Jaunųjų menininkų kūryba

Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) veikianti paroda „Pokyčių karta. Šiuolaikinis Indijos menas“ pristato iš Indijos kilusių ir pastaruoju metu išpopuliarėjusių jaunųjų menininkų kūrybą.

„Per pastaruosius dešimt metų šiuolaikinis Indijos menas labai išpopuliarėjo, indų menininkai sulaukė didžiulės tarptautinės sėkmės tiek Vakarų Europos šalyse, tiek JAV“, – pasakojimą apie parodą, atvežtą į sostinę, pradėjo jos kuratorė Magda Kardasz.
Moteris teigė domėjusis Indija, rinkusi medžiagą. Vėliau jai teko apmąstyti, kaip susitvarkyti su gausia surinkta informacija.

„Indijos visuomenei daug įtakos turėjo pastarieji du ekonomikos ir technologinių naujovių dešimtmečiai. Ekonomika suklestėjo, rinka atsivėrė, ir tai lėmė pokyčius visuomenėje. Būtent šis fenomenas – teigiami ir neigiami naujovių aspektai – dažnai vaizduojamas įvairių menininkų, ypač jaunesnių, kurie augo šiuo pereinamuoju laikotarpiu“, – anot M.Kardasz, šį pokytį ir bandoma parodyti pasitelkus meno kūrinius.

Parodoje – ne tik fotografijos

ŠMC eksponuojami 34 menininkų darbai. Daugiausia jų yra iš Naujojo Delio, Mumbajaus ir Bangaloro. Kaip sakė parodos kuratorė, šie trys miestai yra pagrindiniai šiuolaikinio meno centrai Indijoje. Kiti menininkai gyvena ir dirba Europoje ar JAV.
Eksponuojami darbai labai įvairūs – tai ne tik fotografijos, bet ir vaizdo įrašai, piešiniai ant sienų, yra trimačių meno kūrinių. Kai kurie jų buvo sukurti specialiai šiai parodai.
„Suskirsčiau parodą į keletą temų. Viena dalis tradicinė: tradiciniai mitologijos, religijos simboliai. Vaizduojamos akimirkos, kaip tuos dalykus vertina šiuolaikiniai indai“, – vieną parodos temų išskyrė pašnekovė.

Kita dalis – miestas, architektūra. Čia vaizduojami dideli miestai, tokie kaip Mumbajus, ir iš šios grupės nuotraukų, kaip teigė kuratorė, galima puikiai matyti, kaip keičiasi padėtis Indijoje. Vienas autorių parengė vaizdo medžiagą, kurioje matyti Senojo Delio pokyčiai.

„Jis prisimintas kaip labai tradicinė vieta. Dabar iš miesto centro šalinamos turgavietės, vyksta pokyčiai. Anksčiau jo centre buvo gėlių turgus, jis dabar iškeltas. Tad autorius savo darbu tarsi norėjo jam pastatyti paminklą. Tai lyg tos miesto dalies garbinimas“, – sakė M.Kardasz.

Centre – socialinės temos

Parodoje pristatomos įvairios Indijos dalys. Kaip teigė kuratorė, nesistengta parodyti, kad viskas šioje šalyje puiku: vaizduojami apleisti kraštovaizdžiai, antrame plane matyti vykstančios statybos.

Galima pamatyti vaizdų iš neturistinių vietų. Yra ir feminizmo temų, politinio pobūdžio darbų, kuriuose atspindėtas vienas ar kitas regionas, kur dar tebevyksta konfliktai.
Kai kurie autoriai, M.Kardasz teigimu, veikia tarsi socialiniai aktyvistai. Viena tokių yra Sharmila Samant, jos darbuose atsispindi skurdžiausių gyventojų problemos, gyvenamosios vietos praradimas pradėjus naikinti lūšnynus Mumbajaus centre.
Parodos lankytojai galės pamatyti ir skulptūrinę instaliaciją. „Charmi Gada Shah stebėjo Mumbajaus miesto fabrikus. Jame buvo daug tekstilės fabrikų, dabar jie griūva. Menininkė dvejus metus fiksavo gamtos pasiglemžtus statinius ir remdamasi nuotraukomis sukūrė skulptūrinę instaliaciją“, – pasakojo M.Kardasz.

Kitas jaunas menininkas iš Delio dirbo su žmonėmis, kurie keliauja po pasaulį ieškodami vietų, kuriose turėtų būti matomas užtemimas. „Žiūrovams siūloma atsigulti ir įsivaizduoti, kad jie žvelgia į dangų pro stogą ir tuo pat metu gali klausytis savamokslių astronomų pasakojimų. Jie kalba apie savo aistrą ir tai, kaip šie dalykai pakeitė jų gyvenimą“, – pasakojo parodos kuratorė.

Kas? Paroda „Pokyčių karta: šiuolaikinis Indijos menas“.
Kur? Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g.2, Vilniuje)
Kada? iki kovo 10 d.


Šiame straipsnyje: parodaPokyčių karta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių