Ant stalo – porceliano elegancija

Karališkoji Tailando šeima siunčia žinutę į Lietuvą – nepakartojamus kaulinio porceliano servizus.

Gausus pasirinkimas

„Sodraus alyvuogės žalumo“, – dirstelėję į 24 dalių šešiems asmenims skirtą arbatos-kavos servizą, veikiausiai aiktelėtų temperamentingieji ispanai ar graikai.

Lietuviai, į rankas paėmę platina puoštus „Royal Porcelain“ indus, pastarųjų spalvą tapatina su samanomis ir neslepia simpatijų meistrams, gebėjusiems sukurti tokį šedevrą.

Toje pačioje lentynoje – nuo seniausių laikų apsaugos ir meilės talismano – turkio spalvos porcelianinis brolis dvynys. O gal prie lūpų norite glausti modernaus dizaino puodelį, kurio sieneles puošia palmės lapai?

„Konservatyvesniems pirkėjams galime pasiūlyti nesenstančią klasiką“, – ranka mostelėdama į lentynas, gausų parduotuvės „Casa Mio“ asortimentą vardijo direktorė Indrė Lekavičiūtė.

Iš tolimojo Tailando į Lietuvą atkeliavę, ornamentais ar gėlių motyvais puošti 95 dalių 12 asmenų skirti „Royal Porcelain“ pietų servizai, pasak jos, lietuvaičių itin mėgstami. Vieni indus renkasi kaip neatsiejamą valgomojo kambario detalę, kiti – interjero puošmeną.

I.Lekavičiūtė su šypsena prisiminė klientę, kuri servizą pirko vien todėl, kad pastarasis itin derėjo prie jos laiptų turėklų.

Išradėjai – kinai

Kalbant apie trapius daiktus, iš dažno mūsų lūpų neretai išsprūsta žodžiai: „Trapus it porcelianinė lėlė“. Pasak indų žinovės, ši frazė nėra visai teisinga. Kaulinis porcelianas – aukščiausios kokybės gaminys, pasižymintis ypatingu tvirtumu. Pastarojo dirbinius turi sudaryti ne mažiau nei ketvirtadalis kaulų pelenų komponento, didinančio sukepusios porceliano šukės stiprumą, baltos spalvos ryškumą.

„Royal Porcelain“ gaminiuose minėto komponento kone dvigubai daugiau – 45 proc. Dėl to porcelianas tampa permatomas. Ne visiškai skaidrus, tačiau pakankamai, kad šviesa netrukdomai prasiskverbtų pro jį.

„Veikiausiai namuose turite iš kartos į kartą perduotą servizą, kuriuo kadaise naudojosi jūsų seneliai ar net proseneliai. Paimkite puodelį ir pakelkite prieš šviesą“, – paklausta, kam to reikia, I.Lekavičiūtė atsakė, esą tai vienas pagrindinių būdų patikrinti, ar jūsų rankose tikras kaulinis porcelianas, ar klastotė.

Dar vienas identifikavimo būdų – prekės ženklas. Įprastai sertifikuoti kaulinio porceliano gamintojai turi savo registruotus prekės ženklus, kuriuos galima pamatyti ant kiekvieno indo dugno. Dažniausiai tai būna gamintojo pavadinimas ir užrašas anglų kalba „Fine Bone China“ arba „Bone China“. Išvertus į lietuvių kalbą tai reiškia „Plonasis kaulinis porcelianas“ arba „Kaulinis porcelianas“.

„Įprastai žodis “China„ Lietuvoje asocijuojasi su pigiais ir neretai nekokybiškais Kinijos gaminiais. Tai klaidina žmones , – apgailestavo pašnekovė. Kaulinio porceliano gamybos technologija, pasak jos, buvo išrasta Kinijoje, todėl šis išradimas amžiams kauliniam porcelianui suteikė tarptautinį pavadinimą “Bone China".

Prabangos ženklas

Nepaisant to, kad karališkasis porcelianas yra itin stiprus ir atsparus įbrėžimams, kiekvienam pirkėjui rekomenduojama pastarojo neplauti indaplovėje, nešildyti mikrobangų krosnelėje.

„Sakykite, ar dizeinerio kurtą suknelę dėtumėte į skalbyklę?“ – paklausta, ar šiems indams reikalinga ypatinga priežiūra, šyptelėjo parduotuvės direktorė. Tik nebijokite jais naudotis – visi indai pagaminti mėgautis. Juk gurmanai sako, kad tikrasis arbatos ir kavos skonis atsiskleidžia geriant būtent iš porcelianinių puodelių.

„Mes galime tai patvirtinti, o jūs – išbandyti“, – užsukti į Laisvės alėjoje įsikūrusią parduotuvę ir įsigyti „Royal Porcelain“ gaminių kvietė parduotuvės darbuotojai.

Kainos? Nuo kelių šimtų už arbatos ir kavos, iki kelių tūkstančių už didįjį pietų servizą. Tiesa, miestiečių tokie skaičiai nebaido. „Padaliję visą sumą iš atitinkamo indų skaičiaus, žmonės supranta, kad vieneto kaina tikrai nėra didelė“, – skaičiavo I.Lekavičiūtė.

Vis dėlto tų, kuriems triženklė ar keturženklė suma neįkandama, o mėgautis rytine kava pakanka vos vieno puodelio, laukia viliojantis pasiūlymas – galimybė indus pirkti vienetais.

Tai dar ne viskas. Artėjant gražiausioms metų šventėms čia siūloma įsigyti virtuvės įrankių, nedūžtančių servizų, indų vaikams ir įvairių taurių. Atminkite, kad šventinių pietų sėkmė priklauso ne tik nuo patiekto maisto gardumo, bet ir nuo indų, kuriuose jį skanausite.


Šiame straipsnyje: indaiporcelianasmaistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

rj

rj portretas
grazu ,bet kainos turbut dar grazesnes ,ir ne mums ubagams juos ipirkt nes musu pinigus valdzia su savo visais parankiniais isvoge

to rj

 to rj portretas
AHA, žinoma, lėkštas valinskinių humoras nepalyginamai pigesnis už tas lėkšteles..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių