Akordeonistas Robertas Užgalis: „Nuo mažens žinojau savo kelią“

Nuo penktadienio tris dienas Klaipėdoje skambės akordeono muzika, atliekama šio instrumento virtuozų iš Lietuvos ir svetur.

Spalio 19–21 d. VIII tarptautinis akordeono muzikos festivalis „Vivat Accordeon” vėl kviečia šio instrumento gerbėjus į Klaipėdos universiteto koncertų salę.

Kaip patikino organizatoriai, koncertai bus aukščiausio lygio, nes juose dalyvaus tik tarptautinių konkursų laureatai, sulaukę gausių ovacijų savo pasirodymuose visoje Europoje.

Su festivalio vadovu Robertu Užgaliu kalbėjomės apie akordeono muziką ir penktadienį prasidedantį renginį bei jo dalyvius.

Įgyvendino tėvo svajonę

– Pats esate akordeonistas ir muzikos pedagogas – ar ne čia slypi festivalio šaknys? Įdomu, kaip akordeono muzika tapo jūsų profesija? Tai buvo dėsninga, ar koks likimo pokštas?

– Lietuviai – muzikalūs žmonės, todėl ne išimtis ir mano giminėje. Muzikavo ir dainavo proproseneliai, seneliai ir tėvai. Mano senelis iš tėvo pusės grojo baritonu, mokėjo skaityti natas, tad jį kviesdavo į įvairiausius renginius, o kartais net keliasdešimt kilometrų tekdavo eiti pėsčiomis į sutartą vietą. Mano tėvelis – akordeonistas savamokslis, kuris ir yra „kalčiausias“ dėl mano profesijos. Kaip ir daugelis tėvų, jis įgyvendino savo svajonę – pats negalėdamas gauti muzikinio išsilavinimo, dėjo visas pastangas, kad aš tai pasiekčiau. Nuo mažens jau žinojau savo kelią. Gal ir gerai, nes nereikėjo blaškytis renkantis profesiją. Prieštaravimų tėvo norui iškilo tik muzikos mokykloje, vėliau besimokydamas jaučiau didžiulę pareigą ir atsakomybę savo mokytojams. Kol mokiausi, galvojau, kad būsiu tik atlikėjas, nes visą laisvalaikį skyriau tik profesiniam tobulėjimui, o pedagogo pašaukimas augo palaipsniui dirbant šį darbą.

– Kodėl prieš 14 metų Klaipėdoje pradėjote rengti šį festivalį ir iki šiol tęsiate jo tradiciją? Nuo ko viskas prasidėjo ir kodėl tai vyksta? Kaip manote, kam to labiausiai reikia – jums, akordeono muzikos menui, klausytojams?..

– Festivalis Klaipėdoje atsirado neatsitiktinai. Lietuvos akordeono festivalis pradėtas rengti nuo 1988-ųjų Vilniuje profesorių Eduardo Gabnio ir Ričardo Sviackevičiaus iniciatyva. O mane, kai įstojau į LMTA, iškart pakvietė įsijungti į organizacinį komitetą. Nuo tada mano širdyje ir pasėta sėkla organizuoti akordeono renginius. Liko nuostabūs prisiminimai apie tą laikmetį... Kadangi pradėjau dirbti J.Karoso muzikos mokykloje, tad nieko nelaukdamas savo iniciatyva 1996-aisiais pakviečiau akordeonistams žinomą kompozitorių ir atlikėją Viktorą Novikovą iš Rusijos, kad surengtų didžiulį koncertą. Žmonių susirinko pilnutėlė Klaipėdos universiteto salė, tad abejonių neliko, kad reikia tęsti darbus. Nuo tada ir prasidėjo intensyvūs akordeonistų pasirodymai Klaipėdoje, o 1998-aisiais įvyko ir pirmasis festivalis, kurio tradiciją, viliuosi, tęsime dar ilgai. Kitaip, manau, muzikuojančiam jaunimui ir mokytojams būtų sunku tobulėti – reikia matyti gyvai, kas vyksta akordeono muzikos pasaulyje.

Trūksta tik rėmėjų

– Kaip sekėsi organizuoti šiemetį festivalį ir kokios tendencijos?

– Mintyse sudėlioju programą, tačiau, kai jau du festivalius iš eilės negaunam jokios paramos iš valstybės, tai ji nebėra tokia, kokios tikiuosi. Vis dėlto džiugu, kad yra palaikančiųjų mano idėją ir paremiančių ne tik morališkai, bet ir finansiškai. Nuo pirmojo festivalio iki šiol renginį puošia žinomas floristas Sigitas Kaminskas. Nuostabios gėlių kompozicijos – neatsiejamos nuo festivalio vizitinės kortelės. Pačiu sunkmečiu finansinę paramą du festivalius iš eilės pasiūlė „Europolos“ savininkas Darius Laucevičius, kuris paprašė šiemet į koncertus senjorus įleisti nemokamai. Prašom – laukiam, įėjimas laisvas. Visi festivalio koncertai vyksta Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje – tai didžiulė universiteto vadovybės parama mūsų renginiui. Nuolatinę jo koncertų vedėją J.Karoso muzikos mokyklos teorijos mokytoją Danguolę Rimšienę šiemet pakeis puiki fortepijono mokytoja Miglė Mosėnienė.

– Ar sunku prisikviesti žymius akordeono muzikos atlikėjus?

– Pas mus jie atvyksta be didesnių įkalbinėjimų. Iš lūpų į lūpas geri ar blogi atsiliepimai greitai keliauja, tad galime džiaugtis savo pasiektu rezultatu. Jau 20 metų aktyviai organizuoju akordeono muzikos renginius. Patirtis didžiulė, trūksta tik didžiulio būrio rėmėjų, kuriems padedant į Klaipėdą galėtume pakviesti pasaulinį pripažinimą pelniusius akordeonistus. Idėjų turiu labai daug, tikiuosi per kitus 20 metų jas įgyvendinti.

Festivalyje – klaipėdiečio premjera

– Kokių festivalis sulauks svečių? Iš kur? Kodėl verta ateiti jų pasiklausyti?

– Kadangi festivalio biudžetas minimalus, tai į jį pakviečiau gerus savo bičiulius, kurie be didesnių finansinių reikalavimų sutinka Klaipėdos publikai pateikti išskirtinę programą. Festivalį pradės akordeonistų kvintetas „Mozaika“. Jis ką tik grįžo iš Italijoje vykusio konkurso „Citta di Lanciano“, kuriame laimėjo pirmąją vietą. Šis kvintetas susibūrė prieš 13 metų iš  aktyviausių Šiaulių krašto akordeono pedagogų. Šiuo metu ansamblyje groja Šiaulių 2-osios muzikos mokyklos mokytojai Linas Onaitis, Zita Bružienė ir Janina Mažonaitė, Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos pedagogė Jūratė Trimailovienė ir Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų mokyklos mokytoja Daiva Vasauskienė. 2003-iaisiais Italijoje, Montese, 2009-aisiais Estijoje vykusiuose tarptautiniuose akordeono muzikos konkursuose „Mozaika“ yra pelniusi pirmąsias vietas ir Didžiuosius prizus. Mokytojų kvintetas aktyviai dalyvauja ne tik konkursuose, bet ir koncertuoja su įvairiaspalve programa Šiaulių krašto, Lietuvos  ir kitų šalių akordeono muzikos gerbėjams.

„Mozaika“ 2010-aisiais buvo pakviesta į Klaipėdą dalyvauti kraštiečio profesoriaus kompozitoriaus Remigijaus Šileikos autoriniame jubiliejiniame koncerte, kuriame atliko šios sudėties ansambliui skirtą kompoziciją „Tokatą koliažą“. O tarptautinio konkurso „Citta di Lanciano“ metu šiemet pirmąkart skambėjo R.Šileikos specialiai šiam ansambliui parašytas kūrinys „Rūke, Talšos ežere“. Tad klaipėdiečių laukia premjera. Su R.Šileika bendraujame nuo pat pirmojo festivalio. Tuo metu vykdavo jo organizuoti „Marių klavyrai“, reikėdavo derinti abiejų festivalių laiką, kad nesidubliuotų. Šiuo metu pas profesorių kompozicijos mokosi mano mokinys Vitalijus Dobrovolskis, kuris jo paskatintas jau parašė ir atliko keletą savo kūrinių. Tad su kompozitoriumi bendradarbiaujant ir suskambės ilgai laukta jo naujo kūrinio akordeonų kvintetui premjera. Akordeonistų bendruomenė džiaugiasi, kad yra lietuvių autorių, rašančių akordeonui. Tarp kitko, praėjusiame festivalyje vienas koncertas buvo skirtas būtent premjeroms, tad galima sakyti, tai jau tampa tradicija.

Po kvinteto pasirodymo žinomas Rusijos akordeonistas virtuozas Miroslavas Leliuchas atliks populiariąją pramoginę akordeono muziką. Jis groja prabangiu „Borsini” firmos akordeonu, kuriuo atlikėjas gali laisvai interpretuoti nuostabias akordeono melodijas.

Šeštadienio koncerte klausytojai išgirs vieną gabiausių šiandienos jaunųjų akordeonistų Laimoną Salijų. Jis daugelio tarptautinių konkursų laureatas, tad jaunimas tikrai klausysis užgniaužęs kvapą. Vėliau koncertuos jo vadovaujamas kamerinis ansamblis „Ma Tango” iš Kauno, atliksiantis daugelio pamėgtą A.Piazzolla’os muziką. Koncerto antroje dalyje pasirodys buvęs mano kamerinio ansamblio dėstytojas doc. Genadijus Savkovas. Tai jautrios sielos muzikantas. Jis dvejus metus planingai ruošiasi šiam koncertui. Tikiu, kad jo išskirtinis akordeonas „Vingioni” publikos nenuvils, pasieks pačias širdies gelmes.

Sekmadienio koncerte muzikuos „Trio Paris” iš Rusijos. Tokios sudėties ansamblis – vokalas, akordeonas ir gitara – mūsų festivalio istorijoje skambės pirmą kartą. Jau iš ansamblio pavadinimo galima numanyti, kas laukia klausytojų, – ogi nepakartojama prancūzų ir kitų autorių muzika.

Bilietai nebrangūs. Tikimės klausytojų dėmesio. Jiems esu parengęs ir gražių staigmenų...

Nebus jokių išimčių

– Ar festivalyje koncertuos jūsų mokiniai, tarp kurių esama jau ne vieno tarptautinio konkurso laureatų? O jūs pats negrosite?

– Praėjusiame festivalyje pasirodžiau keturiuose ansambliuose, tad šiemet leidau sau patinginiauti. Nors buvo planų pagroti su vienu ansambliu iš Rusijos, kuris dėl nenumatytų priežasčių neatvyks, bet yra didelė tikimybė jį išvysti kitame mūsų festivalyje.

Rengdamas festivalį laikausi nuostatos, kad jame dalyvauja jau brandūs muzikantai. Todėl dar nė viename jo koncerte negrojo mažieji akordeonistai, nors mano mokiniai ir yra daugelio tarptautinių konkursų laureatai. Išimčių nebus ir šiame festivalyje. Tačiau visi gabiausi Klaipėdos krašto akordeonistai visuomet mielai dalyvauja tarptautiniame seminare, kurį veda festivalio dalyviai. Ir muzikos mokytojams labai svarbu kelti kvalifikaciją, todėl šio seminaro metu jie turi puikią galimybę išgirsti pripažintus pedagogus, atlikėjus, kompozitorius gyvai, su jais padiskutuoti, pasidalyti savomis problemomis ir gauti visus reikiamus atsakymus.

– Ką šiemet gvildensite tradiciniame festivalio seminare?

– Seminarą pradės vienas geriausių Lietuvos akordeono pedagogų prof. Eduardas Gabnys, kuris, be pasiruoštos paskaitos, dar padės pedagogams teisingai išspręsti problemas besimokant privalomus kūrinius Lietuvos akordeonistų konkursui. Seminaro tema „Inovatyvumas akordeono repertuare” padiktuota laikmečio, kuriame gyvename. Akordeono mokytojas turi spėti prisiderinti prie augančio jaunimo, parinkdamas jam priimtiną programą ir nenukrypdamas nuo mokymosi pagrindų. Tradiciškai į seminarą atvyks akordeono pedagogai iš visos apskrities, džiaugiamės juos galėdami sutikti J.Karoso muzikos mokykloje, kur ir vyks seminaras. Nebūtų festivalis sėkmingas ir be šios muzikos mokyklos direktoriaus Sigito Kuso bei viso kolektyvo palaikymo. Džiaugiuosi, kad jį organizuoti padeda jaunieji akordeonistai, kurie, tikiuosi, ateityje tęs mano pradėtus darbus.

Vizitinė kortelė

R.Užgalis gimė 1973 m.

1988 m. baigė 8 klases Plungės 1-ojoje vidurinėje mokykloje ir Plungės meno mokyklos akordeono klasę.

1988–1992 m. mokėsi Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijoje, akordeono klasėje.

1992–1998 m. studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. E.Gabnio klasėje.

Nuo 1995 m. dirba Klaipėdos J.Karoso muzikos mokykloje akordeono specialybės mokytoju.

1995 m. su LMA studentų akordeonistų kvintetu tarptautiniame konkurse Castelfidardo (Italija) laimėjo pirmąją vietą.

2001 m. Montese (Italija) tarptautiniame akordeono muzikos konkurse, koncertuojančių atlikėjų kategorijoje laimėjo trečiąją vietą.

Nuo 1996 m. rengia akordeono muzikos koncertus Klaipėdoje.

Nuo 1998 m. – kas antri metai vykstančio Klaipėdos tarptautinio akordeono muzikos festivalio ir seminaro „Vivat Accordeon” rengėjas ir vadovas.

VIII „Vivat Accordeon“ programa

Spalio 19 d. 17 val. – ansamblio „Mozaika“ ir M.Leliucho koncertas.

Spalio 20 d. 16 val. – L.Salijaus, ansamblio „Ma Tango“ ir G.Savkovo koncertas.

Spalio 21 d. 16 val. – „Trio Paris“ koncertas.

Festivalio koncertai vyks Klaipėdos universiteto Menų fakulteto salėje (K.Donelaičio g. 4).

Bilietai – po 10, 15, 20 Lt, vaikams – po 5 Lt, pensininkams – nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių