Apdovanojimuose triumfavo „Anonimas“ ir „Sustojimas pusiaukelėjėje“

Holivudo režisieriaus Rolando Emmericho (Rolando Emericho) filmas, vaizduojantis Anglijos literatūros grandą Williamą Shakespeare'ą (Viljamą Šekspyrą) apgaviku, penktadienį buvo pripažintas geriausiu šešiose kategorijose per turtingiausią pasaulyje Vokietijos kino apdovanojimų ceremoniją, kurios prizų fondą sudaro apie 4 mln. JAV dolerių.

Tačiau svarbiausias geriausio filmo apdovanojimas atiteko režisieriaus Andreaso Dreseno (Andreaso Drezeno) kino juostai „Sustojimas pusiaukelėje“ (Halt auf freier Strecke), pasakojančiam apie vyrą, mirštantį nuo smegenų vėžio. Šis filmas laimėjo keturiose kategorijose, įskaitant geriausio režisieriaus, aktoriaus ir antrojo plano aktoriaus.

Tuo tarpu šeši apdovanojimai, skirti Berlyno kino studijoje „Babelsberg Studios“ sukurtam filmui „Anonimas“ (Anonymous), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Velso aktorius Rhys Ifans (Risas Ivansas), buvo daugiausiai techninės nominacijos, tokios kaip filmo dizaino, kostiumų, kinematografijos ir montažo.

Šiame filme anglų kalba keliama teorija, kad garsiąsias pjeses, tokias kaip „Karalius Lyras“ ir „Makbetas“, iš tikrųjų parašė 17-asis Oksfordo grafas Edwardas de Vere'as (Edvardas de Veras), o W.Shakespeare'as tebuvęs prasigėręs prasčiokas, vos sugebėdavęs parašyti savo vardą.

Kai „Anonimas“ pernai pasiekė kino teatrus, jis buvo kritikuojamas kai kurių W.Shakespeare'p kūrybos ekspertų, teigiančių, kad ši teorija visiška nesąmonė. Tačiau ši komercinės sėkmės pasaulyje nesulaukusi kino juosta buvo gana populiari Vokietijoje ir netgi nominuota „Oskarui“ už kostiumų dizainą.

R.Emmerichas, labiau žinomas dėl savo sukurtų katastrofų filmų, tokių kaip „Nepriklausomybės diena“ (Independence Day) ir „2012“,  sakė naujienų agentūrai „Reuters“ esantis nustebęs, kad laimėjo tiek daug apdovanojimų, tačiau tai esą nekeičia jo požiūrio į savo kūrinį.

„Taip, patyrėme kritikos Britanijoje, tačiau šis filmas buvo tikrai gerai įvertintas Vokietijoje ir taip pat Jungtinėse Valstijose, - Vokietijoje gimęs režisierius sakė po ceremonijos. - Faktas, kad filmas vėl gauna gerus įvertinimus, man nieko nekeičia.“

A.Dresenas pelnė antrąjį Vokietijos kino apdovanojimą, dar žinomą kaip „Lola“, už režisūrą, įtvirtindamas savo reputaciją kaip kino kūrėjas, nesibaiminantis perkelti į didįjį ekraną sudėtingų temų.

Ankstesnė apdovanojimą jis yra pelnęs 2009 metais už filmą „9 danguj“ (Cloud 9) - romantiškoje, nors kai kada itin atviroje komedijoje apie pagyvenusių žmonių meilės gyvenimą.

„Sustojimas pusiaukelėje“ taip pelnė geriausio aktoriaus „Lolą“, atitekusią Milanui Pescheliui (Milanui Pešeliui), o Otto Meillies (Otas Meljė) buvo pripažintas geriausiu antrojo plano aktoriumi.

Didžiausia nesėkmė penktadienio vakarą ištiko filmą „Barbara“ pasakojantį apie rūstų gyvenimą komunistinėje Rytų Vokietijoje 1980 metais: jis pelnė tik sidabro geriausio filmo prizą, nors buvo nominuotas aštuoniose kategorijose.

Vokietijos vyriausybė kasmet skirta 3 mln. eurų (10,4 mln. litų) šio festivalio prizų fondui, kuris paskirstomas dešimtims nominuotų filmų kaip netiesioginės subsidijos tolesniems kino projektams.

Daugiau nei tūkstantis kino pramonės profesionalų, sudarančių Vokietijos kino akademiją, balsuoja už pretendentus 16 kategorijų. Skirant „Lolas“, labiau atsižvelgiama į filmų kultūrinę reikšmę, o ne komercinę sėkmę.

Ši kasmet nuo 1951 metų rengiama apdovanojimų ceremonija yra Vokietijos atsakas į Holivudo „Oskarus“ ir Didžiosios Britanijos BAFTA apdovanojimus.


Šiame straipsnyje: kinasfilmaikultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių