Antrą kartą ieškoma, kas sukurtų „Radviliadai“ skirtą filmą

Kultūros bei Švietimo ir mokslo ministerijos antrą kartą skelbia konkursą sukurtį dokumentinį filmą ar serialą, skirtą Jono Radvano herojiniam epui „Radviliada“.

Pirmą kartą konkursas skelbtas pernai, paraiškų laukta iki gruodžio 20 dienos, o šiuo metu filmas jau turėjo būti sukamas. Kultūros ministerijos profesionalaus meno skyriaus vyriausioji specialistė Irma Pužauskaitė pirmadienį BNS sakė, kad konkursas neįvyko dėl nepakankamos paraiškų kokybės.

„Praėjusį kartą buvo pateiktos trys paraiškos šitam konkursui, ir vertinimo komisija nusprendė, kad jos yra nepakankamos kokybės, kad trūksta edukacinės vertės ir sisteminio požiūrio į “Radviliados„ veiksmą ir idėjų sklaidą visuomenėje“, - sakė I.Pužauskaitė.

Atsižvelgiant į tai, šįkart pakoreguotos konkurso sąlygos: jis padalytas į dvi dalis - parengiamuosius ir gamybos darbus, kurių kiekvienai duodami vieneri metai. Tai dvigubai ilgiau nei pirmąkart numatyta darbų trukmė.

I.Pužauskaitės teigimu, buvo numatyta, kad sausio mėnesį būtų paskelbti nugalėtojai ir per metus filmas turėjo būti pagamintas.

„Kadangi buvo pastebėta, jog vis dėlto reikia dviejų etapų, pirmaisiais metais vyks parengiamieji darbai, o kitais metais - gamyba“, - aiškino Kultūros ministerijos specialistė.

Konkurso sąlygose nurodyta, kad filmo kūrėjai turės aktualizuoti vieną reikšmingiausių XVI amžiaus Lietuvos lotyniškosios literatūros veikalų.

J.Radvanas herojinį epą „Radviliada“ sukūrė 1592 metais. Jis pasakoja apie Radvilos Rudojo gyvenimą ir žygius.

Šis filmas didele dalimi bus finansuojamas valstybės lėšomis, pagal 2010 metų pabaigų kultūros bei švietimo ir mokslo ministrų pasirašytą susitarimą dėl televizijos filmų ar serialų aktualiomis Lietuvos istorijos ir kultūros temomis kūrimo. Ministerijos numato apmokėti ne mažiau kaip 20 proc. projekto lėšų.

Šio filmo kūrimą po pusę milijono finansuos abi ministerijos, dar mažiausiai 20 proc. šios sumos įsipareigoja skirti kūrėjai.

Pagal ministrų susitarimą, kasmet planuojama paremti po vieną pilnametražį televizinį kūrybinės dokumentikos filmą arba 3-5 serijų televizinį kūrybinės dokumentikos filmą apie iškilią Lietuvos kultūros asmenybę, kultūros, istorijos įvykį ar reiškinį.

Pernai gruodį įvyko pirmojo šio projekto filmo „Česlovo Milošo amžius“ premjera.


Šiame straipsnyje: Radviliadakinasfilmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių