Apie FLUXUS, J.Mačiūną ir J.Meką

Klaipėdos „Kultūrpolyje“ ketvirtadienį startuos viešų paskaitų ciklas „4! žymūs vardai apie FLUXUS, J.Mačiūną ir J.Meką“.

Amerikiečių FLUXUS, interpretuotas keturių žymių lietuvių kultūrininkų, atvyksta į Klaipėdą - kovo mėnesį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (Bažnyčių g. 4) rengia viešų paskaitų apie FLUXUS ciklą. Jis kviečia prisiminti šio meno judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno 1975-aisiais prieš pat Velykas suorganizuotą FLUXUS performansų vakarui „12! žymių vardų: FLUXUS Paskutinė vakarienė“. Tąkart į šį renginį rinkosi visas Niujorkas, nes tikėjosi išvysti 12 pasaulio mastu pripažintų menininkų - išvydo tik vardus ir pavardes ekrane: taip J.Mačiūnas atsisveikino su FLUXUS palikusiais ir įžymybėmis tapusiais draugais. Klaipėdoje keturi žymūs lietuvių vardai - priešingai - stengsis perteikti FLUXUS filosofiją ir praktiką susirinkusiems klausytojams.

Paskaitų ciklą kovo 4-ąją, ketvirtadienį, 18 val. pradės Lietuvos laisvojo universiteto iniciatyvinės grupės vadovas Darius Pocevičius, ilgai domėjęsis FLUXUS. Jis bandys atsakyti į klausimą: „Jurgis Mačiūnas - menininkas ar antimenininkas?“ Klausytojų laukia intriguojanti meno judėjimo kūrimo, socialinių šio proceso aspektų analizė. Vakaro pabaigoje bus rodomas Jono Meko filmas „Zefiro Torna, arba Vaizdai iš Jurgio Mačiūno gyvenimo“.

Kovo 19-ąją 17 val. paskaitų ciklą pratęs kauniškis dalininkas Antanas Obcarskas, žiūrovams ir klausytojams demonstruosiantis 2003-2005 metais prie Kauno marių rengtų FLUXUS s akcijų „Išplukdytas menas“ vaizdinę medžiagą. Taigi laukia autentiški lektoriaus ir šių akcijų dalyvio komentarai, leisiantys pajusti, kokias transformacijas FLUXUS patyrė Lietuvoje, kai buvo interpretuotas A.Obcarsko ir kitų dailininkų.

Numatoma, kad kovo 26-ąją 14 val. 33 min. prasidės menininko, pedagogo Redo Diržio seminaras Klaipėdos vyresniųjų klasių moksleiviams apie FLUXUS. R.Diržys su mokiniais bendromis jėgomis bandys žvelgti į FLUXUS dvejopai: bus siekiama suprasti, koks buvo FLUXUS, kol gyveno J.Mačiūnas, ir koks šis judėjimas yra dabar. Lektorius su moksleiviais pasidalys asmenine patirtimi ir bandys perteikti įvairiapusį žvilgsnį į FLUXUS.

Paskaitų ciklą kovo 31-ąją 14 val. vainikuos Jono Meko vizualiųjų menų centro direktoriaus režisieriaus Kristijono Algirdo Kučinsko paskaita „Jono Meko lietuviškumas ir internacionalumas“. Dėmesio - ištikimiausiems klausytojams bus rodomas vienintelis lietuvių kalba įgarsintas J.Meko filmas „Ar buvo karas?“. Filmo tema - bandymas suvokti Amerikoje atsidūrusių lietuvių emigrantų padėtį. Atsisveikindami su Klaipėdos klausytojais, kiekvienam paskaitų rengėjai padovanos filmo „Lietuva ir Sovietų Sąjungos žlugimas“ DVD plokštelę.

Visų paskaitų santraukas bus galima rasti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro tinklalapyje kulturpolis.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių