Anapilin iškeliavo režisierius V. Dabašinskas

Iškeliavo kino filmų kūrėjas – režisierius Vytautas Dabašinskas, palikęs Lietuvos televizijos aukso fonde gana nemažai dokumentinių ir muzikinių filmų.

Baigęs Kinematografijos institutą Maskvoje, jis pabandė su režisieriumi Baliu Bratkausku kurti vaidybinį filmą „Julius Janonis“, o jau nuo 1961 metų atėjo dirbti į Lietuvos televiziją visam laikui.

Televizijoje sukūręs pusiau vaidybinį filmą „Laiškas žuvėdrai“ ir vaidybinę juostą „Mano Irena“ pagal V. Miliūno apysaką, V. Dabašinskas galutinai atsigręžė į dokumentinį kiną ir stengėsi kurti   filmus apie Lietuvos miestus ir žmones (Vilnių, grafiką Joną Kuzminskį, mokytoją S. Guobį), norėdamas kuo labiau išvengti tam laikmečiui būdingų politinių šūkių. Išvengti ne visada pavyko, gal todėl į to meto tikrovę žvelgė su ironija, gana sąmojingai   pajuokdamas susiformavusius veidmainiškus mąstymo stereotipus, nepiktai dėl jų įgeldamas ir savo kolegas.

Nuo politinio absurdo pailsėdavo kurdamas muzikinius filmus – „Subatos vakarėlį“, „Keturi sugrįžimai“, „Rūta žalioji“, įamžindamas garsių Lietuvos dainininkų, muzikantų žavias kūrybos akimirkas ir liaudies dainų grožį.  

Režisieriui V. Dabašinskui atminti Lietuvos televizijos antrasis kanalas balandžio 28 dieną 21.10 val. rodys 1970-aisiais jo sukurtą vaidybinį filmą „Mano Irena“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

adelija

adelija portretas
uzuojauta artimiesiems. Iskeliavo...kazin ar visomis prasmemis tinka sis zodis...kazkaip... iskeliavo-visai kitokia prasme pagalvojau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių