A.Mamontovas: į filmą „Amaya“ teko investuoti ir man

Ketvirtadienį Vilniuje režisierius Maris Martinsonas ir pagrindinis filmo aktorius Andrius Mamontovas pristatė fotografijų parodą "Amaya. Honkongas po lietaus".

Nors sostinėje gausiai pliaupė lietus, pūtė žvarbus vėjas ir pasaulio krepšinio čempionate Lietuvos rinktinė varžėsi su Libano komanda, gausiam kino gerbėjų ratui tai nesutrukdė atvykti į prekybos ir pramogų centrą "Panorama". Būtent čia įvyko pirmasis žingsnis iki filmo "Amaya" premjeros. Viso jų bus trys: fotografijų parodos atidarymas, knygos pristatymas bei "Mados naktis", per kurią planuojama akcija "Pasivaikščiojimai po Honkongą".

Fotografijos be pavadinimų

Žodis "Amaya" japonų kalboje reiškia "nakties lietų", todėl fotografijos Honkonge užfiksuotos po lietaus. Nors parodos pristatyme pačio fotografijų autoriaus Ginto Berzino nebuvo, A.Mamontovas sutiko pasidalinti mintimis apie užfiksuotus kadrus.

"Nežinau, kokį Honkongą mato azijiečiai, tačiau man, kaip europiečiui, tai yra miestas, kuriame visas pasaulis atrodo būtų viename mieste", - tikino A.Mamontovas. Pagrindinio vaidmens atlikėjas aiškino, kad Honkongas yra viena drėgniausių vietų pasaulyje, be to, filme taip pat neretai minimas lietus.

A.Mamontovas negailėjo liaupsių G.Berzinui dėl atliktų darbų bei pasiūlė pažiūrėti atlikėjo akimi pamatytą Honkongą. "Kol kas mano nuotraukos nepretenduoja į jokias parodas, tačiau jūs jas galite pamatyti", - pasiūlė A.Mamontovas. Nuotraukas filmo aktorius patalpino internete, socialiniame tinkle "Facebook" ir "Frype.lt".

Parodoje pristatoma penkiolika latvio užfiksuotų kadrų, trečdalis jų yra nespalvoti. Regis, fotografijose nesiekiama užfiksuoti tobulos Honkongo panoramos, čia pat kadre užfiksuota filmavimo aikštelė, kitose nuotraukose įamžinta miesto kasdienybė, žvejys su laimikiu ar namo rūsyje suversti daiktai.

"Jūs tikriausiai pastebėjote, kad prie fotografijų nėra pavadinimų. Pagrindinė mintis, atrenkant fotografijas, buvo istorija ir uždaras pasaulis. Kiekviena fotografija mena atskirą pasakojimą", - paaiškino M.Martinsonas. Filmo kūrėjas pridūrė, kad žmogus, pastovėjęs prie fotografijų 10-15 sekundžių, turėtų išgirsti ar pamatyti tą istoriją.

Filmas iš istorijos, garso ir vaizdo

Nors M.Martinsonui kalbėti apie naują režisuotą filmą kalbėti  buvo nelengva, mat dar neįvyko premjera, tačiau jis dalijosi mintimis apie filmo kūrimą. "Sunku pradėti kalbėti apie darbą, kuris dar nerodomas ekranuose. Po filmo "Nereikalingi žmonės" aš žinojau visus atsakymus į klausimus mintinai", - kiek nedrąsiai kalbėjo filmo režisierius.

Pasak jo, kiekvienas filmas susideda iš istorijos, garso ir vaizdo. M.Martinsonas sugalvojo filmo istoriją, A.Mamontovas - garsą, o G.Berzins užfiksavo vaizdą.

 

A.Mamontovas prisiminė savo ankstesnes keliones į Honkongą, kuomet pro lėktuvo langelį pamatė šį miestą ir nusprendė, kad nori ten pabuvoti ilgiau.

Filmo kompozitorius neslėpė, jog daina tiesiogiai yra susijusi su Honkongu. "2001-aisiais aš  plaukiau keltu iš vienos vietos į kitą ir staiga man gimė melodija, kurią viešbutyje užsirašiau", - garso takelio atsiradimo istoriją pasakojo muzikantas.

Tiesa, 2008-2009-aisiais A.Mamontovas nežinojo, kur padėti sukurtos dainos, nes koncertuoti su angliška daina Lietuvoje, kaip pats atlikėjas išsireiškė, būtų komercinė savižudybė. "Kai M.Martinsonas pasiūlė filmuotis, aš jam pasakiau, kad turiu labai tinkamą dainą. Tokia mano istorija", - trumpai išdėstė atlikėjas.

Turėjo filmuotis ne Honkonge

"Filmo scenarijuje rašyta, kad veiksmas vyksta Tokijuje, nors tame mieste aš net nebuvau buvęs", - juokavo filmo režisierius. Parašius filmo scenarijų M.Martinsonas nežinojo, ką daryti. "Buvo siužetas, Tokijas ir Andrius", - įvardijo režisierius.

Nors scenarijuje vaizdas vyko Tokijuje, stebėdamas epizodą po epizodo M.Martinsonas nusprendė, kad filmą reikėtų sukti Honkonge.

"Andrius man pritarė ir nusprendėme pradėti filmuotis", - savo istoriją papasakojo M.Martinsonas.

Pats filmo pavadinimas pasirinktas dėl skambesio ir paslaptingumo. "Pagrindinės herojos vardą radome internete, aš norėjau, kad jis skambėtų. Be to, visi filmai, kurių pavadinimai prasideda raide A...", - minties nebaigė M.Martinsonas, regis, trokšdamas, kad filmas sulauktų pasisekimo kino festivaliuose. "Arba tiesiog nepriėjai raidės B", - juokaudamas pridūrė A.Mamontovas.

Lėšų investuoti teko ir A.Mamontovui

A.Mamontovas ir M.Martinsonas neslėpė, kad į filmo kūrimą teko investuoti ir patiems, kuomet trūko lėšų, tačiau visa tai atlikėjas vadina kūrybiniu procesu. "Tai tiesiog kūrybinis procesas, kurio barjerus tu turi peržengti. Vėliau tai atrodo kaip etapas, kurį turėjai praeiti", - tikino filmo aktorius.

Režisierius ir pagrindinio vaidmens atlikėjas neišdavė, kokią tikslią sumą teko pakloti statant filmą. Be to, pasak M.Martinsono, ta suma visuomet keičiasi, auga arba mažėja kuriant filmą.

Nors M.Martinsonas prašo palaukti, kuomet prasidės filmo premjera, neslepia, kad po jos bus užsiminta apie kitą ruošiamą darbą.


Šiame straipsnyje: mamontovasMartinsonasAmaya

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių